Yazar "Aslan, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kalça kırığı cerrahisinde perikapsüler sinir grup bloğu ve quadratus lumborum bloğu yöntemlerinin karşılaştırılması(Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, 2023) Aslan, Mustafa; Kılıçaslan, AlperAmaç: Kalça cerrahisi için optimal postoperatif analjezik tekniği hala tartışmalıdır. Bu çalışmada total kalça protezi (TKP) cerrahisi geçiren hastalarda quadratus lumbroum bloğu (QLB) ile perikapsüler sinir grup (PENG) ve lateral femoral kutanöz sinir (LFKS) bloğunun analjezik etkinlik, kuadriceps motor koruma ve yan etkiler açısından karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu prospektif çift kör çalışmada, yerel etik kuruldan onay alındıktan sonra TKP cerrahisi geçiren 80 hastaya (ASA I –III), 30 ml %0.25 bupivakain kullanılarak QLB (n=40) ve 30 ml % 0.25 bupivakain kullanılarak PENG (25 ml) ile LFKS (5 ml) bloğu (n=40) uygulandı. Spinal anestezi sonrası postoperatif multimodal analjezi rejimi uygulanan hastalarda birincil sonuç ölçütü grupların postoperatif morfin tüketimi olarak belirlendi. İkincil sonuçlar ağrı skorlarını (statik ve dinamik), kuadriceps kas gücünü, hasta memnuniyetini ve postoperatif komplikasyonların insidansını içermektedir. Bulgular: İlk 12 saatteki morfin tüketimi ve ağrı skorları açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). PENG ve LFKS bloğu birlikte uygulanan hastalar QL bloğuna kıyasla 6.saatte daha yüksek kuadriceps kas gücüne ve 24.saatte daha az morfin tüketimi ve daha düşük statik ağrı skorlarına sahipti (p<0,05). Hasta memnuniyeti, dinamik ağrı skorları ve bloğa bağlı komplikasyonlar gruplar arasında benzerdi (p >0.05). Sonuç: PENG ve LFKS bloğu, TKP’den sonra daha uzun analjezi ve kuadriseps gücünün daha iyi korunmasını sağlar. Bununla birlikte, bu farklılıkların klinik olarak anlamlı olup olmadığını belirlemek için daha büyük örneklem boyutlarıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.Öğe Osmaniye bölgesinden elde edilen natürel sızma zeytinyağlarının özelliklerinin incelenmesi(Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Aslan, Mustafa; Kara, HüseyinNaturel sızma zeytinyağı; gıda, kozmetik ve ilaç gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, ilk kez Osmaniye bölgesinden elde edilen natürel sızma zeytinyağlarının özellikleri incelenmiştir. Naturel sızma zeytinyağının; serbest yağ asidi (FFA), peroksit sayısı (PV), yağ asit kompozisyonu (FAME), trigliserit kompozisyonu, sterol, vaks, polar-apolar madde, toplam polimerik madde ve tokoferol miktarları, UV-Vis ve FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir. Osmaniye Bölgesinden Elde Edilen Naturel Sızma Zeytinyağının % serbest yağ asidi ve peroksit değeri %0,37 ve 4,80 meqO2/kg olarak tespit edilmiştir. Naturel Sızma Zeytinyağının toplam sterol miktarı 1269,42 ppm, vaks miktarının toplam 359,05 ppm olduğu tespit edilmiştir. Naturel Sızma Zeytinyağının α-tokoferol içeriği bakımından zengin olduğu görülmüştür. Zeytinyağının yüksek oranda OOO (%28 ), OOL (%26) ve POL (%12) trigliseritlerini içerdiği tespit edilmiştir. Osmaniye Bölgesi'nden elde edilen naturel sızma zeytinyağının, Türk Gıda Kodeksi'nde öngörülen serbest yağ asidi ve peroksit sayısı özelliklerini uygun bir şekilde ihtiva ettiği tespit edilmiş olup üretim ve tüketiminin tavsiye edilebilir özellikte olduğu görülmüştür.