Makale Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 10 / 10
  • Öğe
    Investigation of mechanical properties of laser welded dual-phase steels at macro and micro levels
    (Elsevier, 2023) Öztürk, Ekrem; Arıkan, Hüseyin
    The current automotive industry uses new technology in materials processing and lightweight materials to minimize vehicle weight and fuel consumption. As a result, Tailor-Welded Blanks (TWB) are used in regions where additional strength or stiffness is necessary in body-in-white, thus decreasing weight. In this paper, TWB were produced by joining DP600 with 1.8 mm and DP800 with 0.8 mm and 1.5 mm using CO2 laser welding. The effects of laser power and welding speed on the mechanical properties of TWB were investigated. The flow behaviors of the TWB were obtained from tensile tests. The microstructures of the weld zones of the base ma-terials and TWB were revealed, and the numerical analyzes of the microstructures were performed by micro -mechanical modeling with a 2D representative volume element (RVE). Effective stress and plastic strain distributions in the microstructures and macroscopic flow curves of the base materials and the weld zones were obtained. The uniaxial tensile tests of the samples were modeled, and the flow behaviors of the TWB were ob-tained with micromechanical modeling. The results showed a significant change in stress distribution and strain localization depending on the grain size of constituents and the thickness ratios of the TWB at micro and macro scales, respectively. The numerical flow curves obtained using the RVE method were in good agreement with those of the experimental.
  • Öğe
    Borik asit katkılı elektro porselen üretimi ve özelliklerinin incelenmesi
    (2015) Bilgin, Aziz Emre; Gökmeşe, Hakan; Bostan, Bülent
    Sanayinin gelişmesi elektrik enerjisine ihtiyacı artırarak, izolatörlerin dış etkenlere ve artan şebeke voltajına karşı teknik özelliklerinin, mekanik dayanımının arttırılmasını ve ucuz yollu izolatör üretiminin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu amaçla, elektro-porselen masse çamuruna, 0,1, 0,3 ve 1 H3BO3 katkılı hazırlanan numuneler, vakum preste şekillendirilerek kurutulduktan sonra, 1255 oC sıcaklıkta, 2 saatte ve hava atmosferinde sinterlenmiştir. Numunelere tane boyut dağılımı, kuru küçülme, fuksin ve üç nokta eğme testleri uygulanmıştır. Mikroyapı karakterizasyonları bakımından XRD, SEM ve EDS analizleri yapılmıştır. 0,3e kadar borik asit katkılı numunede tane boyut dağılımında azalma, 1 katkılı numunede kuru küçülme miktarında azalmanın en fazla ve genel olarak 0,3 borik asit katkılı numunenin işletme değerlerine daha yakın sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla borik asit, elektro porselen bünyesine katkı maddesi olarak belirli oranda katılabildiğinde alternatif bir hammadde kaynağı olabileceği gözlemlenmiştir.
  • Öğe
    Hardox-500 Sac Malzemenin Şekillendirilebilirlik Davranışı Üzerinde Isıl İşlemin Etkisi
    (2016) Gökmeşe, Hakan; Özdemir, Mustafa
    Gerçekleştirilen çalışmada, Hardox 500 sac malzeme oda sıcaklığında 90º V dip bükme kalıbında şekillendirildiğinde, kırılma ve çatlamalar meydana gelmiştir. Sac malzemenin şekillendirilebilirliğini arttırmak amacıyla farklı sıcaklıklarda (850ºC, 900ºC, 950ºC ve 1000ºC) normalizasyon ısıl işlemi uygulanmıştır. Normalizasyon ısıl işlemi sonrasında sac malzemelere, V dip bükme kalıbı kullanılarak direk ve ezerek bükme işlemleri uygulanmıştır. Bükme işlemleri sonrası sac malzemelerde, makro ve mikro boyutta herhangi bir kırılma veya çatlak oluşumlarının meydana gelmediği tespit edilmiştir. Artan normalizasyon ısıl işlem sıcaklıklarında, geri esneme miktarlarının azaldığı belirlenmiştir. Ezerek bükme işlemlerinde ise, geri esneme değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir.
  • Öğe
    NiTi Şekil Bellekli Alaşım Tozlarına Mekanik Alaşımlama Yöntemi Kullanılarak Ni ve Ti Tozlarının İlavesinin Mikroyapısal İncelenmesi
    (2017) Aksöz, Sinan; Demir, Ümit; Ada, Hakan; Gökmeşe, Hakan; Bostan, Bülent
    Çalışmada, elementel Ni 10 - Ti 20 tozları ile Nikelce zengin NiTi şekil bellek alaşım tozları 60 dakika mekanik alaşımlama yöntemi ile öğütülmüştür. Öğütme işleminde ilave edilen Ni ve Ti tozlarının önalaşımlı NiTi şekil bellek alaşım tozlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, önalaşımlı NiTi tozları içerisine sırasıyla ağırlıkça 2, 4, 6, 8, 10 oranlarında elementel Ni ve Ti tozları mekanik olarak ilave edilmiştir. Mekanik öğütme işleminde 1:10 toz / bilya oranı kullanılmıştır. Başlangıç tozları ve öğütülen tozlar X-ray (XRD), element dağılım spektrometresi (EDS), taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Çalışma sonucunda, önalaşımlı NiTi tozları ve elementel Ni/Ti tozlarının mekanik öğütme işleminde Ni tozlarının öğütme işleminin daha etkin olduğu tespit edilmiştir.
  • Öğe
    Al 2024 Alaşımının Çökelme Sertleşmesi İşlemi Koşullarının Şekillendirilebilirliğe Etkisinin İncelenmesi
    (2015) Dilmeç, Murat; Tinkir, Mustafa; Arıkan, Hüseyin
    Bu çalışmada, uzay ve havacılık endüstrilerinde sıkça kullanılan Al 2024 sac malzemenin çökelme sertleşmesi işlemi koşullarının mekanik özelliklere, Ericksen İndeksine etkisi ANOVA analiz ve Yapay Sinir Ağı Tabanlı Bulanık Mantık yöntemleriyle incelenmiştir. Ayrıca etkili parametrelerin sac malzemenin Şekillendirme Sınır Eğrisine etkisi de incelenmiştir. Optimum ısıl işlem koşullarını belirlemek amacıyla, çözeltiye alma sıcaklığı, fırında bekletme, suya verme gecikme süreleri ve ısıtma hızının malzemenin mekanik özelliklerine ve Ericksen İndeksine etkisi öncelikle ANOVA analiz yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen deneysel sonuçlara göre deney sisteminin yapay sinir ağı tabanlı bulanık mantık modeli oluşturulmuştur. Bu modelleme tekniğinin doğrulanmasında deneysel veriler kullanılmış ve sistem parametrelerinin şekillendirilebilirliğine etkisi üzerinde tahmin kabiliyeti belirlenmiştir. Çözeltiye alma sıcaklığının en efektif parametre olduğu ve solüsyona alma süresi ve suya verme gecikme süresinin ise daha az etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 493Cde 30 dakika çözeltiye alma ve 2 sn gibi çok kısa bir sürede suya verme koşullarında optimum özelliklerin elde edilebileceği anlaşılmıştır.
  • Öğe
    Doğal Atık Malzemelerle Yeni NBR Bazlı Bileşiklerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu
    (2019) Bülbül, Şaban
    Bu çalışmada, Nitril-Butadien Kauçuğu (NBR) esaslı Genel (FKK0) bir referans kauçuk bileşiği içerisine, karbürize edilmiş fındık kabuğu külünden (FKK) % 0- % 10- % 15 ve % 20 oranlarında ilave edilerek, 4 faklı bileşik hazırlanmıştır. Vulkanizasyon sonrasında bileşiklerin sertlik, yoğunluk, kopma dayanımı, kopma uzaması, yırtılma dayanımı ve çaprazbağ yoğunlukları ölçülmüştür. Çaprazbağ yoğunluğunun mekanik özellikler üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Karbürize edilmiş fındıkkabuğu külü ilave edilen bileşiklerin özellikleri, hem kendi aralarında hem de FKK0 bileşiğiyle karşılaştırılmıştır. Karbürize edilmiş fındıkkabuğu külü, bileşiklerin maliyetini önemli ölçüde düşürmüştür. Artan çaprazbağ yoğunluğu ile bileşiklerin sertliğinde artışa neden olmakla birlikte, kopma dayanımı ve kopma uzamasında avantaj sağladığı görülmüştür. Artan fındıkkabuğu külünün yoğunluğu arttırdığı tespit edilmiştir. Kırık yüzey morfolojilerinin belirlenmesi amacıyla, bileşiklerin kopma yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. SEM görüntüleri incelendiğinde dolgu miktarının artmasıyla kauçuk matris içerisindeki dağılımının homojenliğin bozulduğu da görülmüştür.
  • Öğe
    Metal tabakalı kompozitlerin düşük hızlı enine darbeye karşı davranışlarının incelenmesi
    (2016) Kara, Memduh; Uyaner, Mesut
    Bu çalışmada metal kompozit levhaların düşük hızlı enine darbe davranışları incelenmiştir. 1 mm kalınlığında St37 DKP çelik ve 1050-H14 alaşımlı alüminyum plakalar kullanılarak dört farklı yerleşim düzeninde oluşturulan üç katmanlı kompozit levhalar farklı enerji seviyelerinde düşük hızlı darbe testlerine maruz bırakılmışlardır. 150x150 mm ebatlarında kesilen metal levhalar üç alüminyum, üç çelik, aliminyumçelikalüminyum ve çelikalüminyumçelik olacak şekilde dizilerek dört tarafı ankastre olacak şekilde bağlanmıştır. Deneylerde kullanılan vurucu kütlesi 6,35 kg olup 24 mm yarı küresel geometriye sahiptir. Hazırlanan her bir deney numunesinin ortasına 10J, 20J, 30J, 40J ve 50J enerji seviyelerinde darbe testleri yapılmıştır. Darbe testleri sonucu elde edilen kuvvet-zaman, hız-zaman ve kuvvet-yer değiştirme değişimleri grafikler halinde incelenmiştir. Her bir deney numunesinde meydana gelen hasarların boyutları ve hasar şekilleri değerlendirilmiştir.
  • Öğe
    E-camı/epoksi kompozit boruların darbe cevabına vurucu geometrisinin etkisi
    (2016) Uyaner, Mesut; Kara, Memduh
    Bu çalışmada filaman sarım yöntemiyle üretilmiş 55 sarım açısına sahip 10 tabakalı E-camı/epoksi kompozit boruların düşük hızlı darbe cevabına vurucu geometrisinin etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. V yatağı üzerine yerleştirilen kompozit boru numunelerine düşük hızlı darbe cihazı kullanılarak, 24 mm ve 12 mm çaplı yarı-küresel ve 120 piramit uca sahip vurucularla düşük enerjili darbe yapılmıştır. Düşük enerjili darbe deneyleri 5 J, 10 J ve 15 J enerji seviyelerinde yapılmıştır. Vurucu geometrisine ve enerji seviyesine bağlı olarak elde edilen kuvvet-zaman ve kuvvet yer değiştirme değişimleri incelenmiştir. Ayrıca farklı geometrilere sahip vurucuların kompozit boru numunesinde meydana getirmiş olduğu hasarlar haritalanmış, vurucu geometrisine bağlı olarak değişen hasar alanları tetkik edilmiştir
  • Öğe
    Alüminyum Köpüklerde İki Boyutlu Isı Transferinin Deneysel ve Sayısal Olarak İncelenmesi
    (2016) Sertkaya, Ahmet Ali; Akbaba, Burak
    Bu çalışmada açık hücreli alüminyum köpükler ısı değiştirici formuna getirilip iki boyutlu ısı transferi deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. 10, 20 ve 30 PPI (Number of Pores Per Inch) gözenek yoğunluklarına sahip açık hücre alüminyum köpükler sabit ısı akısı için ısı değiştiricinin kanatlarını oluşturmuştur. Alüminyum köpük üzerinde, X-Y düzleminde özellikle ısıtıcıya yakın bölgelerde sık olarak yerleştirilen ısıl çiftlerle sıcaklıklar ölçülmüştür. Elde edilen sıcaklıklar yardımıyla bütün yüzey üzerindeki sıcaklık dağılımı bulunmuştur. Grafikler, yüzey sıcaklıkları ve giriş sıcaklığı (?T) arasındaki farka dayalı olarak çizilmiştir. Ayrıca her üç ısı değiştirici için basınç düşüşü bulunmuştur. Sistem için iki boyutlu ısı transferi denklemleri sayısal olarak elde edilmiştir. Elde edilen denklemler merkezi fark yöntemi kullanılarak çözülmüştür.
  • Öğe
    Characterization of W2B nanocrystals synthesized by mechanochemical method
    (2016) Barış, Mustafa; Şimşek, Tuncay; Gökmeşe, Hakan; Akkurt, Adnan
    In this study; W2B nanocrystals were synthesized with B2 O3 /Mg/WO3 starting materials via mechanochemical method. Starting materials were mixed according to the reaction stoichiometry and reduction processes were performed in a planetary ball mill under Argon gas atmosphere. Phase and morphology structure of particles were characterized by X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), transmission electron microscopy with energy-dispersive X-ray spectroscopy (TEM/EDX) and the specific surface area was measured by Brunauer-Emmet-Teller (BET) theory. The effect of milling period and molar ratios of starting powders were investigated in detail. Results showed that W2 B nanocrystals were obtained successfully without different tungsten compounds after 30 h milling and purification in 2 M HCl solution. Coaxial/spherical shaped and agglomerated W2 B nanocrystals were observed by microstructural examinations. Crystallite size and specific surface area of the W2 B nanocrystals were determined as 13.61 nm and 18 m2 /g respectively.