Matematik Anabilim Dalı Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 20 / 71
  • Öğe
    Modüler uzaylar ve modüler uzaylar üzerinde topolojiler
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Haşimoğlu, Firdevs; Pak, Sedat
    Tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde metrik uzaylar ve modüler metrik ile ilgili genel bilgi verilerek matematikteki tarihsel gelişimi verilmiştir. İkinci bölümde metrik, metrik uzay, metrik uzayda yakınsaklık, metrik uzayda yuvarlar gibi temel tanımlar verilmiş. Üçüncü bölümde modüler ve modüler uzaylar tanıtılarak bazı önemli teoremler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise metrik yakınsaklık ve metrik topolojisi ile modüler yakınsaklık ve modüler topoloji araştırılmıştır.
  • Öğe
    İnterval lineer denklem sisteminin iteratif boyut indirgeme metodu ile çözümü
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Yağlıpınar, Büşra; Çelik Kızılkan, Gülnur
    Bu çalışmada, interval lineer denklem sistemlerinin çözüm yöntemleri araştırılmış olup literatürdeki yöntemler incelenmiştir. Ayrıca, interval lineer denklem sistemlerinin iteratif boyut indirgeme metodu ile çözümü elde edilmiştir.
  • Öğe
    Bazı Lipschitz operatör sınıfları ve özellikleri
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) İnal, Ramazan; Keten Çopur, Ayşegül
    Bu tez çalışmasında, zayıf p-kompakt ve şartsız p-kompakt küme kavramlarıyla ilişkili Lipschitz operatörlerin sınıfları üzerinde çalışılmıştır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ile ilgili kaynak araştırması, tezin amacı ve yöntemi verilmiştir. İkinci bölümde çalışma boyunca kullanılacak olan ve tezin temelini oluşturan temel kavramlar verilmiştir. Üçüncü bölümde, kompakt ve p-kompakt kümelerle ilişkili Lipschitz operatörlerin sınıfları ve bu sınıflar üzerine literatürde mevcut olan bazı sonuçlar verilmiştir. Aynı zamanda, sınırlı lineer operatörler ve Lipschitz operatörler için majorizasyon kavramlarına ve bu kavramlar üzerine literatürde mevcut olan sonuçlara değinilmiştir. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde verilen sonuçlar, zayıf p-kompakt ve şartsız p-kompakt kümeler için ele alınarak bazı sonuçlar elde edilmiş, bu sonuçlar majorizasyon kavramları ile ilişkilendirilmiştir. Beşinci bölümde bu çalışmadan elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    k−Fibonacci sayılarının graf üzerindeki incelemeleri
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Beyazit Bardakçı, Gürci; Akgüneş, Nihat
    Graf Teori uygulamalı matematiğin kullanışlı bir alanını oluşturmaktadır. Graf Teori öncelikle çözümü aranan problemi veya çözümü aranan işi en etkili şekilde ifade edilmesine, düzenlenmesine ve çözülmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da gerçek problemler, graf yapısına dönüştürülüp, problemin ortadan kaldırmasına yönelik en pratik ve en ekonomik çözümü bulmaya yardımcı olur. Bu çalışmada, Graf Teorisi ve k-Fibonacci sayısının tanımları verilmiştir, k-Fibonacci sayısının graf üzerindeki özellikleri incelenmiştir. Tez, 5 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Graf teorinin temel kavramları, bazı özel graflar ve Omega invaryantı ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Graf ve k-Fibonacci sayıları üzerine literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Fibonacci, k-Fibonacci ve Pell sayılarının tanımları, özdeşlikleri ve teoremlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, k-Fibonacci grafın tanımı ve teoremleri verilmiştir. Bazı parametreleri elde edilerek uygulamaları yapılmıştır. Beşinci bölümde elde edilmiş olan sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
  • Öğe
    Monojenik yarıgruplar üzerinde homomorfik çarpım grafı
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Yılmaz, Begüm; Akgüneş, Nihat
    Graf teorisi, karışık görünen problemlerin çözümünü basitleştiren geniş bir uygulama alanına sahiptir. Her bilim dalında kullanılan ve modellenmeyi kolaylaştıran bu teori sürekli olarak yenilenmektedir ve her zaman gerekliliklere cevap vermesini sağlamak için gerekli gelişmeleri takip etmektedir. Örnek olarak, sosyal medya ağlarındaki ilişki yapılarını inceleyebiliriz; cebirsel yapıları şekillere dönüştürürken anlamlandırmaya yardımcı oluruz. Bu çalışma 5 ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda graf teori ve graf parametrelerine ait bilgiler bulunmaktadır. İkinci kısımda graf teori üzerindeki uygulamalar ve monojenik yarı gruplar ile graf ilişkisi hakkında kaynak araştırmaları yer almaktadır. Üçüncü kısımda graf çarpımlarına yer verildi, bu çarpımlara ait örnekler verilerek parametreleri bulundu. Dördüncü kısımda, homomorfik çarpımda monojenik yarı gruplara ait özelliklerden bahsedilerek monojenik yarı grupların elemanları kullanılarak homomorfik çarpım grafları elde edildi. Elde ettiğimiz grafların bazı parametreleri bulundu. Beşinci kısımda, tartışma ve önerilere yer verildi.
  • Öğe
    Lacunary istatistiksel yakınsaklık kavramının G-metrik ve g-metrik uzaylarda anlamı
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Küçük, Şerife Selcan; Gümüş, Hafize
    Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm konu ile ilgili kaynak araştırması ve tezin amacını içeren giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümde, çalışma boyunca kullanılacak olan temel tanımlar, kavramlar ve teoremlerden söz edilmiştir. Üçüncü bölümde G-metrik uzaylarda lacunary istatistiksel yakınsaklık kavramının anlamı tanımlanmıştır. G-metrik uzaylarda mesafe kavramının üç nokta arasında tanımlanması göz önünde bulundurularak lacunary dizileri yardımıyla GS, GS_teta, G.sigma_1 ve GN_teta dizi uzayları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, g-metrik uzaylar üzerinde lacunary istatistiksel yakınsaklık tanımlanmış ve bu yeni yakınsaklık türü ile ortaya çıkan teoremler elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında üçüncü ve dördüncü bölümler orijinal olarak kendi oluşturduğumuz bölümlerdir. Beşinci bölümde bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    Pseudo null eğriler tarafından üretilen bazı yüzeyler
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Çağlan, Mehmet; Erdoğdu, Melek
    Bu tezde, pseudo null eğriler ve pseudo null eğriler tarafından üretilen bazı yüzeyler incelenmiştir. Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde kaynak araştırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde konu ile ilgili temel kavramlar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde pseudo null eğriler incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde pseudo null eğri örnekleri verilmiştir. Verilen bu örnekler şekillerle desteklenmiştir. Beşinci bölümde pseudo null eğriler tarafından üretilen bazı yüzeyler incelenmiştir. Bu bölümde pseudo null eğriler tarafından üretilen yüzeylerle ilgili örnekler verilmiştir. Verilen bu örnekler şekillerle desteklenmiştir. Altıncı ve son bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    Lineer olmayan bulanık fark denklemleri üzerine bir çalışma
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Erdal Koç, Betül; Yalçınkaya, İbrahim
    Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; bulanık kümeler, bulanık sayılar ve fark denklemleri ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; bulanık fark denklemleri ile ilgili yapılmış bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; Gümüş ve Öcalan'ın "The qualitative analysis of a rational system of difference equations" başlıklı makalesi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; bir bulanık fark denklemi tanımlanmış ve bu denklemin çözümleri incelenmiştir. Beşinci bölümde ise; sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    Harmonik horadam sayıları ve uygulamaları
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Tamer, Zarife; Koçer, Emine Gökçen
    Bu tezde, ilk olarak harmonik Horadam sayıları tanımlanmıştır. Daha sonra, fark operatör yöntemi kullanılarak harmonik Horadam sayılarını içeren toplam formülleri elde edilmiştir. Ayrıca, elemanları harmonik Horadam sayıları olan circulant matrisler tanımlanmış ve bu matrislerin Euclidean, spektral, satır(sütun) normları elde edilmiştir.
  • Öğe
    n.Fibonacci ve Lucas sayılarının ikinci kuvvetlerinin altered dizileri ve r-ardışık en büyük ortak bölen dizileri
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Kankal, Emre; Köken, Fikri
    Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ana sonuçlarda kullanılacak olan bölünebilme ve en büyük ortak bölen özellikleri ile Fibonacci ve Lucas dizileri hakkındaki literatürdeki bilinen özelliklerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde incelenen altered Fibonacci ve Lucas dizileri hakkında benzer olarak yapılan literatürdeki kaynak araştırmaları verilmektedir. Ana bölümlerimiz olan üçüncü ve dördüncü bölümde, Fibonacci ve Lucas sayılarının özellikleri göz önünde tutularak n. Fibonacci ve Lucas sayılarının karesinden 1,9 değerlerinin eklenip veya çıkarılması ile elde edilen altered sayılardan alt Fibonacci ve Lucas dizilerinin oluştuğu görülür. Altered dizilerinin Fibonacci ve Lucas dizilerle bağıntıları elde edilir. Bu yüzden, bu altered dizilerin en az Fibonacci ve Lucas sayıları kadar öneme sahip olduğu gösterilir. Fibonacci ve Lucas dizilerinin indirgeme ve bölünebilme özelliklerinden faydalanarak; altered dizilerin benzeri indirgeme bağlantıları ve Binet formülleri verilmektedir. Benzer olarak, Fibonacci ve Lucas sayılarının ardışık terimlerinin en büyük ortak bölen özelliklerine göre altered sayılarının üzerinde r–ardışık terimlerinin en büyük ortak bölen dizileri araştırılarak Fibonacci ve Lucas alt dizi bağlantıları araştırılmaktadır. Son bölüm içinde çalışma boyunca yapılan araştırma, bulgu ve gözlemlere göre elde edilen sonuçlar ve öneriler verilmektedir.
  • Öğe
    Birinci mertebeden bulanık fark denklemleri üzerine bir çalışma
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Çolak, Süleyman Akif; Yalçınkaya, İbrahim
    Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; "Asymptotic behavior of two dimensional rational system of difference equations" başlıklı makale ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; "A, B, C, t(0)" pozitif bulanık sayılar ve "s" pozitif bir tam sayı olmak üzere, t(n+1) = A.t(n) / [B + C(t^s(n))], n ϵ N_0 bulanık denklemi tanımlanmış ve bu denklemin çözümleri incelenmiştir. Beşinci bölümde ise; sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    Genelleştirilmiş tanaka-webster konneksiyonuna sahip neredeyse kenmotsu manifoldlar
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Sevinç, Şeyma Ülkü; Aktan, Nesip
    Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrılarak genel bir literatür bilgisi verilmiştir. İkinci bölümde, gerekli temel kavramlardan söz edilmiştir. Üçüncü bölümde, neredeyse Kenmotsu manifoldlar ile ilgili temel özellikler verilmiştir. Dördüncü bölümde, genelleştirilmiş Tanaka-Webster konneksiyonu tanıtıldıktan sonra sözü edilen bu konneksiyona sahip neredeyse Kenmotsu manifoldlar ve bazı eğrilik koşulları incelenmiştir.
  • Öğe
    Schouten-Van Kampen Konneksiyonuna Sahip Neredeyse Kenmotsu Manifoldlar
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Boynueyri, Gül Nihal; Aktan, Nesip
    Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrılarak genel bir literatür bilgisi verilmiştir. İkinci bölümde, gerekli temel kavramlardan söz edilmiştir. Üçüncü bölümde, neredeyse Kenmotsu manifoldlar ile ilgili özellikler verilmiştir. Dördüncü bölümde, Schouten-Van Kampen konneksiyonu tanıtıldıktan sonra sözü edilen bu konneksiyona sahip neredeyse Kenmotsu manifoldlar incelenmiştir. Ayrıca bu manifold üzerinde tanımlı Riemann eğrilik tensörü, Ricci tensörü, skalar eğrilik, concircular eğrilik tensörü, projektif eğrilik tensörü, conharmonic eğrilik tensörü gibi tanımlara yer verilip bu eğrilik tensörlerine sahip neredeyse Kenmotsu manifoldların geometrisi incelenmiştir. Son olarak beşinci bölümde ise Schouten-Van Kampen konneksiyonuna sahip neredeyse Kenmotsu manifoldunun Ricci solitonları incelenerek, neredeyse Kenmotsu manifoldundaki Ricci soliton için eşdeğer koşulların Schouten-Van Kampen konneksiyonuna göre invaryant olduğu ispatlanmıştır.
  • Öğe
    Homojen Fonksiyonlarla Tanımlanan Fark Denklemlerinin Çözümlerinin Davranışı
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Çiçek, Yakup; Tollu, Durhasan Turgut
    Bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, fark denklemlerinin önemi hakkında bir giriş verildi. İkinci bölümde, fark denklemleri üzerine bazı tanım ve teoremler verildi. Üçüncü bölümde, fark denklemlerinin çözümlerinin davranışı üzerine yapılan bazı çalışmalar hakkında bir literatür araştırması verildi. Dördüncü bölümde, J-1 ve J0 başlangıç koşulları reel sayılar olmak üzere, sıfırıncı dereceden homojen f fonksiyonu ile tanımlanan Jn+= f(Jn, Jn-1), n= 0,1,..., genel fark denkleminin çözümlerinin nitel davranışı verildi. Bu bölüm Moaaz ve ark. (2019) tarafından yapılan “Some qualitative behavior of solutions of general class of difference equations” başlıklı makalenin incelemesidir. Beşinci bölümde, ele alınan makalenin teorik sonuçlarını doğrulamak için bazı örnekler verildi. Altıncı bölümde, konu üzerine sonuç ve öneriler verildi.
  • Öğe
    COVID-19 Pandemisi için Yeni Bir Matematiksel Model ve Parametre Tahmini: Irak Üzerinde Bir Uygulama
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Haydar, Waled Yavız Ahmed; Yavuz, Mehmet
    Matematiksel modelleme özellikle son yıllarda birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Matematiksel modellemenin bulaşıcı hastalıklardaki uygulamaları çoğu bulaşıcı hastalığı ortadan kaldırmak için izolasyon, karantina, aşı ve tedavi gibi durumların sıklıkla gerekli olduğunu göstermiştir. Bir popülasyondaki bulaşıcı hastalıkların hareketlerini incelemek ve gelecekteki durumlarını tahmin etmek için matematiksel modellerden yararlanılmaktadır. Bu tezde, bir popülasyondaki duyarlı (S), exposed (E), enfekte (I), karantina (Q), aşılanmış (V) ve iyileşmiş (R) bireylerin yer aldığı COVID-19 hastalığının bir matematiksel modeli ele alınmıştır. Modeli oluşturan sistemin biyolojik olarak anlamlılığını göstermek açısından negatif olmayan çözüm bölgesi ve ilgili kompartımanların sınırlılığı gösterilmiştir. Modelin hastalıklı ve hastalıksız denge noktaları hesaplanmış ve bu denge noktalarının lokal kararlılık analizi yapılmıştır. Salgın hastalıklarda ikincil enfeksiyon oranı olarak bilinen ve hastalığın gelecekteki seyri hakkında önemli bilgiler veren temel üreme sayısı da ilgili model için hesaplanmıştır. Bu sayının hassasiyet analizi de yapılarak hangi parametrelerin bu sayı üzerinde etkili olduğu ve bu sayıyı nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte Irak’taki gerçek veriler kullanılarak COVID-19 hastalığı için oluşturulan modelin parametreleri (9 parametre) en küçük kareler eğri uydurma yöntemi ile tahmin edilmiş ve sayısal simülasyonlar bu değerlere göre yapılmıştır. Modelin çözümü için Adams-Bashforth tipi tahmin edici-düzeltici nümerik yöntem kullanılmış ve sayısal simülasyonlar yardımıyla COVID-19 hastalığının gelecekteki seyri ile ilgili tahminlerde bulunulmuştur.
  • Öğe
    Fark denklemleri kullanılarak tasarlanan şifreleme algoritmasının güvenlik analizi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Üstün, Muhlise; Duman, Ahmet
    Bu tez çalışmasında 2019 yılında C. Flaut tarafından fark denklemleri kullanılarak tanımlanan şifreleme algoritması ayrıntılı olarak ele alınmıştır ve bu algoritmanın güvenlik analizi yapılmıştır. Şifreleme sistemlerinin güvenirliğini test etmek için yapılan saldırı yöntemlerinden biri olan “Bilinen Açık Metin Saldırısı” belirli uzunluktaki açık metin ve kapalı metin çifti kullanılarak anahtarı bulma işlemine dayanır. Bu tez çalışmasında C. Flaut tarafından önerilen şifreleme algoritmasının güvenirliği bilinen açık metin saldırısı ile test edilmiştir ve algoritmanın bu saldırı yöntemi ile kırılabildiği gösterilmiştir. Bu saldırı yönteminde açık metin-kapalı metin çifti arasındaki bağlantı kullanılarak yeterli sayıda denklemden oluşan lineer denklem sistemi oluşturulmuştur ve bu sistem Gauss eliminasyon yöntemiyle çözülerek şifrelemede kullanılan gizli anahtar ele geçirilmiştir. Böylece bu şifreleme sisteminin bilinen açık metin saldırısına karşı güvensiz olduğu gösterilmiştir
  • Öğe
    Gamma Regresyon Modelinde Bazı Tahmin Edicilerin Karşılattırılması
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Korkmaz, Merve; Asar, Yasin
    Dogrusal modellere benzer olarak genelle¸stirilmi¸s do ˘ grusal modellerin bir üyesi olan gamma ˘ regresyon modelinde de çoklu baglantı problemi oldu ˘ gunda en çok olabilirlik tahmin edicisinin per- ˘ formansı bu durumdan kötü etkilenmektedir. Bu çalı¸smada, gamma regresyon modellerinde çoklu baglantı problemi oldu ˘ gu durumlarda kullanılabilecek bazı tahmin ediciler incelenmi¸stir. Ayrıca ˘ Liu-tipi tahmin edicisinden yararlanılarak hemen hemen yansız Liu-tipi tahmin edicisi ile modifiye hemen hemen yansız Liu-tipi tahmin edicisi gamma regresyon modeli için önerilmi¸stir. Önerilen tahmin edicilerin ve Liu-tipi tahmin edicisinin teorik özellikleri incelenerek birbirleriyle kar¸sıla¸stır maları yapılmı¸stır. Ayrıca bahsi geçen tahmin ediciler Monte Carlo simülasyon çalı¸sması ve gerçek veri uygulaması kullanılarak kar¸sıla¸stırılmı¸stır. Nümerik çalı¸smalardan elde edilen sonuçlar teorik sonuçların dogrulu ˘ gunu desteklemektedir
  • Öğe
    Rasyonel Bulanık Fark Denklemleri Üzerine Bir Çalışma
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Bilal, Er; Yalçınkaya, İbrahim
    Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; “On solutions of a system of two fourth-order difference equations” başlıklı makale ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Bulanık denklemi tanımlanmış ve bu denklemin çözümleri incelenmiştir. Beşinci bölümde ise; sonuç ve önerilere yer verilmiştir
  • Öğe
    (AXB,CXD)=(E,F) şeklindeki split kuaterniyon matris denklemlerinin çözümleri üzerine
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Aykanat, Fatih Metin; Erdoğdu, Melek
    Bu tezde, split kuaterniyon matris denklemleri ele alınmıştır. Tez; altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde split kuaterniyon matrisleri ve matris denklemlerine dair yapılmış çalışmaları içeren literatür özetine yer verilmiştir. İkinci bölümde split kuaterniyonların cebirsel yapısı ve temel özellikleri ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde split kuaterniyon matrisleri tanıtılmış ve cebirsel özellikleri ele alınmıştır. Bu bölümde split kuaterniyon matrislerinin cebirsel yapısına ilişkin bazı yeni sonuçlar da elde edilmiştir. Dördüncü bölümde, (Ni ve ark.,2019) çalışmasında ifade edilen split kuaterniyonların 2×2 reel matris temsili yardımıyla, split kuaterniyon matrisleri için yeni bir reel blok matris temsili tanıtılmıştır. Bu yeni temsil yardımıyla Ax=b şeklindeki lineer split kuaterniyon denklem sistemlerinin çözümüne dair yeni sonuçlar ifade edilmiştir. Beşinci bölümde ise, split kauetrniyon matrislerinin sağ reel blok matris temsilleri yardımıyla, (AXB,CXD)=(E,F) şeklinde ifade edilen split kuaterniyon matris denklemlerinin özel olarak η-hermityen çözümlerine dair yapılan incelemeler sunulmuştur. Son bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
  • Öğe
    İkinci Mertebeden Cauchy Problemlerinin Çözümleri için Yaklaşık Çözüm Yöntemlerinin İncelenmesi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Aytufan, Zeynep; Çelik Kızılkan, Gülnur
    Bu tez çalışmasında, ikinci mertebeden adi diferensiyel denklemlerde; Cauchy problemlerinin yaklaşık çözümlerinde kullanılan bazı metotlar araştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında, diferensiyel dönüşüm metodu, Adomian ayrıştırma metodu, modifiye edilmiş Adomian metodu ve parçalı analitik metot incelenmiş ve örnekler çözülmüştür.