Yazar "Nas, Evren" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ereğli (Konya) mutfak kültürü(Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2024) Nas, Evren; Seçim, YılmazEreğli, tarih boyunca isminden söz ettirmiş Selçuklunun payitahtı Konya'nın merkez ilçeler hariç en fazla nüfusuna sahip, birçok dinamiği bünyesinde barındıran bir ilçedir. Buna rağmen akademik çalışma ve özellikle gastronomi temalı çalışmaların neredeyse yok denilecek kadar az olması çalışmanın hazırlanmasını gerekli kılmıştır. Çalışma, yemek kültürü, kullanılan alet ve ekipmanlar, yapılan, unutulan yemekler, dönemsel hazırlıklar, özel günlerde yapılanlar, unutulan adetler gibi konuları ele almıştır. Ereğli (Konya) Mutfak Kültürü üzerine yoğunlaşan bu tez, nitel bir çalışmadır ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Ereğli'nin 87 mahallesinden özellikle temsil edici olduğu düşünülen 20 mahallede yaşayan 40 yaş üstü bireyler arasından 46 kişi olarak belirlenmiştir. Veri analizi sürecinde, nitel veri analizi teknikleri kullanılmış ve betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Ereğli'nin zengin tarihinden beslenen mutfak kültürü, coğrafi konumu ve sosyal dinamiklerin bir sonucu olarak şekillenmiştir. Mahalle seçimi yapılırken Ereğli'nin sosyolojisi dikkate alınarak mümkün olduğunca homojen bir yapı oluşturulmaya çalışılmıştır. Ereğli'de yaşayanların geleneklerine, günümüze göre daha sıkı bağlı olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle düğün cenaze gibi özel günlerde sosyolojik ve ekonomik sebeplerden kaynaklı değişimler söz konusudur. Geçmişte yokluktan, yapılan yemeklerin günümüzde neredeyse hiç yapılmadığı görülmektedir. Özellikle kışlık ürün hazırlığında, şehir merkezi ya da dışarı mahalle ayrımı olmaksızın hemen her hanenin ya kendisinin ürünleri yaptığı ya da güvendiği birinden bu ürünleri tedarik ettiği sonucuna varılmıştır. Kullanılan mutfak aletlerinin günümüz şartlarına uygun olarak değiştiği kaynak kişilerce de doğrulanmıştır. Coğrafi işaretli ürünlerin bazılarının bölge halkı tarafından pek bilinmediği de çalışma kapsamında görülmüştür.