Filoloji

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 5 / 5
    Yüzüncü Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy
    (NEÜ Yayınları, 2023) Editörler: Birekul, Mehmet; Kaya, Yakup; Uncu, Cem; Birekul, Mehmet; Kaya, Yakup; Uncu, Cem
    İstiklal Marşı'nın yazılışı, tarihçesi, şairi ve şairinin ruh iklimini konu edinen elinizdeki bu çalışma, 2021 yılında İstiklal Marşı'nın kabulünün yüzüncü yılında düzenlenen “Yüzüncü Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Bilim Şöleni”nden hareketle kitaplaştı ve okuyucuyla buluşturuldu. 2021 yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından marşın kabulünün yüzüncü yılı münasebetiyle İstiklal Marşı yılı olarak ilan edildi. Bu minvalde yurt genelinde birçok bilimsel faaliyet yapıldı. Üniversitemizde de bir bilim şöleni düzenlenerek, yeni nesillerin, genç dimağların Millî Mücadele ve İstiklal Marşı hakkındaki bilgi ve bilinç düzeyleri artırılmaya çalışıldı, nihayetinde de ortaya bu kıymetli eser çıkarıldı. Kitap içerisinde on üç bölüm bulunmaktadır. Bölümlerde İstiklal Marşı'nın güftesinin ortaya çıkış süreci, şairinin kişiliği, düşünce ve ruh dünyasıyla ilgili bilgilere yer verildi. Marşın beste çalışmaları ve bestecileriyle ilgili de okura bilgilenme fırsatı sunuldu. Kitapta ayrıca Mehmet Akif'in şiirlerinin sehl-i mümteni açısından tahlili ve şiirlerinin ve nesirlerinin mizahi yönü, şairin doğu ve batıya bakışı, eğitimci kişiliği, marşın batıdaki bazı marşlarla mukayesesi, şairin musikişinaslığı ile vefatı ve son günlerine de ışık tutulmaya çalışıldı.
    20. Yüzyıl Türk Edebiyatında Günlük
    (NEÜ Yayınları, 2023) Fıstıkçıoğlu, Ferhat Mustafa
    Edebî tarihe ilişkin eserlerde yazmayan bilgileri nerede bulabilirsiniz? Ediplerimizi daha yakından tanımak; onların toplumsal, siyasi, edebî ve kişisel düşüncelerini öğrenmek ister misiniz? Elinizdeki kitap, doktora çalışması olarak edebiyatımızda geri planda kalmış bir türü, günlüğü, ele alıyor. Eser, modern anlamda 19. yüzyılın sonlarından başlayan günlük serüvenimizi 2000'li yıllara kadar ulaştırıyor. 46 yazarın 88 günlüğünde yer alan bilgiler konularına göre tasnif edilmiş şekilde sizi bekliyor.
  • Öğe
    Dîvân-ı Lutfî “İnceleme Metin ve Dizin”
    (NEÜ Yayınları, 2022) Kiraz, Seydi
    XVIII. yüzyılın ikinci, XIX. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Ali Lutfî, divan sahibi şairlerden biridir. Divanı, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, H. Şemsi, F. Güneren Bölümü, nr. 69’da kayıtlı, 1b-54a aralığında bulunmaktadır. Divanda 22’si tekke edebiyatı, 165’i divan edebiyatı nazım biçimleriyle yazılmış 187 manzume bulunmaktadır. Manzumelerin muhtevası ve eserdeki kayıtlar, şairi tanıma ve yaşadığı dönemi tespit etme bakımından mühim bilgiler içermektedir. Tespit edilen bu bilgiler, giriş ve üç bölüm halinde tasnif edilerek okuyuculara sunulmuştur.
    Klasik Dönem Türk Edebiyatı Kültür Tarihi Okumaları
    (NEÜ Yayınları, 2023) Editörler: Atik Gürbüz, İncinur; Gariper, Kağan; Gariper, Kağan; Atik Gürbüz, İncinur
    Kültür, insanoğlunun tarihsel ve toplumsal yaşam süreci içerisinde oluşturduğu maddi ve manevi tüm değerleri ve bu değerleri sonraki nesillere iletmede kullandığı tüm araçları kapsar. Kültürel değerler, tarihsel süreçte ortak bir paydada buluşarak birlikte yaşamayı tercih etmiş olan insanların yaşanmışlıklarının ürünüdür ve toplum hayatında bir topluluğu, diğer topluluklardan ayıran özellikte olmalarıyla millî ve temsil edici önemli görevleri vardır. Kültür tarihi de toplulukların kültürel özelliklerini düşünsel olarak irdeleyen bilim dalıdır. Farklı bir bakış açısıyla yeni neslin; mensubu olduğu toplumu tanıma fırsatını bireye sunan bir araştırma alanıdır. Kültür tarihinin toplum hayatındaki ehemmiyetini göz önüne alarak oluşturulmuş olan Klasik Dönem Türk Edebiyatı Kültür Tarihi Okumaları’nda geleneğe dair olanın toplumsal işlevi araştırılmış, tartışılmış ve örnekleri okuyucuya sunulmuştur.
    Gümüş Anahtar - Dünden Bugüne Alman Edebiyatı
    (NEÜ Yayınları, 2022) Can, Özber
    Eğitim Fakültelerinin Almanca Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, Alman Edebiyatı dersini iki dönem halinde alırlar ve daha çok kitap yoluyla bilgi edinirler. Dersler çağ, yazar, konu bağlamlı akarken, detaylı ve yüklü bilgiler yerine özgünleştirme önceliğine yer verilir. Bu kitap, öğrencilerin okuma eğilimini destekleyen, bilgi yoğunluğunu gideren özgünlüğü ve örneklemeleriyle hep atama sınavlarına ipucu verecek; motif, imge, sembol… gibi sanat unsurlarıyla Türk ve Batı Edebiyatı eserlerini karşılaştırma, analiz imkânı doğuracaktır. Edebiyatın diğer kurmaca özelliğine rağmen disiplinlerle kurduğu bağ, yaban bir coğrafya ve kültürde yazılan-çizilen-söylenenleri yoğun bilgi arasında anlanmayı öncelemekte; gerçekliğe yönelik değişen algıyı açığa çıkarmaktadır. Bu bilgileri özgün bir dil, anlatım, edebi terimler, akımlar ve öncüleriyle aktaran kitabımız, II bölüm halinde hazırlanmıştır. İlk bölümde ortaçağdan 1900’lere kadar yaşanan kültür ve edebiyat tarihi ile ilgili gelişmeler, ikinci bölümde ise 1900’lerden bugüne kadar aynı bağlamda ve çağdaş çizgide uzanan gelişmeler ele alınmaktadır.