Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid – 19 salgını dolaysıyla birçok kurumda olduğu gibi eğitim kurumları da uzaktan eğitime geçiş yapmıştır. Uzaktan eğitime geçişle birlikte bu sisteme hazırlıksız yakalanan öğretmen ve öğrenciler birçok sıkıntıyla karşılaşmışlardır. Bu sıkıntıların en önemlilerinden biri de ölçme ve değerlendirme yapmakta yaşanılan zorluklardır. Bu kapsamda bu araştırma matematik dersini ortaokul seviyesinde öğreten ilköğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik görüşleri, uygulamaları ve ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada veriler açık uçlu anket soruları ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın anket kısmına toplamda 96, yarı yapılandırılmış görüşme kısmına ise 12 gönüllü ilköğretim matematik öğretmeni katılım sağlamıştır. Bulgular ilköğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmenin avantaj ve dezavantajlarının farkında olduklarını göstermektedir. Katılımcıların uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmeyi kolaylaştıran etmenler olarak kullanım kolaylığına ve zorlaştıran etmenler olarak ise öğrenci katılımına dikkat çektikleri de görülmüştür. Bunun yanında katılımcılar uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmeyi öğrencilerin hazırbulunuşluklarını ve konuyu anlayıp anlamadıklarını ölçmek ve dönüt sağlamak amacıyla kullandıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca katılımcılar uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme amacıyla en çok çoktan seçmeli testleri ve çevrimiçi testleri tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme sürecinde en çok öğrenci katılımı, altyapı ve teknik destek eksikliğinden dolayı sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Katılımcılar uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmede karşılaştıkları sorunları veli desteği ve okul idaresi yardımıyla çözdüklerini ifade etmiştir. İlköğretim matematik öğretmenleri genel anlamda uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme yaparken yeterli alt yapının ve kesintisiz internet bağlantısının olduğu ortama ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Son olarak elde edilen bulgular ilgili alan yazın kapsamında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Due to the Covid-19 epidemic, which has affected the whole world, as many other institutions, educational institutions have shifted to distance education. With the transition to distance education, teachers and students who were caught unprepared for this system faced many difficulties. One of the most important of these problems is the difficulties experienced in the assessment process of distance education. In this context, this research aims to determine the views, practices and needs of middle school mathematics teachers about distance education assessment. The research was conducted with the qualitative research method and data were collected through semi-structured interviews using open-ended questionnaire. A total of 96 volunteer middle school mathematics teachers participated in the survey and 12 volunteers participated in the semi-structured interview. The findings showed that middle school mathematics teachers were aware of the advantages and disadvantages of assessment in distance education. It was also seen that the participants drew attention to the ease of use as the factor that facilitates assessment in distance education, and to student low participation as the factor that makes assessment in distance education difficult. In addition, the participants stated that they often use assessment in distance education to measure students' readiness to and understanding of the subject and to provide feedback. In addition, the participants stated that they mostly preferred multiple choice tests and online tests for assessment in distance education. It was seen that the participants mostly experience problems due to students' insufficient participation, lack of infrastructure and technical supports in the assessment process in distance education. Participants stated that they solved the problems they encountered during assessment in distance education with the help of parents and school administration. In general, middle school mathematics teachers stated that they needed an environment with sufficient infrastructure and uninterrupted internet connection in order to effectively use assessment in distance education. Finally, findings were discussed within the scope of the related literature and suggestions were made.

Covid-19, İlköğretim Matematik Öğretmenleri, Ölçme ve Değerlendirme, Uzaktan Eğitim, Middle School Mathematics Teachers, Assessment, Distance Education

Karakoyun Makhabbat, B. (2022). İlköğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecinde ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüş ve uygulamaları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.