Elektrik dağtım şebekesinde güneş enerji kaynağından reaktif güç desteği sağlanması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Geleneksel enerji üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinde güç komponzasyonu için yatırım yapılmaktadır. Bu işlemler yan hizmetler kavramı adı altında iletim seviyesinde yapılmaktadır. Günümüzde dağıtım şebekesine bağlı dağıtık enerji sistemlerin yaygınlaşması ile enerji akışı çift yönlü hale gelmiştir. Bu da bütün üretim dağıtım iletim parametrelerinin yeniden gözden geçirilmesine ve kavramların yeniden ele alınmasını gerektirmektedir. GES, RES vb. dağıtık üretim tesislerinin artması avantajlar getirirken üretim olmadığı saatlerde iletkenlerden kaynaklı kapasitif reaktif artmasına ve üretimin artması ile birlikte bölgede gerilim yükselmesine neden olduğu için bazı dezavantajlar oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında kompanzasyon yatırımlarını minimize etmek, dağıtık üretim kaynaklarının dezavantajlarını avantaja çevirmek için dağıtık üretim kaynaklarından olan Güneş Enerji Santrallerinin reaktif güç kompanzasyonu için kullanılabilirliği araştırılmış ve bölgesel analiz simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar Konya Meram Bölgesi için analizler sonucunda bir trafo merkezi için Güneş Enerji Santrali'nden reaktif güç desteği alınarak deneysel olarak desteklenmiştir.

Compensation investments are made for power compensation in traditional energy production, transmission and distribution systems. These operations are carried out at the transmission level under the concept of ancillary services. Nowadays, with the widespread use of distributed energy systems connected to the distribution grid, energy flow has become bidirectional. This caused all production, distribution and transmission parameters to be reviewed and concepts to be reconsidered. While the increase in distributed generation facilities brought advantages, it also created disadvantages. In this thesis study, in order to minimize compensation investments and turn the disadvantages of distributed generation resources into advantages, the usability of reactive power compensation from Solar Power Plant, one of the distributed generation resources, was investigated and regional analysis simulation studies were carried out. These studies were experimentally supported by receiving reactive power support from Solar Power Plant for a substation as a result of analyzes for Konya Meram Region.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Güneş Enerji Sistemleri, Güç Kalitesi, Kompanzasyon, Reaktif Güç Desteği, Teknik Kayıp, Verimlilik, Yan Hizmetler, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Ancillary Services, Compensation, Efficiency, Power Quality, Reactive Power Support, Renewable Energy Resources, Solar Energy Systems, Technical Loss

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Köroğlu, H. (2024). Elektrik dağtım şebekesinde güneş enerji kaynağından reaktif güç desteği sağlanması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.