Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Farklı Işık Şiddeti ve Karbondioksit Dozu Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri(2017) Karaşahin, MuhammetAraştırma farklı ışık şiddeti ve CO2 dozu uygulamalarının hidroponik arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) çimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; farklı ışık şiddeti ve karbondioksit dozu uygulamalarının yeşil yem verimi, yeşil yem tohum oranı-1, kuru madde oranı ve kaybı, ham protein kazancı, bitki boyu ve kök uzunluğu, ham besin madde içerikleri, hücre duvarı bileşenleri ve metabolik enerji değerleri ile mineral madde içerikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, farklı ışık şiddeti uygulamalarında en yüksek yeşil yem verimi, yeşil yem tohum oranı-1, ham protein kazancı ve bitki boyu, ışık şiddeti I2 ve I3 uygulamalarından elde edilmiştir. Kuru madde oranı ve kuru madde kaybı en fazla I1 uygulamasında olmuştur. Kök uzunluğu bu uygulamadan etkilenmemiştir. Farklı karbondioksit dozu uygulamalarında en yüksek yeşil yem verimi, yeşil yem tohum oranı-1, kuru madde kaybı, ham protein kazancı, ham protein, ham kül, ham yağ, metabolik enerji ve azot değerleri kontrol hariç diğer tüm karbondioksit dozu uygulamalarından elde edilmiştir. Kuru madde oranı, bitki boyu ve kök uzunluğu bu uygulamalardan etkilenmemiştir. En yüksek ham selüloz, ADF ve Ca değerleri D1 ve D2 uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek NDF, ADL, P, K, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve Na değerleri ise D2 uygulamalarından elde edilmiştir. Yüksek yeşil yem verimi ve ham protein kazançları ile düşük kuru madde kayıplarına sahip hidroponik yeşil arpa yemi üretimi için I2 ve I3 ışık şiddeti uygulamaları ile D1, D2 ve D3 karbondioksit dozları tavsiye edilebilir niteliktedir. Üretim maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda I2 ışık şiddeti ile D1 karbondioksit dozu uygulamaları daha önemli hale gelmektedir.Öğe Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri(2017) Karaşahin, MuhammetAraştırma farklı tohum miktarı uygulamalarının hidroponik arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) çimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 15.04.2016 ile 15.07.2016 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü iklimlendirme odasında yürütülmüştür. Çalışmada; farklı tohum miktarlarının (S1: 1.1, S2: 2.2, S3: 3.3, S4: 4.4, S5: 5.5 ve S6: 6.6 kg m-2) yeşil yem verimi, yeşil yem tohum oranı-1, kuru madde oranı ve kaybı, ham protein kazancı, bitki boyu ve kök uzunluğu, ham besin madde (ham protein, kül, yağ ve selüloz) içerikleri, hücre duvarı bileşenleri (NDF, ADF, ADL), metabolik enerji değerleri ile mineral madde (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve Na) içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tohum miktarı uygulamalarında en yüksek yeşil yem tohum oranı-1, ham protein kazancı, kök uzunluğu, P, Zn ve Na değerleri ile en düşük kuru madde kayıpları S1 uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek ham protein, NDF, N ve Mg değerleri S2 uygulamasından elde edilirken, en yüksek ham kül ve Ca değerleri S5 uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek yeşil yem verimi, bitki boyu, ADL, metabolik enerji, K, Fe ve Mn değerleri ise S6 uygulamalarından elde edilmiştir. Yüksek yeşil yem tohum oranı-1 ve ham protein kazancı ile düşük kuru madde kayıplarına sahip hidroponik yeşil arpa yemi üretimi için S1 tohum miktarı uygulamaları tavsiye edilebilir niteliktedir.Öğe Bazı Arpa Çeşitlerinin Topraksız Ortamda Yeşil Yem Performanslarının Belirlenmesi(2017) Karaşahin, MuhammetAraştırma bazı arpa çeşitlerinin topraksız ortamda yeşil yem performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre farklı çeşitler arasında en yüksek yeşil yem verimi ve yeşil yem tohum oranı Atılır çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek kuru madde oranı, P ve Mn değerleri Kral-97 çeşidinden elde edilirken en düşük kuru madde kaybı Hilal ve Akhisar-98 çeşitlerinden elde edilmiştir. Yeşil yem verimi ve yeşil yem tohum oranı-1 değerleri artarken kuru madde oranı değerlerinin düştüğü ve kuru madde kayıplarının arttığı görülmüştür. En yüksek ham protein kazançları Atılır ve Hilal çeşitlerinden elde edilmiştir. En yüksek bitki boyu, ham protein, ham yağ, ADL, N ve Mg değerleri Karatay-94 çeşidinden elde edilirken, en yüksek kök uzunluğu değerleri Akhisar-98 çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek ham kül, ham selüloz, ADF ve NDF değerleri sırasıyla Akhisar-98, Tarm-92, Aydanhanım, ve Atılır çeşitlerinden elde edilmiştir. En yüksek metabolik enerji değerleri ise Zeynelağa çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek K ve Na değerleri Tarm-92 çeşidinden elde edilirken en yüksek Zn değerleri ise Gazda çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek Ca değerleri Aydanhanım ve Lord çeşitlerinden elde edilirken, en yüksek Fe değerleri Aydanhanım, Tarm-92 ve Karatay-94 çeşitlerinden elde edilmiştir. En yüksek Cu değerleri ise Gazda, Kral-97, Atılır ve Hilal çeşitlerinden elde edilmiştir. Yüksek yeşil yem verimi ve ham protein kazançları dikkate alındığında Atılır çeşidinin, düşük kuru madde kaybı ve yüksek ham protein kazançları dikkate alındığında Hilal çeşidinin dikkati çektiği görülmektedir. Metabolik enerji değerleri göz önünde bulundurulduğunda ise Zeynelağa çeşidi tavsiye edilebilir niteliktedir.Öğe The Effects of Different Seaweed Doses on Yield and Nutritional Values of Hydroponic Wheatgrass Juice(2017) Karaşahin, MuhammetThis research was conducted to determine the effects of different seaweed doses on yield and nutritional values of hydroponic wheatgrass (Triticum aestivum L.) juice in the climatization chamber of Karabuk University, Eskipazar Vocational School, Department of Crop and Animal Production between the dates of 15.01.2015 and 15.06.2015. In the research, four different seaweed doses (Control; 0, D1; 150, D2; 300, D3; 450 and D4; 600 ppm) and control were applied to irrigation water and their effects on the content of biomass rate, biomass and grass yield, grass juice yield and pH, plant height and root length, biomass and grass dry matter rate, grass juice energy and macronutrient values (protein, carbohydrate, fat, dietary fiber and ash) were analysed. According to the results, while the highest biomass and grass yield, plant height values were obtained from D1, D2, D3 and D4 treatments, the highest grass juice yield and root length were obtained from D3 treatment. The highest pH, grass dry matter content was obtained from control treatment. Seaweed dose treatments were not had influence on grass juice energy values. However, the rise in the grass juice yield was caused a rise in the total energy values in the unit area. D3 treatments can be recommendable to achieve the highest grass juice yield.Öğe Evaluation of Some Medicinal Herbs Cold Pressed Oils According Their Physicochemical Properties with Chemometry(2017) Argon, Zeliha Üstün; Gökyer, Ali; Gümüş, Zinar Pınar; Büyükhelvacigil, MevlütIn this study, we investigated the effects of cold pressed oil on physicochemical properties of milk thistle (Silybum marianum), anise seed (Pimpinella anisum), fennel seed (Foeniculum vulgare), terebinth (Pistacia terebinthus), coriander (Coriandrum sativum) and nettle seed (Urtica dioica). Selected oils from Central Anatolia Regions, were investigated in terms of the fatty acid methyl esters (FAME) compositions, peroxide value (PV), free fatty acid (FFA), refraction index (RI) at 40 ° C and oilseed yields. The data obtained from the analyses were evaluated chemometrically. The diagrams obtained by basic component analysis (PCA) and hierarchical clustering analysis (HCA). According to PCA and HCA results, selected seed oils have different properties in terms of FAME, FFA, PV and RI. This suggests that each oil originates from the physicochemical properties of its unique pharmacological properties. As a result, in this study, data on the physicochemical properties of oils obtained from six medicinal plants was given. These results indicate that the seeds of the Central Anatolian region can be used as acceptable raw materials for herbal natural support products. These analyses can be used in order to assure the purity and quality parameters of seed oils. And FAME, PV, FFA and RI data can be good parameters to determine any adulteration to these oils by chemometric analysis.