Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin üstbilişsel farkındalık becerilerinin akademik başarıyı yordama düzeyini açıklamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nicel veri toplama yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu basit tesadüfi örneklemeye göre seçilmiştir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Niğde ilinde yer alan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı beş farklı ilkokulda öğrenim gören 526 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak “Çocuklar için Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) A formu, kişisel bilgi formu ve akademik başarı testi (Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve sosyal bilgiler)” kullanılmıştır. Üstbilişsel farkındalık ölçeğinde yapı geçerliliğine bakılmış ve açımlayıcı faktör analizi(AFA) yapılmıştır. Çalışma değişkenler açısından incelendiğinde nicel veri analizi olarak SPSS 25 kullanılmıştır. Araştırmada; cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumu değişkenleri için Mann Whitney U testi, anne-baba eğitim durumları, ekonomik durum ve kardeş sayısı değişkenleri için Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenler açısından üstbilişsel farkındalık düzeyinin cinsiyet, okulöncesi eğitim alma durumu, anne ve baba eğitim durumu, ailenin ekonomik durumu ve kardeş sayısı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Akademik başarı modelini test etmek için bir Yapısal Eşitlik Modeli(YEM) oluşturulmuş ve IBM AMOS 23 programında analizler yapılmıştır. Nihai model, üst bilişselliğin akademik başarıyı yordama da etkisini %35‟ini açıklamıştır. Araştırmanın bulgularına göre üstbilişsel farkındalık ölçeğinin akademik başarı üzerinde orta düzeyde, olumlu ve doğrudan etkisi bulunmuştur.
This study was conducted to predict the academic purpose of metacognitive intelligence of primary school fourth grade students. Relational survey method, one of the quantitative data collection methods, was used in the study. The study group was selected according to a simple random experiment. It consists of 526 fourth grade students working in five different primary schools affiliated to the Directorate of National Education in the province of Niğde in the 2021-2022 academic year. As the data collection tool of the research, “Metacognitive Awareness Scale for Children (ÜBFÖ-Ç) A formula, personal information formula and academic achievement test (Turkish, mathematics, science and technology and social studies)” were used. In the calculation of metacognitive ability, the validity of the structure was checked and exploratory factor analysis (EFA) was performed. SPSS 25 was used as good data analysis in terms of study variables. In the research; Mann Whitney U test was used for gender, pre-school education status variables, Kruskall Wallis test was used for parent education region, economic status and number of siblings. In terms of the variables of the research, the window variables between the gender of the metacognitive data streams, the status of receiving pre-school education, the educational status of the parents, the economic status of the family and the number of siblings were created. To test the academic achievement model, a Structural Equation Model (SEM) was created and analyzes were made in the IBM AMOS version 23. The final model explained 35% of the top management that also guides academic achievement to the predictor. According to the research group, the metacognitive information algorithm has a positive and direct effect on medium academic achievement.

Doktora Tezi

Akademik Başarı, Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), Academic Achievement, Metacognitive Awareness Scale, Structural Equation Modeling (SEM)

Demirtaş, E. N. (2023). İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin üstbilişsel farkındalıklarının akademik başarılarını yordama düzeyi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Temel Eğitim Anabilim Dalı, Konya.