Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Genç yetişkinlik dönemindeki bireylerin sosyal yaşam içerisinde kurmuş oldukları ilişkiler ile yaşamlarının kalitesini belirlediği yapılan araştırmalar ile ortaya koyulmuş bir gerçektir. Bu ilişkilerin niteliğini belirleyici birçok unsur olabileceği gibi çevresel etkenlere göre de farklılık gösterebilmektedir. Amaç: Bu araştırma ile kişilerarası ilişki tarzlarının genç yetişkinlerin bağlanma stilleri ve duygusal zekâ becerileri ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İlişkisel tipteki bu çalışma Ekim 2022'de gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Konya ili merkez fakültelerindeki 600 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanması için Kişisel bilgi formu, Kişilerarası ilişkiler Ölçeği, Duygusal Zekâ Özellik Ölçeği ve Üç boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Üniversite öğrencilerine uygulanmış olan bu araştırmada Güvenli bağlanma ile Besleyici ilişki tarzı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, zehirleyici ilişki tarzı ile ise negatif yönlü anlamlı ilişki elde edilmiştir. Duygusal zekâ ile besleyici kişilerarası ilişki tarzı arasında pozitif yönlü ilişki, zehirleyici kişilerarası ilişki tarzı ile ise negatif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Besleyici kişilerarası ilişki tarzını güvenli bağlanma, iyi oluş, duygusallık ve sosyallik anlamlı olarak yordamaktadır. Tüm bağımsız değişkenler besleyici kişilerarası ilişki tarzının %34.9'unu açıklamaktadır. Zehirleyici kişilerarası ilişki tarzını güvenli ve kaçınan bağlanma, öz kontrol ve sosyallik anlamlı olarak yordamaktadır. Tüm bağımsız değişkenler zehirleyici kişilerarası ilişki tarzının %30.7'sini açıklamaktadır Sonuç: Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki tarzlarının alt boyutlarından biri olan Zehirleyici ilişki tarzını kadınlara göre daha fazla benimsedikleri ortaya çıkmıştır. Cinsiyete göre farklılaşan bir diğer değişken bağlanma stillerinden Güvenli bağlanma olmuştur. Güvenli bağlanmanın kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu bulgusu elde edilmiştir. Besleyici ilişki tarzını benimsemiş olan bireylerde romantik ilişkiye sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu, romantik ilişkisi olmayan bireylerin kaygılı-kararsız bağlanma stiline sahip bireylerden oluştuğu ortaya çıkmıştır.
It is a fact that has been revealed by researches that individuals in young adulthood determine the quality of their lives with the relationships they have established in social life. While there may be many factors that determine the quality of these relations, they may also differ according to environmental factors. Aim: The aim of this study was to examine the relationship between interpersonal relationship styles and young adults' attachment styles and emotional intelligence skills. Materials and Methods: This study of relational type was carried out in October 2022. The population of the research consisted of 600 university students in the central faculties of Konya. Personal information form, Interpersonal Relations Scale, Emotional Intelligence Trait Scale, and Three-dimensional Attachment Styles Scale were used to collect data. Results: In this study, which was applied to university students, a positive and significant relationship was found between secure attachment and nurturing relationship style, and a negative relationship between toxic relationship style and toxic relationship style. It has been revealed that there is a positive relationship between emotional intelligence and nurturing interpersonal style, and a negative relationship with toxic interpersonal relationship style. Nutrient interpersonal style was significantly predicted by secure attachment, well-being, emotionality and sociability. All independent variables explain 34.9% of the nurturing interpersonal relationship style. Secure and avoidant attachment, self-control and sociability significantly predict toxic interpersonal relationship style. All independent variables were 30% of the toxic interpersonal relationship style. Conclusion: It was revealed that university students who participated in the research adopted the Toxic relationship style, which is one of the sub-dimensions of interpersonal relationship styles, more than women. Another variable that differed according to gender was Secure Attachment, one of the attachment styles. It was found that secure attachment was higher in women than men. It has been revealed that individuals who have adopted the nurturing relationship style are more likely to have a romantic relationship, and individuals who do not have a romantic relationship consist of individuals with an anxious-ambivalent attachment style.

Kişilerarası İlişkiler, Bağlanma Stilleri, Duygusal Zekâ, Interpersonal Relationships, Attachment Styles, Emotional Intelligence

Mutlu, C. (2023). Üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki tarzlarının bağlanma stilleri ve duygusal zeka açısından incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.