Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Jeopolitik, ülkeler ve bloklar arası güç mücadelelerini anlamak ve coğrafyanın siyasete olan etkilerinin analizi için önemli bir bilim dalıdır. Vladimir Putin’in göreve geldiği 1999 yılından itibaren girişmiş olduğu Rusya’yı yeniden dünya sahnesinde eski güçlü günlerine döndürme isteği, Ukrayna ile olan ilişkilerinde etkili olmaktadır. Ukrayna’nın coğrafi konumu, iki ülke arasındaki ortak geçmiş ve bu tarihsel mirasın doğurmuş olduğu sorunlar iki ülke arası ilişkileri hem bölgesel hem de küresel çapta etkilemektedir. Rus iç siyasetinin ve Ukrayna’daki siyasi atmosferin iki ülke arası ilişkilerde ve yaşanan kriz anlarında etkili olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Vladimir Putin’in ilk döneminde gerçekleşen 2004 Turuncu Devrim ile başlayarak 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali noktasına gelen iki ülke arası ilişkiler jeopolitik teoriler çerçevesinde açıklanabilmektedir. Bu tez çalışmasında 1999-2022 yılları arası, Putin liderliğindeki Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı uygulamış olduğu politikaların jeopolitik teoriler çerçevesinde incelemesi yapılacaktır.
Geopolitics is an important field of study for understanding power struggles between countries and blocs, and analyzing the impact of geography on politics. Vladimir Putin's desire to return Russia to its former powerful days on the world stage since taking office in 1999 has been influential in its relationship with Ukraine. The geographical location of Ukraine, shared history between the two countries, and the issues arising from this historical legacy have had both regional and global effects on their relationship. It should also be noted that Russian domestic politics and the political atmosphere in Ukraine have been influential in their relationship and during moments of crisis. The relationship between the two countries, which started with the 2004 Orange Revolution during Putin's first term and escalated to Russia's occupation of Ukraine in 2022, can be explained through the lens of geopolitical theories. This thesis will examine Putin-led Russia's policies towards Ukraine between 1999-2022 within the framework of geopolitical theories.

Rusya, Ukrayna, Putin, Jeopolitik, Coğrafya, İşgal, Russia, Ukraine, Geopolitics, Geography, Invasion

Koşar, Y. (2024). Rusya'nın Ukrayna politikalarının jeopolitik teoriler çerçevesinde incelenmesi: Vladimir Putin dönemi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Konya.