Trabzon Fatih Sağlıklı Hayat Merkezi Sağlıklı Beslenme Danışmanlığına Başvuranlarda Yeme Bağımlılığı Sıklığının Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

Bu çalışma Trabzon’a bağlı Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sağlıklı Hayat Merkezi Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı’na başvuranlar yetişkinlerde yeme bağımlılığı sıklığı ve etkileyen faktörleri bulmak amacıyla yapılmıştır. Kesitsel türdeki bu çalışma, Fatih Sağlıklı Hayat Merkezi Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı’na başvuran 18-65 yaş arası yetişkinlerden, çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 181 kişiyle yapılmıştır. Çalışmada veri toplama formu olarak; literatür taranarak oluşturulan sosyodemografik veri formu ve Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (YYBÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık için P<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılanların %79,6’sı kadın ve %20,6’sı erkekti; yaş ortalaması 37,16±11,7, beden kİtle indeks ortalaması 31,44±6,09’du. Yeme bağımlılığı sıklığı %21,7 idi. Katılanlarda aşırı yeme isteği uyandırdığı için ya da fazla yemekten dolayı en fazla sorun yaşanılan üç besin; çikolata/gofret (%46,4), ekmek (%42) ve pasta/ kek (%38,7) olarak saptandı. Yeme bağımlılığı ile BKİ, kilo değişkeni, psikolog ya da psikiyatristle görüşme yapma durumu, yemek yeme hızı, sigara kullanma durumu arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,05). Sonuç olarak, yeme davranışının sağlığı tehdit edici unsura dönüşmesine neden olan yeme bağımlılığı hakkında; obezitenin nedenlerinden biri olduğu ve buna bağlı kronik hastalıklara zemin hazırladığı düşünülmektedir. Bu nedenle geniş kitlelere ulaşan yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
This study was conducted to find out the frequency of food addiction and the affecting factors in adults who applied to Fatih Healthy Life Center Healthy Nutrition Consultancy in the Ortahisar district of Trabzon. This cross-sectional study was conducted with 181 adults between the ages of 18-65, who applied to Fatih Healthy Life Center Healthy Nutrition Consultancy, who voluntarily agreed to participate in the study. As a data collection form in the study; sociodemographic data form created by reviewing the literature and Yale Food Addiction Scale (YFAS) were used. The obtained data were transferred to the computer and analyzed. For statistical significance, P<0.05 was accepted. 79.6% of the participants are female and 20.6% were male; the average age was 37.16±11.7, average body mass index was 31.44±6.09. The frequency of food addiction was 21.7%. The three foods that cause the most problems due to overeating are; chocolate/wafer (46.4%), bread (42%), and cake/pastry (38.7%). A significant relationship was found between food addiction and BKİ, weight variable, meeting with a psychologist or psychiatrist, eating speed, and smoking status (p<0.05). Consequently, the food addiction that causes the eating behavior to turn into a health-threatening element; is thought to be one of the causes of obesity and paves the way for chronic diseases related to it. Therefore, there is a need for new studies that reach large masses.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Obezite, Yale Yeme bağımlılığı Ölçeği, Yeme Bağımlılığı, Eating Addiction, Obesity, Yale Food Addiction Scale

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şahin, Z. Ş. (2021). Trabzon fatih sağlıklı hayat merkezi sağlıklı beslenme danışmanlığına başvuranlarda yeme bağımlılığı sıklığının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya.