Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmada utangaçlık düzeyi yüksek olan ortaokul 6. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan sosyal beceri eğitiminin öğrencilerin utangaçlık düzeylerini azaltmada etkili olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Malatya Yakınkent İMKB Ortaokulu 6. sınıf öğrencilerinden utangaçlık düzeyi yüksek olan, 22 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Cheek (1990) tarafından geliştirilen ve Güngör (2001) tarafından Türkçe'ye uyarlama çalışmaları yapılan "Utangaçlık Ölçeği (UÖ)" kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun utangaçlık düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek içi Mann-Whitney U-testi, grupları kendi içlerinde karşılaştırmak için ise Wilcoxon işaretli-sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, utangaçlık sosyal beceri eğitimine katılan öğrencilerin utangaçlık düzeylerinde anlamlı bir azalma olduğu gözlenmiştir. Bu programın utangaçlık ve sosyal beceri konusunda yapılmış teorik ve deneysel çalışmalara ve bu alanda çalışan uzmanlara (psikolojik danışman, psikolog, psikiyatr ve diğer çalışmacılara) katkı sağlayacağı hem de daha sonra utangaçlıkla ilgili yeni çalışmalara teşvik edeceği düşünülmektedir.
İn this research it's examined that whether the shyness social skills training prepared for 6th grade students with a high level of shyness, is effective or not in reducing the students' level of shyness. In this study, pretest-posttest control group design is used. Working group of the research, consist of 22 students at 6th grade of Yakınkent İMKB secondary school during 2014-2015 academic period with a high level of shyness. To collect data fort his study "shyness scale" developed by Cheek (1990) and adapted to Turkish by Güngör (2001) is used. To check if there is a meaningful difference between the experimental and control groups' level of shyness, Mann-Whitney U test is used, to compare the groups amaong themselves, Wilcoxon signed-rank test is used. As a result, a significant reduction in the level of shyness of students who attended shyness social skills training is observed. This program is thought to conribute to theoric and experimental studies on shyness and social skills, and to the experts (counselors, psychologists, psychiatrists and other workers) studying on this this field, also to encourage to new studies on shyness.

Doktora Tezi

Utangaçlık, Sosyal Beceri, Sosyal Beceri Eğitimi, Shyness, Social Skill, Training of Social Skill

Parmaksız, İ. (2017). Ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan sosyal beceri eğitiminin öğrencilerin utangaçlıklarına etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.