Ahmed er-Rüşdî'nin Mürşidü't-Talebe adlı eseri bağlamında Bakara ve Furkan Sûrelerinin tahrîrat ilmi açısından değerlendirilmesi
Dosyalar
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
Özet
Tahrîrât ilmi özellikle İbnü’l-Cezerî sonrasında üzerine müstakil eserler yazılan bir alana dönüşmüştür. Hem Osmanlı’da hem de diğer Müslüman ülkelerde bu alanda pek çok eser telif edilmiştir. Bu eserlerden bazıları kıraat ilmi okutulurken ana kaynak olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Mısır tarikinin Şeyh Atâullah mesleği ile İstanbul tarikinin Sûfî mesleği takip edilmektedir. Yusuf İmamefendizâde Ahmed er-Rüşdî’nin telif ettiği ve tezimizde Bakara ve Furkan Surelerinin değerlendirmesini yaptığımız Mürşidü’t-Talebe ilâ Îzâhi Ba’di Âyâti’l-Kur’aniyyeti min Turuki’t-Tayyibe isimli eseri Şeyh Ataullah mesleğinin takrib tarikinin ana kaynaklarından biri olarak okunmakta ve takip edilmektedir. Tezimizde öncelikle tahrîrât ilminin tanımı, tarihçesi, faydaları ile tahrîrât ilmindeki ekollere yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye de yaygın olarak okutulan tarikler ve bu tariklerin mesleklerine yer verilmiştir. Ayrıca tahrîrât ilminde İbnü’l-Cezerî’nin en-Neşr isimli eserine ve daha sonra yazılan tahrîrât ilmi eserlerine kaynaklık eden eserlerin tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde ise Ahmed er-Rüşdî’nin hayatı ve eserleri tanıtılmıştır ve Mürşidü’t-Talebe’nin tanıtımı, metodu ve kullandığı kavramlar ele alınmıştır ve Mürşidü’t-Talebe özelinde Ahmed er-Rüşdî’nin tahrîrât ilmine bakışı değerlendirilmiştir.
The science of Tahrirat, particularly after Ibn al-Jazari, has transformed into a field where independent works are written. Numerous works have been authored in this field both in the Ottoman Empire and in other Muslim countries. Some of these works are used as primary sources when teaching the science of Qira'at. Today, the Sheikh Ataullah profession of the Egyptian path and the Sufi profession of the Istanbul path are followed. The work titled Murshid al-Talaba ila Izah ba'd Ayat al-Qur'aniyya min Turuk al-Tayyiba, authored by Yusuf Imamefendizade Ahmed al-Rushdi, which evaluates the Surahs of AlBaqarah and Al-Furqan in our thesis, is read and followed as one of the primary sources of the approximation method of the Sheikh Ataullah profession. In our thesis, the definition, history, and benefits of the science of Tahrirat, as well as the schools within this science, are covered. Additionally, the paths widely taught in Turkey and the professions of these paths are discussed. Furthermore, the works that served as sources for Ibn al-Jazari's work al-Nashr and later Tahrirat science works are introduced. In the second part, the life and works of Ahmed al-Rushdi are introduced, the methodology and concepts used in Murshid al-Talaba are examined, and Ahmed al-Rushdi's perspective on the science of Tahrirat is evaluated specifically in the context of Murshid al-Talaba.












