Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kara, Hasan Hüseyin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ege bölgesi zeytinyağlarında altı karbonlu uçucu aroma bileşenlerinin belirlenmesi
    (2017) Kıralan, Mustafa; Kara, Hasan Hüseyin; Çalıkoğlu, Eda; Bayrak, Ali
    Yağ üretimi açısından önemli olan Ege bölgesi illerinden (Muğla, Aydın, İzmir ve Manisa) Gemlik, Memecik, Ayvalık, Uslu ve Domat zeytin çeşitlerinden 2007-2008 ve 2008-2009 dönemi olmak üzere 2 yıl hasat edilmiştir. Hasat edilen zeytinler laboratuvar tipi santrifüj sistem kullanılarak yağa işlenmiştir. Tepe boşluğukatı faz mikroekstraksiyon (HS-SPME) yöntemi yardımı ile yağlardan uçucu aroma bileşenleri ekstrakte edilerek gaz kromatografi-kütle spektrometre (GC-MS) cihazı ile bileşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, zeytinyağı kalitesi ile ilişkili olan altı karbonlu bileşenler belirlenmiştir. E-2-hekzenal ve hekzanal, çalışılan yağ örneklerinde en fazla oranda bulunan bileşenlerdir. 2007-2008 ve 2008-2009 hasat döneminde E-2-hekzenal bileşeninin sırası ile % 13.05-67.15 ve % 23.03-52.44 aralığında olduğu belirlenirken aynı hasat dönemlerinde % 6.70-39.34 ve % 11.23-59.81 arasında tespit edilen hekzanal bileşeninin, en yüksek salınan uçucu bileşenler arasında ikinci sırada yer aldığı görülmüştür.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Some Chemical and Physical Properties, Fatty Acid Composition and Bioactive Compounds of Wheat Germ Oils Extracted From Different Wheat Cultivars
    (2016) Güven, Mithat; Kara, Hasan Hüseyin
    Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilmekte olan iki ekmeklik (Triticum aestivum L.) ve bir makarnalık (Triticum durum L.) buğday çeşitlerinden elde edilen rüşeym yağlarının; yağ asidi kompozisyonu, antioksidan aktivite,1. IntroductionCereals and cereal-based foods are the major nutritional sources for human in Turkey as well as in the world. Wheat is placed on the top among the cereal plants consumed (Çifci & Doğan 2013). Triticum aestivum (bread type), Triticum durum (durum) and Triticum compactum (biscuit, Topbaş wheat) are major wheats grown in Turkey and all over the world (Hoseney 1994; Bushuk 1998). Wheats having horny endosperm are generally used for production of leavened foods such as bread, pastry and bagel while the ones having floury endosperm are utilized for bakery products such as biscuit, cracker, waffle and cake, which are produced with chemical leavening agents. Durum wheat is used for production of semolina for pasta and spaghetti, and granular products including bulgur and kuskus. Since production level of Topbaş wheat is very low, bread type wheat which has low protein level and quality is preferred for biscuit production (Hoseney 1994; Elgün & Ertugay 1995; Bushuk 1998; Morris 2004). Indeed, differences in hardness among Triticum aestivum L. or between T. aestivum L. and T. turgidum L. ssp. durum wheat cultivars determine not only their milling properties, but also the properties of flour or semolina endosperm particles, their preferential use in cereal-based applications, and the quality of the latter (Pauly et al 2013).Wheat germ is one of the by-products of wheat milling. Germ constitutes 2-3% of the wheat grain and contains approximately 8-14% oil in its composition. Several health benefits of wheat germs were attributed to germ oil, such as the plasma and hepatic cholesterol lowering effect and toplam fenolik madde ve ?-tokoferol miktarları araştırılmıştır. Ruşeym yağı örneklerinde toplam 14 farklı yağ asidi tespit edilmiş olup, bütün numunelerde hakim yağ asitleri; linoleik asit (% 53.88-57.55), oleik asit (% 16.56-20.38) ve palmitik asit (% 16.66-17.70) olarak saptanmıştır. Ruşeym yağı örneklerinin antioksidan aktivitelerinin 0.94 µmol g-1ile 1.01 µmol g-1, toplam fenolik madde miktarlarının 67.79 mg GAE 100 g-1 ile 126.51 mg GAE 100 g-1 ve ?-tokoferol içeriklerinin 1343 mg kg-1 ile 2176 mg kg-1 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde miktarı bakımından en düşük oranın ekmeklik çeşitte, en yüksek antioksidan aktivitenin ise diğer ekmeklik çeşitte bulunduğu ve en yüksek toplam fenolik maddenin makarnalık çeşitte bulunduğu görülmüştür.

| Necmettin Erbakan Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Yaka Mahallesi, Yeni Meram Caddesi, Kasım Halife Sokak, No: 11/1 42090 - Meram, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez ayarları
  • Gizlilik politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri bildirim Gönder