Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Yapılandırmacı Yaklaşımda öğretmenler, öğrencilerin öğrenme etkinliklerinde rehberlik ederek bireysel öğrenme stratejileri geliştirmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yaklaşımda öğretmenler pasif bir konumda olmalarına rağmen, öğrencilerin özgür bir öğrenme ortamında başarılı olmaları için gereken yönlendirmeyi sağlarlar. Hızla değişen dünyada, bireylerin değişimden kaynaklanan yeniliklerin ve gelişmelerin farkında olması ve aynı zamanda üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle, dünyadaki değişikliklere ayak uydurabilen ve gerektiğinde uygun davranabilen bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bireylerin, bilgiyi tüketmek yerine kendilerince sentezleyerek yeni bilgiler üretmeleri hedeflenmektedir. Bu çalışmada, içerik analizi tekniği kullanılarak nitel veri toplama gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak yapılandırmacı öğrenme yöntemiyle uygulanan 7E modelinin Türk Musikisi Keman Eğitimi üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışma, yapılandırmacı 7E öğretim modeliyle düzenlenen Türk Müziği keman derslerinde öğrenci başarısını ve etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın nicelverileri ise deneysel öntest-son-test kontrol gruplu desen kullanılarak elde edilmiştir. Buçalışma kapsamında, Keman Dersi Başarı Testi Ölçeği, Tutum Ölçeği ve Performans Testi ön testi deney ve kontrol gruplarına uygulanmıştır. Deney grubuna 10 hafta boyunca 7E modeline uygun olarak tasarlanmış öğretim etkinlikleri uygulanırken, kontrol grubu mevcut programdaki etkinliklere devam etmiştir. Uygulama sonrasında, her iki gruba tekrar Keman Dersi Başarı Testi Ölçeği, Tutum Ölçeği ve Performans Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan Mann Whitney U testi analizi sonucunda, 7E öğretim modeline uygun olarak düzenlenen ders etkinliklerinin öğrencilerin başarısına anlamlı bir şekilde katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, 7E modelinin keman eğitiminde etkili bir öğretim yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Teachers play an important role in helping students develop individual learning strategiesby guiding them in learning activities in contructivist approach. Although teachers are in a passive position, they providethe guidance students need to succeed in a free learning environment. In a rapidly changing world, individuals need to be aware of the innovations and developments arising from change and at the same time fulfill their duties. Therefore, there is a need for individuals who can keepup with the changes in the world and act appropriately when necessary. It is aimed that individuals produce new information by synthesizing it instead of consuming it. In this study, qualitative data collection was carried out using the content analysis technique. The effect of the 7E Model applied with the constructivist learning method on the Turkish Musıc Violin was evaluated by using the descriptive analysis approach of the obtained data. The study aimsto examine student success and effect in Turkish Music violin lessons organized with the constructivist 7E teaching model. The quantitative data of the study were obtained by using the experimental pretest-posttest control group design. Within the scope of this study, Violin Lesson Achievement Test Scale, Attitude Scale and Performance Test pre-test were applied tothe experimental and control groups. While teaching activities designed in accordance with the7E model were applied to the experimental group for 10 weeks, the control group continued theactivities in the current program. After the application, Violin Lesson Achievement Test Scale,Attitude Scale and Performance Scale were applied to both groups again. As a result of the Mann Whitney U test analysis, it was determined that the course activities organized in accordance with the 7E teaching model contributed significantly to the success of the students.These results show that the 7E model can be used as an effective teaching method in violin education.

Doktora Tezi

Türk Müziği, Keman Öğretimi, 7E Modeli, Turkish Music, Violin Teaching, 7E Model

Nünükoğlu, A. (2023). Türk musikisi keman öğretiminde 7E modelinin uygulanması ve öğretme-öğrenme sürecine etkisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.