Yazar "Kurnaz, Aysel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Genç yetişkinlerde boyun çevresi, viseral adipozite indeksi velipit birikim ürünü indeksinin prehipertansiyon ile ilişkisi(Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, 2023) Kurnaz, Aysel; Kutlu, RuhuşenAmaç: Boyun çevresi, klasik antropometrik ölçümler olan bel çevresi, kalça çevresi ve belkalça oranından bağımsız olarak birçok kardiyovasküler, metabolik ve endokrin patolojilerle ilişkilendirilen yeni bir antropometrik ölçümdür. Dünyada örnekleri mevcut olsa da ülkemizde henüz bu yeni ölçümle ilgili çalışmalar kısıtlıdır. Viseral adipozite indeksi (VAİ), adipoz doku disfonksiyonuna işaret eden hem laboratuvar hem antropometrik ölçümleri bir arada kullanan bir formülasyondur. Lipit birikim ürünü indeksi (LAP), obeziteyi sadece ağırlık artışı olarak değerlendirmek yerine lipitlerin aşırı birikimi ile ilişkilendiren bel çevresi ve kan trigliserid düzeyi kullanılarak hesaplanan bir indekstir. Bu çalışmanın amacı boyun çevresi, viseral adipozite indeksi ve lipit birikim ürünü indeksinin prehipertansiyonla ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu araştırmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-45 yaş aralığında 528 hasta dâhil edildi. Çalışma kriterlerine uyan hastaların sosyodemografik verileri hastalara çalışmacı tarafından sorularak anket formuna kaydedildi. Hastaların boyun, bel ve kalça çevresi ölçümleri, sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. Açlık kan şekeri ve kan lipit profili değerleri hasta kayıtlarından bakılarak yazıldı. Elde edilen bulgular SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 20.0 programı kullanılarak analiz edildi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %56,6’sı (n=299) kadın, %32,7’si (n=173) 18-24 yaş arasında, %36,4’ü (n=192) 25-34 yaş arasında, %30,9’u (n=163) 35-45 yaş arasındaydı. Çalışmada iv katılımcılar tansiyon değerlerine göre incelendiğinde, %67,8’si normotansif (n=358), %17,2’si prehipertansif (n=91), %15’i hipertansif (n=79) olarak bulundu. Boyun çevresi ve sistolik kan basıncı erkeklerde (r=0,272 ve p<0,001) ve kadınlarda (r=258 ve p<0,001) pozitif ilişkiliydi. Normotansif bireylerde boyun çevresi ortalaması 36,7 cm iken, prehipertansiflerde 37,7 cm idi ve aralarında anlamlı fark vardı (p=0,034). VAİ ortalaması normotansiflerde 2,2 iken, prehipertansiflerde 2,3’tü ve aralarında anlamlı bir fark yoktu (p=0,06). LAP indeksi ortalaması normotansiflerde 43,2, prehipertansiflerde 53,6, hipertansiflerde 71,2 idi. Normotansif ve prehipertansif grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı fakat hipertansif ve normotansif grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Sonuç: Sunulan çalışmada, VAİ ve LAP indeksi prehipertansiyon ile ilişkili bulunmazken, boyun çevresi yüksekliği prehipertansiyon ile ilişkiliydi. Bu çalışmanın sonucuna göre boyun çevresi prehipertansiyonu öngörmede yeni bir antropometrik ölçüm olarak kullanılabilir. Ayrıca boyun çevresi, VAİ ve LAP indeksi birbiri ile ilişkili üç parametre olarak dikkati çekmektedir.Öğe The Relationship between Mindful Eating and Body Mass Index and Body Compositions in Adults(Karger, 2021) Demirbas, Nur; Kutlu, Ruhusen; Kurnaz, AyselIntroduction: Obesity and overweight are important public health problems. Mindfulness can promote healthier living and dietary habits, which might support weight loss. This study aimed to evaluate the relationship between eating awareness and body mass index (BMI) and body composition in adults. Methods: This cross-sectional analytical study was conducted with 446 volunteers. The heights, weights, and waist circumferences of the participants were measured, and bioelectrical impedance analyses were performed. A sociodemographic information form prepared by the researchers and the Turkish version of the Mindful Eating Questionnaire (MEQ) were administered to the volunteers. Results: In this study, 31.2% (n = 139) of the participants were overweight and 46.9% (n = 209) were obese. There was no statistically significant relationship between gender and BMI. The total mean MEQ score was found to be 88.26 +/- 13.3 (53-144). The awareness scores of women of normal weight were statistically significantly higher than those of women with obesity (p = 0.001). There was no difference between BMI categories and awareness scores among male participants. While participants with obesity had higher scores for eating disinhibition, their eating control, eating discipline, and interference scores were lower than those of participants with normal weight (p < 0.001). A weak statistically significant correlation was found between the awareness subdimension of the scale and the ages, BMIs, waist circumferences, and body fat rates of the participants. Conclusion: It was observed that mindful eating was lower in women with overweight and obesity than that in women with normal weight. We believe that it is important to increase awareness of eating in order to protect against the diseases caused by obesity and for a healthy life.