Yazar "Arman, Adem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Endüstriyel mutfak tasarım ölçütlerinde işlevselliğe bağlı parametrelerin değerlendirilmesi ve tasarıma yönelik öneriler(Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019) Arman, Adem; Nizamlıoğlu, Hatice FerhanBu çalışmada endüstriyel mutfak tasarımının temel bileşenlerinden hareketle, işlevsel bir planlama hedefleyen planlama kümesi aktörleri arasında ortak paydaşlı planlama ve tasarım sürecinin ortaya koyulması için sınırlayıcı özelliklere sahip ölçütlerin tespiti ve rolü incelenmektedir. Bu çerçevede araştırmanın temel amacı, endüstriyel mutfak planlanma sürecinde bilgi ile tecrübenin ortak faydasından yola çıkarak başta endüstriyel mutfak yöneticileri olmak üzere planlama sürecinden etkilenecek olan diğer aktörlerin fikirlerinin bir arada tartışıldığı; daha faydacı ve ortak katılımlı bir mutfak planlama süreci gerekliliğini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında endüstriyel mutfakların planlama sürecini incelemek için doküman incelemesi ve odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Doküman incelemesinde endüstriyel mutfak planlama sürecinde dikkate alınması gereken faktörler incelenmiş ve profesyonel bir mutfağın kuruluşunda planlama aşamalarını içeren yönergeler, kitaplar ve ilgili araştırmalardan faydalanılmıştır. Toplam 22 katılımcının dahil olduğu 3 odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bu görüşmelerden ilki Antalya'da 4 mutfak yöneticisi, 1 mutfak yöneticiliği yapmış otel müdürü, 1 mutfak koordinatör yardımcısı ve 1 endüstriyel mutfak proje yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir. İkinci odak grup görüşmesi ise İstanbul'da 3 zincir yiyecek içecek işletmesi mutfak koordinatörü, 4 mutfak yöneticisi ve 1 endüstriyel mutfak proje yöneticisi ile tamamlanmıştır. Üçüncü görüşme yine Antalya'da 3 mutfak yöneticisi, 1 mutfak proje yöneticisi ve proje teknikeri ve 2 mutfak çalışanından oluşan 7 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Odak grup görüşmesi yöntemiyle toplanan verilerin analiz edilmesinde nitel veri analizi yaklaşımlarından betimsel analiz tercih edilmiştir. Araştırma kapsamına elde edilen bulguların derinlemesine incelenmesi için "space syntax" programın "a graph" eklentisinden faydalanılarak analiz edilmiş ve endüstriyel mutfakların planlama aşamasında farklı bir bakış açısı ile yaklaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre endüstriyel mutfakların planlama ve tasarım aşamalarında farklı disiplinlere ait paydaşların planlama sürecini yönetmesi farklı çözüm önerilerini dikkate alınması açısından önemlidir. Ayrıca planlama ve tasarım aşamlarının birbirinden farklı süreçleri kapsadığı, bu süreçlerde de yiyecek & içecek bölümü aktörlerinin yanı sıra yiyecek üretim sürecinde görev yapan uygulayıcıların da yer alması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.