Yazar "Özgün, Muhammed İhsan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Polimer dolgulu bal peteği hibrit yapıların düşük hızlı darbe davranışlarının incelenmesi(Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Özgün, Muhammed İhsan; Karadağ, Hakan Burak; Eker, Yasin RamazanBal Peteği yapılar hafiflik ve mekanik dayanım açısından tercih edilen yapısal tasarımlardır. Bal peteği sandviç panel tasarımları, havacılık, savunma ve lojistik gibi hafiflik ve sağlamlığın ön plana çıktığı uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, değişen hücre boyutu, folyo kalınlığı ve yükseklik ölçülerinde imal edilen alüminyum bal peteği sandviç panellere darbe yüklerinin sandviç yapılarında meydana getirdiği kalıcı hasar oluşumunu azaltmak amacıyla ani yüklemelerde viskoelastik davranış gösteren silikon esaslı polimer olan RTV-2 köpük haline getirilerek hibrit bir yapı oluşturulmuştur. RTV-2, oda sıcaklığında kürlenen bir polimer olmasına karşın alüminyum bal peteği içerisinde gerçekleştirilen köpük üretim süreci ile birleştirilerek termal olarak kürlenmesi sağlanmıştır. RTV-2 polimer köpük yapısı, deneysel çalışmalar ile belirlenen ağırlıkça %20 oranında düşük saflıkta (%80 safiyette) grafit ilavesi ile mekanik özellikler açısından modifiye edilmiştir. Belirtilen bal peteği geometrik parametrelerinde köpük dolgusu yapılan ve yapılmayan sandviç panel numuneler, düzlem dışı basma, makro indentasyon ve düşük hızlı darbe testlerine tabi tutulmuştur. Basma testlerinde dolgulu numunelerde daha az burkulma hasarı meydana gelmiştir. Yarı küresel uç ile yapılan makro indentasyon testlerinde sandviç panellerin hasar oluşum mekanizması değişmiştir. Düşük hızlı darbe testlerinde RTV-2 polimer köpük dolgusu, alüminyum bal peteği sandviç panellerde penetrasyon için gereken enerji miktarını artırmıştır. RTV-2 polimer yapısına ilave edilen grafitin moleküler düzeyde etkileşimi Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) Spektroskopisi ile analiz edilmiş., dinamik mekanik analiz (DMA) ve termogravimetrik analiz (TGA) ile köpürtme sürecinin parametreleri belirlenmiştir.