Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Araştırmamız meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin 21. Yüzyıl öğreten beceri düzeyleri, yaşam boyu öğrenme eğilimleri belirlemek ve bunlar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu genel amaçla birlikte meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin 21. Yüzyıl öğreten beceri düzeyleri, yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin cinsiyet, mesleki kıdem, lisansüstü eğitim durumları değişkenleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırmamız ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ayrıca araştırmamızda meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin YBÖ eğilimleri 21. Yüzyıl öğreten becerilerini yordayıp yordamadığı araştırılacağından araştırmamız bu alt problem yönüyle de yordayıcı korelasyonel araştırmadır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Mersin ilinde meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmamızın örneklemi ise uygun (Kolay ulaşılabilir) örnekleme yöntemi ile belirlenen 381 meslek dersi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmamız kapsamında "YBÖ Eğilim Ölçeği" ve ‟21. yy. Öğreten Becerileri Kullanım Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin YBÖ eğilimleri düzeylerinin, 21. Yüzyıl öğreten beceri düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin YBÖ eğilim düzeyleri cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenlerin YBÖ eğilimi düzeyleri erkek öğretmenlere göre daha yüksek olduğu ancak meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin 21. Yüzyıl Öğreten Becerileri Kullanım ölçeğinin geneli ve alt boyutlarından aldıkları puanlar cinsiyet değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin 21. Yüzyıl Öğreten Beceri düzeyleri ile YBÖ eğilimleri arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ve meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin YBÖ düzeyi arttıkça öğretmenlerin 21. Yüzyıl öğreten beceri düzeyleri de artmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Our research aimed to determine the 21st century teaching skills level and lifelong learning tendencies of vocational school teachers and to uncover the relationship between them. Along with this general aim, it was aimed to compare the 21st century teaching skills level and lifelong learning tendencies of vocational school teachers in terms of gender, professional seniority, and postgraduate education status variables. For this purpose, our research used a correlational survey model. In addition, our research was a predictive correlational research in terms of the sub-problem of whether the lifelong learning tendencies of vocational school teachers predict their 21st century teaching skills. The universe of the research consists of teachers working in vocational schools in Mersin province in the 2022-2023 academic year. The sample of our research was determined by the appropriate (easily accessible) sampling method and consists of 381 vocational school teachers. In our research, the "Lifelong Learning Tendency Scale" and the "21st Century Teaching Skills Use Scale" were used. As a result of the research, it was concluded that the lifelong learning tendencies level of vocational school teachers working in vocational schools was high and the 21st century teaching skills level was high. According to the gender variable, it was found that the lifelong learning tendency level of female teachers was higher than that of male teachers, but the scores obtained from the general and sub-dimensions of the 21st Century Teaching Skills Use Scale did not differ significantly according to the gender variable. It was concluded that there was a moderately positive and significant relationship between the 21st century teaching skills level and the lifelong learning tendencies of vocational school teachers and that as the lifelong learning level of vocational school teachers increased, their 21st century teaching skills level also increased.

21. Yüzyıl Becerileri, Yaşam Boyu Öğrenme, 21.Yüzyıl Öğreten Becerileri, Mesleki Eğitim, 21st Century Skills, Lifelong Learning, 21st Century Teaching Skills, Vocational Training

Özdemir, M. (2023). Meslek dersi öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.