Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Her birey fizyolojik ve psikolojik özellikleri açısından birbirinden ayrışmaktadır. Bu durumdan kaynaklanan hepsinin ayrı ayrı yetenek, ilgi ve gereksinimleri bulunmaktadır. Fakat özel gereksinimli bireyler kapsamında yer alan özel yetenekliler, akranlarına göre ilgi, yetenek ve gereksinimleri bakımından farklılık göstermektedir. Eğitimde adalet ve eşitlik yaklaşımından dolayı her bireyin yetenek ve potansiyelleri oranında eğitimden faydalanabilmeli ve özel gereksinimleri dikkate alınarak özel düzenlemeler yapılmalıdır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de alanda görev yapmakta olan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenlerinin görüşlerine başvurularak ülkemizde özel yeteneklilerin eğitim kalitesinin geliştirilmesi için neler yapılabileceği sorusunun cevabını belirlemektir. Bu çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2022-2023 eğitim öğretim yılında Konya'da alanda görev yapmakta olan Konya Meram Bilim ve Sanat Merkezi, Karatay Bilim ve Sanat Merkezi ve Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada görüşlerine başvurulan öğretmenlerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan tipik durum örneklem modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizine uygun olacak şekilde çözümlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda, özel yetenekli öğrencilerin BİLSEM'lerde ihtiyaçlarının kısmen karşılandığını fakat fiziksel donanım ve materyal eksikliklerinin bulunduğunu, öğrencilerin okuldan sonra BİLSEM'e geldikleri için yorgun olduklarını, özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde görev alacak olan öğretmenlerin bu alanda eğitim alması gerektiğini, hizmet içi eğitimlerin belirli periyotlarda yapılması gerektiği ve özel yetenekli bireylere yönelik istihdam politikalarında düzenlemelere gidilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar ile alanyazında var olan sonuçların yüksek oranda örtüştüğü görülmüştür.
Each individual differs from each other in terms of physiological and psychological characteristics. All of them have different abilities, interests and needs arising from this situation. However, gifted people, who are included in the scope of individuals with special needs, differ from their peers in terms of interests, abilities and needs. Due to the justice and equality approach in education, each individual should be able to benefit from education in proportion to their talents and potentials, and special arrangements should be made taking into account their special needs. The aim of this study is to determine the answer to the question of what can be done to improve the education quality of the gifted in our country by consulting the opinions of the Science and Art Center (BİLSEM) teachers working in the field in Turkey. In this study, phenomenology pattern, one of the qualitative research approaches, was used. The study group of the research; teachers who are working in the field in the 2022-2023 academic year at Konya Meram Science and Art Center, Karatay Science and Art Center and Yüksel Bahadır Alaylı Science and Art Center, The typical case sampling model, which is one of the purposive sampling methods, was used to determine the teachers whose opinions were consulted in the study. A semi-structured interview form was used as a data collection tool.. The collected data were analyzed in accordance with the content analysis. As a result of the analysis, it was concluded that the needs of the gifted students were partially met in BİLSEMs, but there were deficiencies in physical equipment and materials, the students were tired because they came to BİLSEM after school, the teachers who would take part in the education of the gifted students should be trained in this area, and that in-service training should be given in certain areas, in different periods, and arrangements should be made in employment policies for gifted individuals. It has been observed that the results obtained in the research and the results available in the literature overlap at a high rate.

Eğitim Politikaları, Özel Yetenekliler, Özel Yeteneklilerin Eğitimi, BİLSEM, Educational Policies, Gifted, Gifted Education

Uğurlu, R. (2022). BİLSEM öğretmenlerinin görüşlerine göre Türkiye'deki özel yetenekli öğrencilere yönelik eğitim politikalarının değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.