Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin özyeterlik inançlarının psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ili Karatay, Meram, Selçuklu ilçelerinde özel ve devlet kurumlarında görev yapmakta olan 189 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin özyeterlik inançları cinsiyete, görev yapılan kurum türüne ve kıdem yılına göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir. Öğretmenlerin özyeterlik inançları görev yapılan öğretim kademesine ve yetiştirilirken algılanan ebeveyn tutumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Lise kademesinde görev yapan öğretmenlerin özyeterlik inançları okul öncesi kademesinde görev yapan öğretmenlere göre; ebeveyn tutumunu mükemmeliyetçi algılayan öğretmenlerin özyeterlik inançları ebeveyn tutumunu baskıcı-otoriter algılayan öğretmenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Erkek öğretmenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri kadın öğretmenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri görev yapılan kurum türüne, kıdem yılına, görev yapılan öğretim kademesine, yetiştirilirken algılanan ebeveyn tutumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir. Öğretmenlerin özyeterlik inançlarının öğretmenlerin psikolojik sağlamlık düzeylerine ilişkin varyansın %18.6'sını açıkladığı bulunmuştur.
The aim of this research is to examine the effects of teachers' self-efficacy beliefs on their psychological resilience levels. The research group of this study consisted of 189 teachers, working in private and state institutions in Karatay, Meram and Selçuklu districts of Konya. According to the results of the research, teachers' self-efficacy beliefs did not differ significantly according to gender, the type of institution, and seniority year. Teachers' self-efficacy beliefs differed significantly according to the teaching level and perceived parental attitude while growing up. The self-efficacy beliefs of the teachers working at the high school level were found to be significantly higher than the teachers working at the pre-school level, and the self-efficacy beliefs of the teachers who perceived their parental attitudes as perfectionist were found to be significantly higher than those of the teachers who perceived their parental attitudes as oppressive-authoritarian. Psychological resilience levels of teachers differed significantly according to gender. Psychological resilience levels of male teachers were found to be significantly higher than female teachers. The psychological resilience levels of the teachers did not differ significantly according to the type of institution, seniority year, teaching level, perceived parental attitude while growing up. It was found that teachers' self-efficacy beliefs explained 18.6% of the variance in teachers' psychological resilience levels.

Özyeterlik, Öğretmenlerin Özyeterliği, Psikolojik Sağlamlık, Self-efficacy, Teachers’ Self-efficacy, Psychological Resilience

Temiz, S. R. (2023). Öğretmenlerin özyeterlik inançlarının psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.