Makale Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Öğe
    Asymmetric effects of the defense burden on environmental degradation: Evidence from NATO countries
    (MDPI, 2023) Çolak, Olcay; Gümüş Özuyar, Sevilay Ece; Bölükbaşı, Ömer Faruk
    Rapid industrialization tends to occur at the expense of natural resources. Thus, countries are inclined to control natural resources for their development objectives, which may create conflicts when countries allocate scarce resources to national defense. As a major military block, NATO poses a potential threat to environmental degradation, as it comprises large industrialized arms manufacturers and military spenders. Therefore, the aim of this study is to investigate the asymmetric effects of the defense burden on environmental degradation, which has rarely been studied in the empirical literature. Panel ARDL and NARDL methodologies were used to analyze the period 1965–2018 for the 15 oldest members of NATO. The findings of the panel ARDL analysis do not indicate any significant effect of the defense burden (ME) on carbon dioxide emissions (CO2) in the long term. On the other hand, panel NARDL analysis indicates that the effect of the defense burden on carbon emissions is asymmetric; a 1% negative change in ME leads to a 0.08% drop in CO2 emissions in the long term. In line with these findings, the results of panel causality tests verify the validity of the treadmill of destruction theory.
  • Öğe
    Dışa Açıklık, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Yoksulluk İlişkisi: Türkiye Örneği
    (2016) Şahbaz, Ahmet; Buluş, Abdulkadir; Kaleci, Fatih
    Klasik ve Neo-Klasik İktisat teorisine göre, ekonomiler dışa açıldıkça ekonomik büyümeleri artmakta ve daha yüksek bir refah düzeyine ulaşacakları ileri sürülmektedir. Çünkü dış ticaretin arttırılabilmesi bir taraftan verimliliği arttırırken, diğer taraftan dış ticareti yapılan malların üretimine yoğunlaşarak, uzmanlaşmayı teşvik etmektedir. Ayrıca sermaye gereksinimi duyan ülkelerin sermaye tedarik yöntemlerinden birisi de DYY girişlerini arttırmaktır. Bu nedenle uzun vadeli yatırımların ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Dolayısıyla yoksulluk gibi kadim bir sorunun çözümünde dışa açıklık ve DYY sermaye girişlerinin bir katkı sunup sunmadığı, tespit edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye ekonomisinde 1980-2015 dönemi için dışa açıklık ve DYY girişlerinin yoksulluk üzerindeki etkisini zaman serisi yöntemi kullanarak incelemektir. Çalışmada uzun dönemde dışa açıklığın ve DYY girişlerinin yoksulluğu azalttığı bulunmuştur. Granger nedensellik analizleri neticesinde de DYY ve yoksulluk arasında çift yönlü ve dışa açıklıktan yoksulluğa doğru da tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ayrıca dışa açıklıktan DYY girişlerine doğru da bir nedensellik bağıntısı vardır.
  • Öğe
    Toplam Faktör Verimliliğinin Belirleyicileri Üzerine Ampirik Bir İnceleme: Seçilmiş OECD Ülkeleri Örneği
    (2017) Gömleksiz, Mustafa; Şahbaz, Ahmet; Mercan, Birol
    Günümüzde, ülkelerarası gelir ve ekonomik büyüme farklılıklarının önemli bir kısmı verimlilikte ortaya çıkan farklılıklardan kaynaklanmaktadır. İktisadi büyüme odaklı politikalar çerçevesinde verimliliği belirleyen unsurların incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, toplam faktör verimliliğinin potansiyel belirleyicilerini analiz etmektir. Bu kapsamda beşeri sermaye, Ar-Ge, ticari dışa açıklık ve ileri teknolojili ürün ithalatının toplam faktör verimliliği üzerindeki etkileri seçilmiş 12 OECD ülkesine ait 1993-2014 yılları arası dönemde ekonometrik olarak incelenmektedir. Analiz sonucu elde edilen bulgular Ar-Ge, ticari dışa açıklık ve ileri teknoloji ürün ithalatının verimlilik artışlarında önemli birer belirleyici olduğunu gösterirken, beşeri sermayeye ilişkin anlamlı bir bulguya rastlanmamıştır.