Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tanhaş, Esra" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı endemik origanum taksonlarının genetik çeşitliliğinin ssr ve srap markörleriyle belirlenmesi ve bazı gıdalardaki enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Tanhaş, Esra; Martin, Esra
    Bu çalışmada, içlerinde endemik türlerinin de yer aldığı bazı Origanum taksonlarına ait bitki örneklerinde moleküler markörlerle bitkiler arasındaki genetik çeşitlilik belirlenmiştir. Origanum cinsi için geliştirilmiş SSR (simple sequence repeat) ve SRAP (sequence-related amplified polymorphism) markörlerinin kullanıldığı çalışmada, 18 Origanum türüne ait 21 farklı örneğin moleküler genetik çeşitliliği elde edilen 91 polimorfik allel ile analiz edildi. İşaretçi lokusların ortalama polimorfizm bilgi içeriği (PIC) 0,2785 iken, NJ (Neighbor Joining) ile kümeleme analizi minimum ve maksimum benzememezlik değerleri sırasıyla 0,127 ve 0,882 olarak bulunmuştur. Elde edilen verilere göre, O. syriacum L. subsp. bevanii (Holmes) Greuter & Burdet ve O. majorana L. birbirine en uzak iki tür olarak bulunurken, Origanum onites L. ve Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link.) Ietswaart birbirine en yakın türler olarak bulunmuştur. Ayrıca, bazı Origanum türlerinin çalışma kapsamında seçilmiş gıda örneklerindeki (kıvırcık marul, ıspanak, mantar, patlıcan ve marul) bazı enzimlerin aktivitelerine olan etkileri de bu bitkilerin sulu ekstrakt, hidrosol ve uçucu yağ formları ile incelenmiştir. Bu gıdaların ihtiva ettiği gıdalarda bozulma etmeni peroksidaz (POD), polifenoloksidaz (PPO) ve lipoksigenaz (LOX) gibi enzim grupları üzerinde gerçekleştirilen analizlerin hiçbirinde, söz konusu enzim grubunun tamamen inaktivasyonu sağlanamamıştır. Origanum bitki türlerinin doğal bir gıda katkı maddesi olarak potansiyel kullanımı göz önüne alındığında, türler arasındaki ilişkiyle bağlantılı enzim aktivitesi üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

| Necmettin Erbakan Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Yaka Mahallesi, Yeni Meram Caddesi, Kasım Halife Sokak, No: 11/1 42090 - Meram, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez ayarları
  • Gizlilik politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri bildirim Gönder