Motorlu çok hafif hava aracının prototipinin tasarımı ve geliştirilmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada motorlu çok hafif hava aracının tasarımı ve analizleri yapılmıştır. Uçak tasarımı, kavramsal tasarım, ön tasarım, detaylı tasarım ve analiz bölümlerine bölünerek incelenmiştir. Kavramsal tasarım bölümünde standartlar, pazar araştırması ve tasarım kısıtları belirlenmiştir. Ön tasarım aşamasında hedefler belirlenmiş ve bu hedefler doğrultusunda hesaplamalar yapılmıştır. Detaylı tasarım aşamasında ön tasarım aşamasında belirlenen durumlar detaylandırılmış ve nihai tasarım elde edilmiştir. Detaylı tasarım aşamasında SOLİDWORKS 2021 programı kullanılarak uçağın tasarımları yapılmıştır. JAVAFOIL programı kullanarak kanat profilinin analizleri yapılmıştır. Detaylı tasarım aşamasında maksimum 1,6 kaldırma katsayısı, minimum 0,02 sürtünme katsayısı elde edilmiştir. Analiz kısmında ANSYS 2020 R2 programı kullanılarak hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizleri yapılmıştır. Tasarım doğrulama ve en iyileme çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda pistonlu motorlu, alttan kanat, 2 kişilik, Avrupa standartlarına uygun bir uçak tasarımı yapılmıştır.
In this study, the design and analysis of a motorized very light aircraft has been made. Aircraft design is studied by dividing it into conceptual design, preliminary design, detailed design and analysis sections. In the conceptual design section, standards, market research and design constraints are determined. During the preliminary design phase, targets were determined and calculations were made in line with these targets. In the detailed design phase, the situations determined in the preliminary design phase were detailed and the final design was obtained. During the detailed design phase, the aircraft was designed using the SOLIDWORKS 2021 program. Airfoil analysis was performed using the JAVAFOIL program. During the detailed design phase, a maximum lift coefficient of 1.6 and a minimum friction coefficient of 0.02 were obtained. In the analysis part, computational fluid dynamics analyzes were made using the ANSYS 2020 R2 program. Design validation and optimization studies have been carried out. As a result of the study, a piston engine, bottom wing, 2-seater aircraft was designed in accordance with European standards.

Uçak Tasarımı, Hafif hava aracı, Tasarım adımları, HAD analizi, Yapısal tasarım, Aircraft design, Very light aircraft, Design steps, CFD analysis, Structural design

Özpınar, K. (2022). Motorlu çok hafif hava aracının prototipinin tasarımı ve geliştirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi).Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.