Yazar "Bozyokuş, Betül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı doğal ve yapay antioksidanların ayçiçek yağında sinerjik kullanımı(Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Bozyokuş, Betül; Arslan Danacıoğlu, DeryaBu çalışmada, doğal kaynaklardan (zerdeçal ve patates kabuğundan) elde edilen etanolik ekstraktlar, ticari antioksidanlar (α-tokoferol, β-karoten) ve bazı bileşikler (askorbil palmitat, sitrik asit ve lesitin) kullanılmıştır. Bu maddelerin Ayçiçek yağında antioksidan aktiviteleri tek başlarına ve farklı konsantrasyonlarda çeşitli kombinasyonlar halinde incelenmiştir. Doğal ve yapay antioksidanların ikili ve üçlü kombine kullanımının yanı sıra konsantrasyona bağlı etkilerinin sinerjik ve antagonistik etkileri de araştırılmıştır. Yapılan ön denemeler neticesinde yüksek antioksidan aktivite gösteren bileşikler ve bunların kombinasyonları oluşturulmuş, ardından peroksit değerleri, p-anisidin değeri, toplam oksidasyon değeri, indüksiyon süresi, DPPH radikal tutucu aktivite ve % sinerji oranları belirlenmiştir. 65oC'de 6 gün depolama sonucu peroksit değerleri (meq O2/kg) sonucuna göre, patates kabuğu ekstraktı (40.96) tek başına kullanıldığında, zerdeçal ekstraktına (127.67) göre daha güçlü antioksidan aktivite sergilemiştir. Patates kabuğunda bu etkinin oluşmasında polar paradoksun da payı olduğu düşünülmektedir. Bununla beraber, askorbil palmitatın (25.72 meq O2/kg) incelenen tüm antioksidanlardan daha üstün antioksidan aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. α-tokoferol içeren antioksidan karışımlarında başarılı sonuçlar elde edilememiştir. Zerdeçal ekstraktının (5000 ppm) askorbil palmitat (1000 ppm) ile birlikte kullanımı çok güçlü sinerjik etki (%94.95) oluşturmuştur. Bu örnek aynı zamanda en yüksek indüksiyon süresine (7.6s) ve DPPH radikal tutucu aktiviteye (%69.8) sahiptir. Patates kabuğu ekstraktı ile oluşturulan kombinasyonlar kuvvetli antioksidan aktivite göstermiştir. Zerdeçal çeşitli fonksiyonel bileşikler içeren bir kök bitkisi olup doğal bir antioksidan olarak kabul edilen askorbil palmitat ile kombinasyonu en yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Elde edilen bulgular ışığında, bir atık niteliğinde olan patates kabuğunun, lipit oksidasyona karşı etkili bir şekilde değerlendirilebileceği düşünülmektedir.