Makale Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 6 / 6
  • Öğe
    Aqueous degradation and atomic layer deposition (ALD) stabilization of BaAl2O4: Eu2+, Dy3+long afterglow phosphors
    (Elsevier, 2023) Karacaoğlu, Erkul; Uyaner, Mesut; Okyay, Ali Kemal; Losego, Mark D.
    This paper presents the aqueous degradation mechanisms of BaAl2O4:Eu2+, Dy3+ phosphors and demonstrates an ability to prevent degradation via Al2O3 nano encapsulation of powders by atomic layer deposition (ALD) technique. Phosphor powder is synthesized from the solid-state reaction method. The aqueous degradation of this phosphor is systematically studied. This phosphor is found to hydrolyze and degrade within just 30 min of exposure in water. The degradation of BaAl2O4 host lattice directly affects the blue-green light emission at 497 nm, producing blue-and red-emissions that are peaked at 429 nm and 687 nm, respectively. Hydrated and structural decomposed BaAl2O4 reveals a continuous change in the phase assemblage over 30 days of immersion. To prevent this rapid degradation, use of a protective nanocoating was investigated. 10 nm Al2O3 coatings were applied to the surface of the phosphor powder via ALD. ALD coated BaAl2O4:Eu2+,Dy3+ phosphor retains its phosphorescence for at least 7 days of water exposure. Successful encapsulation of such phosphor particles will make them possible to use in aqueous applications or store in long-term humid environments.
  • Öğe
    Filaman Sarım ile Üretilen CTP Kompozit Borularda Tabaka Sayısının Teğetsel Gerilme Dayanımına Etkisi
    (2017) Kara, Memduh; Uyaner, Mesut
    Cam takviyeli plastik (CTP) kompozit boruların diğer boru çeşitlerine göre birçok üstün özelliği vardır. Bunlar, kimyasal maddelerin oluşturacağı korozyona karşı dayanım, olumsuz hava koşullarına ve UV ışınlara karşı dayanım, istenilen boyutlarda seri üretim imkânı ve uzun ömürlü olması gibi özelliklerdir. Bütün bu özellikleri nedeniyle petrol ve doğalgaz iletim hatlarında ve kimyasal akışkanların iletim hatlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı hızla artmakta olan CTP kompozit boruların mekanik özelliklerinin belirlenmesi için birçok test yöntemi geliştirilmiştir. Cam takviyeli plastik boruların teğetsel gerilme dayanımı; ASTM D 1599 standardına göre hidrolik basınç testi ve ASTM D 2290 standardına göre halka çekme testi ile tespit edilmektedir. Bu çalışmada 6, 8 ve 10 tabakalı olacak şekilde filaman sarım yöntemiyle 55 sarım açısında üretilen Ecamı/epoksi kompozit boruların teğetsel gerilme dayanımı her iki yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Her iki yöntemden elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca CTP kompozit borularda statik iç basınç patlatma testi esnasında ve halka çekme testi esnasında oluşan hasar gelişimi değerlendirilmiştir.
  • Öğe
    Elektro - eğirme yöntemiyle nanofiber tabakalı hava filtresi üretimi ve karakterizasyonu
    (2016) Dincer, Kevser; Önal, Gürol; Ahmet, Akdemir; Selbes, Mehmet
    Bu çalışmada, makro boyuttaki gözeneklere sahip farklı malzemelerin, yüzeylerinin filtreleme performansını arttırmak amacıyla, elektro-eğirme yöntemiyle nanofiber tabaka ile kaplanması amaçlanmıştır. Çalışma sonunda sadece mikrofiberfiltrelerin yüzeyine kaplanan nanofiber tabakaların filtre olarak kullanılabileceği görülmüştür. Mikro partiküllerin filtrasyonunda kullanılan 25-85g/m2gramaj arasındaki mikrofiber filtrelerin yüzeyi, polimer solüsyonu besleme debisi 21-30ml/h, uygulanan gerilim 28-32kV ve elektrotlar arası mesafe 19-23cm aralığında elektro-eğirme deney parametreleri ile kaplanmıştır. Nanofiber tabaka ağırlığı 2-4g/m2, nanofiber çapı 77-200nm arasında değişen beş farklı hava filtresi numuneleri elde edilmiştir. Elektro-eğirme deney parametrelerindeki değişim ile nanofiber tabaka ağırlığı, nanofiber çapı ve yüzey morfolojisindeki değişimler gözlenmiş ve üretilen numunelere etkisi incelenmiştir. Sonuçta, makro gözenekli malzemelerin nanofiber tabakalı filtre olarak kullanılamayacağı görülmüştür.
  • Öğe
    Metal tabakalı kompozitlerin düşük hızlı enine darbeye karşı davranışlarının incelenmesi
    (2016) Kara, Memduh; Uyaner, Mesut
    Bu çalışmada metal kompozit levhaların düşük hızlı enine darbe davranışları incelenmiştir. 1 mm kalınlığında St37 DKP çelik ve 1050-H14 alaşımlı alüminyum plakalar kullanılarak dört farklı yerleşim düzeninde oluşturulan üç katmanlı kompozit levhalar farklı enerji seviyelerinde düşük hızlı darbe testlerine maruz bırakılmışlardır. 150x150 mm ebatlarında kesilen metal levhalar üç alüminyum, üç çelik, aliminyumçelikalüminyum ve çelikalüminyumçelik olacak şekilde dizilerek dört tarafı ankastre olacak şekilde bağlanmıştır. Deneylerde kullanılan vurucu kütlesi 6,35 kg olup 24 mm yarı küresel geometriye sahiptir. Hazırlanan her bir deney numunesinin ortasına 10J, 20J, 30J, 40J ve 50J enerji seviyelerinde darbe testleri yapılmıştır. Darbe testleri sonucu elde edilen kuvvet-zaman, hız-zaman ve kuvvet-yer değiştirme değişimleri grafikler halinde incelenmiştir. Her bir deney numunesinde meydana gelen hasarların boyutları ve hasar şekilleri değerlendirilmiştir.
  • Öğe
    Bronz ve dökme demir talaşlarının geri dönüştürülmesiyle prizmatik şekilli makine elemanı üretimi ve mekanik karakterizasyonu
    (2018) Aslan, Abdullah; Salur, Emin; Aydın, Güneş; Şahin, Ömer Sinan; Karadağ, Hakan Burak; Akdemir, Ahmet
    Bu çalışmada küresel grafitli dökme demir (GGG-40) ve Bronz (CuSn10) talaşlarının izostatik sıcakpresleme yöntemiyle geri dönüştürülmesi ile üretilen metal matrisli kompozit malzemelerin (MMK) üretimive mekanik davranışları incelenmiştir. MMK malzemeler 4 farklı karışım oranında 3 farklı sıcaklıkta ve 3farklı basınçta üretilerek üretim parametrelerinin gözeneklilik, sertlik ve eğilme mukavemeti üzerine etkisiincelenmiştir. Prizmatik geometrili olarak üretilen numunelerin öncelikle gözeneklilik ve yoğunluk değerleritespit edilmiştir. Daha sonra Brinell ve Mikro Vickers ve 3 noktadan eğilme deneyleri ile MMKmalzemelerin mukavemeti belirlenmiştir. Optik mikroskopi tekniği ile mikro yapı görüntüleri incelenerektalaşların birleşme mekanizması incelenmiştir. Ayrıca XRD analizi aracılığıyla metalik talaşlar arasında arafaz oluşumu olup olmadığı sorgulanmıştır. Gözeneklilik deneyleri neticesinde %20 mertebelerindegözeneklilik elde edilmiştir. Aşırı plastik deformasyon gösteren CuSn10 sebebiyle mukavemeti artanCuSn10 talaşları sertlik değerini Bulk CuSn10 ile kıyaslanabilir seviyelere getirmiştir. Eğilme deneyineticesinde MMK malzemelerin eğilme mukavemetleri bulk CuSn10’dan düşük çıkmıştır. Sonuç olarakmetal talaşların başarılı bir biçimde metal matris kompozit haline getirilebileceği gösterilmiştir.
  • Öğe
    E-camı/epoksi kompozit boruların darbe cevabına vurucu geometrisinin etkisi
    (2016) Uyaner, Mesut; Kara, Memduh
    Bu çalışmada filaman sarım yöntemiyle üretilmiş 55 sarım açısına sahip 10 tabakalı E-camı/epoksi kompozit boruların düşük hızlı darbe cevabına vurucu geometrisinin etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. V yatağı üzerine yerleştirilen kompozit boru numunelerine düşük hızlı darbe cihazı kullanılarak, 24 mm ve 12 mm çaplı yarı-küresel ve 120 piramit uca sahip vurucularla düşük enerjili darbe yapılmıştır. Düşük enerjili darbe deneyleri 5 J, 10 J ve 15 J enerji seviyelerinde yapılmıştır. Vurucu geometrisine ve enerji seviyesine bağlı olarak elde edilen kuvvet-zaman ve kuvvet yer değiştirme değişimleri incelenmiştir. Ayrıca farklı geometrilere sahip vurucuların kompozit boru numunesinde meydana getirmiş olduğu hasarlar haritalanmış, vurucu geometrisine bağlı olarak değişen hasar alanları tetkik edilmiştir