Telerehabilitasyon temelli egzersiz ve takip programının geliştirilmesi ve lumbal disk hernisi olan hastalarda etkinliğinin araştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2025

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Lumbal disk hernisi, genç ve orta yaşlı hastalarda omurgayı sıklıkla etkileyen yaygın bir mekanik durumdur. Telerehabilitasyonun kullanımı son yıllarda artmıştır. Yapılan literatür çalışmasında ev programı verilen lumbal disk herniasyonu olan hastalarda telerehabilitasyon ile broşür eğitiminin etkinliğinin karşılaştırıldığı çalışmaya rastlanmamıştır. Bizim çalışmamızın amacı web tabanlı telerehabilitasyon temelli egzersiz ve takip programı geliştirerek hastalarda ev egzersiz programı sürecinde geliştirilen takip programının geleneksel yöntem ile karşılaştırılmasının sağlanmasıdır. Çalışma için web tabanlı telerehabilitasyon temelli egzersiz ve takip programı geliştirildi. Programın etkinliği için klinik çalışmaya 80 hasta davet edildi. Bunlarda 34 tanesi çalışmanın dışlanma kriterlerine sahip olduğu için çıkarıldı. 46 katılımcı rastgele iki müdahale grubuna atandı. Broşür Grubu (n=23) ve Telerehabilitasyon Grubu (n=23). Her iki gruba da ev programı tedavi protokolü öncesinde ve sonrasında ağrı şiddeti değerlendirmek için Görsel Analog Skala (VAS) (genel, dinlenme aktivite, gece uykuda), engellilik düzeyini değerlendirmek için Oswestry Bel Özürlülük Anketi, yaşam kalitesi ölçeği SF12 Fiziksel ve zihinsel birleşen skorları, statik ve dinamik bel kas kuvvet ve enduransı ölçümleri yapıldı. Tedavi öncesinde elde edilen parametreler karşılaştırıldığında sadece dinamik bel kas kuvvet ve enduransında anlamlı fark broşür grubu lehinde (p=0,018) idi. 4 hafta süren tedavi sonrası elde edilen analizde grup içinde broşür grubunda sadece SF-12 Zihinsel parametrede iyileşme görülmedi (p=0,101), telerehabilitasyon grubunda tüm parametrelerde iyileşme dikkat çekti (p<0.001), gruplar arasında ise VAS dinlenme, gece ve SF-12 Fiziksel parametrelerde anlamlı fark bulunmadı (p=0,117; 0,051; 0,238). Bu çalışmanın sonuçları hem Broşür Grubunun hem de Telerehabilitasyon Grubunun tedaviyi takiben ağrı seviyelerinde, fonksiyonel engellilikte, kas gücünde ve yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler yaşadığını göstermektedir. Bununla birlikte, Telerehabilitasyon Grubu, ağrının azaltılması, fonksiyonel engellilik, kas gücü ve ruh sağlığı dahil olmak üzere birçok parametrede bir şekilde daha fazla ilerleme göstermiştir. Bu sonuçlar, telerehabilitasyon yönteminin, broşür temelli egzersiz programına kıyasla daha etkili olduğunu göstermiştir.

Lumbar disc herniation is a common mechanical condition that frequently affects the spine in young and middle-aged patients. The use of telerehabilitation has increased in recent years. In the literature reviews, no study was found comparing the effectiveness of telerehabilitation and brochure education in patients with lumbar disc herniation who where provided with home exercise programs. The aim of our study was to develop a web-based telerehabilitation exercise and follow-up program, and compare it with traditional methods in the context of a home exercise program. For the study, a web-based telerehabilitation exercise and follow-up program was developed. A clinical trial was conducted with 80 patients to assess the effectiveness of the program. Of these, 34 were excluded due to exclusion criterias. The remaining 46 participants were randomly assigned to two intervention groups: Brochure Group (n=23) and Telerehabilitation Group (n=23). Both groups were evaluated before and after the home program using the Visual Analog Scale (VAS) to assess pain intensity (overall, resting activity, night sleep), the Oswestry Disability Index (ODI) to assess disability level, the SF-12 quality of life scale (physical and mental component scores), and static and dynamic lumbar muscle strength and endurance measurements. When comparing pre-treatment parameters, a significant difference was observed in dynamic lumbar muscle strength and endurance in favor of the brochure group (p=0.018). After 4 weeks of treatment, analysis showed no improvement in the SF-12 mental component score in the brochure group (p=0.101), while the telerehabilitation group showed improvement in all parameters (p<0.001). No significant differences were found between groups in VAS resting, night pain, and SF-12 physical component scores (p=0.117; 0.051; 0.238). The results of this study show that both the Brochure Group and the Telerehabilitation Group experienced significant improvements in pain levels, functional disability, muscle strength, and quality of life following treatment. However, the Telerehabilitation Group consistently showed greater progress across several parameters, including pain reduction, functional disability, muscle strength, and mental health. These results suggest that telerehabilitation is more effective than brochure-based exercise programs.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Dijital Sağlık, Ev Egzersiz Programı, Fizyoterapi, Hasta İzleme Sistemleri, Lumbal Disk Hernisi, Oswestry Özürlülük İndeksi, Randomize Kontrollü Çalışma, Telerehabilitasyon, Digital Health, Home Exercise Program, Physiotherapy, Patient Monitoring Systems, Lumbar Disc Herniation, Oswestry Disability Index, Randomized Controlled-Trial, Telerehabilitation

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aksu, T. (2025). Telerehabilitasyon temelli egzersiz ve takip programının geliştirilmesi ve lumbal disk hernisi olan hastalarda etkinliğinin araştırılması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Konya.