Browsing by Author "Güneş, Eda"
Now showing items 1-16 of 16
-
Alternatif gıda kaynaklarının (Böcekler) kullanımına dair bakış açılarının değerlendirilmesi /Konya örneği
Özkan, Melike (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Böceklerin gıda olarak tüketilmesi anlamına gelen entomofaji terimi, günümüzde gastronomi alanında yapılan çalışmalarda eskiye göre daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Yenilebilir böceklerin artık gastronomi alanında ele ... -
Besinler ve Beslenme Çalışmalarında Drosophila
Güneş, Eda (2016)Bu çalışma, beslenme yoluyla vücuda alınan birçok besinin model organizma olarak kullanılan Drosophila melanogaster üzerinde meydana getirdiği değişikliklerin açıklanması amacıyla hazırlanmış bir derlemedir. Birçok bitkinin ... -
Borik Asit’in Farklı Gelişim Evrelerindeki Drosophila melonagaster’in Dış İskeleti Üzerine Etkisi
Güneş, Eda; Sert, Durmuş (2018)Hedef olmayan organizmalar üzerinde daha az toksik etkiye sahipinsektisit kullanımı, tarımsal zararlılarla mücadeledeyaygınlaşmaktadır. Eklembacaklı canlılarda kutikul adı verilenkoruyucu bir dış iskelet bulunmaktadır. ... -
Çay Tüketiminde Tat Yönelimi İçin In Vivo Bir Yaklaşım
Olcay, Gizem Sena (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 13.09.2021)İçecek kültüründe yer alan çay tüketimi beslenmede önemli bir yere sahiptir. Çalışmada toz ve infüzyon yöntemi ile hazırlanan çaylar (yeşil, oolong, siyah, pu-erh, beyaz, adaçayı, zencefil, karadut, yaban mersini, rooibos, ... -
Drosophila melanogaster Meigen (Diptera: Drosophilidae)'de Kinoa (Chenopodiumquinoa Willd.)'nın Total Oksidatif Stres Üzerinde Etkisi
Güneş, Eda (2016)Tüketimi 2013 yılından beri artan Chenopodium quinoa Willd. temel amino asitler, vitaminler ve mineraller bakımından iyi bir kaynaktır. Bu makalede, Drosophila melanogaster Meigen (Diptera: Drosophilidae) yapay diyetine ... -
Drosophila melanogaster Meigen, 1830 (Diptera: Drosophilidae)’in farklı gelişme dönemleri üzerine Borik asitin oksidatif etkileri
Güneş, Eda; Büyükgüzel, Ender (2017)Tarımsal zararlılar ile mücadelede sentetik organik insektisitler yoğun olarak kullanılmaktadır. Borik asit organik kimyasal insektisitlere göre hedef olmayan organizmalara karşı daha düşük toksisiteye sahip olması nedeniyle ... -
The effect of nanofiber on the biological traits of Drosophila Melanogaster
Güneş, Eda; Erdal, Mehmet Okan; Gemi, Lokman (2017)Today nanofiber components (polyacrylonitrile dimethyl formamide etc.) are used in many engineeringfields and food industry. Possible effects are need to be identified on the environment and non-targetorganisms. Drosophila ... -
Elektrospinning ile Üretilen Nişasta Bazlı Gıdaların Kullanımına Dair İnvivo Bir Çalışma
Demir, Dilek (2021)Çalışmada son yıllarda yaygın olarak kullanılan elektrospinning yönteminden yararlanılmıştır. Buğday, mısır, tapiyoka, patates, pirinç ve modifiye (hızlı) nişasta ürünlerine erişim kolaylığı ve polimer yapıları gereği ... -
Helal Otelleri Tercih Eden Turistlerin Yiyecek İçecek Hizmetlerinden Beklentileri ve Memnuniyet Düzeyleri
Günümüzde tüm çağdaş ve dinamik toplumların ayrılmaz bir parçası ve zorunlu bir ihtiyacı haline gelmiş olan turizm hareketleri, dini hassasiyeti yüksek bireyler açısından da son derece değerlidir. Dini hassasiyeti ... -
Investigation of biochemical properties of flash sintered ZrO2-SnO2 nanofibers
Güneş, Eda; Çetinkaya, Zeynep; Şavklıyıldız, İlyas (Elsevier, 2023)ZrO2–SnO2 nanocomposition were produced in nanofibers (NFs) form with three various mixing volume ratio by electrospinning technique. The microstructure and morphological characterization of NFs reveals the ternary system ... -
Kabak çekirdeği zarının gıda takviyesi olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi
Biçer Bayram, Şerife (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2020)Dünyada gıda üretimi esnasında oluşan atıkların neredeyse birçoğu tüketilmeden doğaya bırakılmaktadır. Çevre ve canlılar açısından kullanılabilirliği bilinmeyen ürünlerin beslenme yoluyla organizmaya alınması hedef ve ... -
Turizm işletmelerinde hijyen ve sanitasyona dair iş başı eğitimin önemi; Konya örneği
Koçyiğit, Tuğba (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde hijyen dersi almadan önce ve aldıktan sonraki "Hijyen ve Sanitasyon" bilgi düzeylerinin belirlenerek işbaşı eğitimler ile aktif öğrenme sürecine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. ... -
Yağlı diyet ve karaciğer toksisitesi oluşturulan in vivo modelde kahve tüketiminin etkisinin araştırılması
Çakır, Alperen Can (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)Serbest radikal teorisine göre beslenme ile alınan toksik maddeler, hastalıklar ya da yaşlanma gibi nedenlerle canlıların ömrü, yaşama-gelişim süreleri, hareket ve besin tercihlerinin yanında kilo alımları değişebilmektedir. ... -
Yemek Kültürüne Yolculukta Biz De Varız
Editör: Güneş, Eda (NEÜ Yayınları, 2021)Bu amaçla kitapta 61 Ülkeden (Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Çin, Demokratik Kongo, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, ... -
Yenilebilir film ve kaplamalardan kitosanın, dut ve canlılar açısından değerlendirilmesi
Erçetin, Haticetül Kübra (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Gıdalar üzerine uygulanmakta olan birçok kaplama yöntemi mevcuttur. Kaplama yöntemlerinin uygulanma amacı gıdalarda oluşacak olan kimyasal bozulmaları yavaşlatmaktır. Bu amaç ile geliştirilen uygulamalardan biriside ... -
Yöresel ürün olarak kullanılan maş fasulyesinin invivo antioksidan etkisinin belirlenmesi
Şahin, Gülsüm Rabia (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Son yıllarda düzensiz beslenme ve yaşlanmaya bağlı olarak hücrelerde oksidatif stresi arttırıcı bazı komplikasyonların ortaya çıktığı görülmektedir. Bunların içerisinde en önemlilerinden birisi hücrelerde lipid birikimidir. ...