Venae Pulmonales'in Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile Morfometrik Analizi ve Klinik Önemi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Genellikle iki sağda ve iki solda olmak üzere dört adet venae pulmonales vardır. Bu dört ven ayrı ayrı atrium sinistrum'a açılmasına rağmen, sayı ve açılma şekilleri bakımından birçok varyasyon tanımlanmaktadır. Atriyal fibrilasyon tedavisi ve göğüs cerrahisi sırasında pulmoner venler risk altındadır. Bu çalışmada, invaziv yöntemlerin tedavi başarısını artırmak ve komplikasyonların azaltmasına katkıda bulunmak için çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇDBT)’de venae pulmonales ile atrium sinistrum morfolojisi, morfometrisi ve bu yapılar arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Çalışma, Radyoloji Anabilim Dalı arşivinden elde edilen 203 yetişkine (80 kadın, 123 erkek; 18-86 yaş aralığı) ait çok kesitli bilgisayarlı tomografi (1 mm kesit aralığı) görüntüsünde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Öncelikle venae pulmonales drenaj tipleri ve atrium sinistrum tipleri belirlendi, venlerin ostium çapları, ostiumlar arası uzaklıklar ile her bir vena pulmonalis'in ostiumdan ilk dalına kadar uzunluğu ölçüldü. Bu venlerin y ekseni ve birbirleri arasında oluşan açılar hesaplandı. Daha sonra atrium sinistrum çapları (transvers, anterior-posterior) ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS 21.0 (IBM, USA) paket programında yapıldı. Drenaj tiplerinin birbirleri ve atrium sinistrum tipleri ile ilişkisi belirlendi. Ölçüm verileri, cinsiyete ve tarafa (sağ-sol) göre karşılaştırıldı. Çalışmada, vv. pulmonales drenaj tiplerinden sağ tarafta en sık (%35,5) D2a (İki atrial ostia: üst ve alt lob venleri için; orta lob veni üst lob venine katılır) ve sol tarafta ise en sık (%42.9) S2a (İki atrial ostia: üst ve alt lob venleri için, atrial duvarla ayrılan) gözlendi. Erkeklerde, sadece iki venae pulmonales uzaklığının (vena pulmonalis dextra superior ile vena pulmonalis dextra inferior ve vena pulmonalis sinistra superior arasındaki uzaklık; vena pulmonalis dextra inferior ile vena pulmonalis sinistra inferior arasındaki uzaklık) ve atrium sinistrum transvers çapının kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı (p<0.05) yüksek olduğu saptandı. Atrium sinistrum'un %76 oval tipte olduğu gözlendi. İki kadın hastada atrium sinistrum tepesinin sağ tarafında aksesuar vene (sağ tepe pulmoner veni) rastlandı. Açı ölçüm verilerindeki en yüksek (80,77°) ve en düşük (27,8°) değerler; vena pulmonalis dextra superior ile vena pulmonalis dextra inferior arasındaki açıya (A5) ait olup erkeklerde saptandı. Radyofrekans ablasyon ve torasik cerrahi öncesi görüntüleme yöntemleri ile venae pulmonales haritalanması yapılmaktadır. Sağ tarafta daha fazla venoz drenaj varyasyonu gözlenen bu çalışmanın sonuçları, ilgili klinik alanlara katkı sağlayacaktır.
There are usually four pulmonary veins, two on the right and two on the left. Although these four veins open into the left atrium, many variations have been identified for number and opening forms. Pulmonary veins are at risk during atrial fibrillation treatment and thoracic surgery. In this study, pulmonary veins and left atrium morphology, morphometry and the relationship between these structures in multislice computed tomography (MDCT) was investigated in order to increase the treatment success of invasive methods and contribute to reducing complications. The present study was conducted retrospectively on 203 adults (80 females, 123 males; age range 18-86 years) on multi-slice computed tomography (1 mm slice range). First, drainage types and left atrium types were identified; ostium diameters, the distance between ostiums as well as the distance between each pulmonary vein and first branch of the ostium. Angles of these veins with the y axis and each other were calculated. Then, the left atrium diameters (transverse, anterior-posterior) were measured. Statistical analysis of the data was performed through SPSS 21.0 (IBM, USA) package program. The association of drainage types with each other and left atrium types was determined. Measurement data were compared depending on the gender and side (right-left). In the present study; the most common drainage type of the pulmonary veins was D2a (35.5%) (two atrial openings: for upper and lower lobe veins; the middle lobe vein participates into the upper lobe vein); the most common drainage type on the left side was S2a (42.9%) (two atrial openings: for upper and lower lobe veins, separated by the atrial wall). The distance between two pulmonary veins (the distance between the superior right pulmonary vein and inferior pulmnonary vein, and the superior left pulmonary vein; the distance between inferior right pulmonary vein and left inferior pulmonary vein), and the transverse diameter of the left atrium were significantly higher in males (p<0.05) when compared to females. The type of the left atrium was oval by 76%. An accessory vein (right apex pulmonary vein) was detected on the right side of the top of the right atrium in two female patients. The highest and lowest values among angle measurements were as follows; the highest and lowest angles between the right superior pulmonary vein and right inferior pulmonary vein (A5) were 80.77° and 27.8°, respectively. Pulmonary veins mapping is performed before radiofrequency ablation and thoracic surgery by imaging methods. The results of this study, where more venous drainage variation is observed on the right side, will contribute to the relevant clinical areas.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Atrium sinistrum, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, venae pulmonales, multi-slice computed tomography, pulmonary veins

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Karaarslan, B. (2021). Venae pulmonales'in çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile morfometrik analizi ve klinik önemi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı, Konya.