Görüntülerden 3 Boyutlu Yüzey Oluşturulması Yöntemlerinin İncelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Teknolojik gelişmelerin en başında gelen fotogrametri disiplininin yöneldiği yeni bir alan olan 3 boyutlu yüzey oluşturma yöntemleri, insanların bilgisayarlı görü sistemleri içerisinde yer alan iki boyutlu nesneleri algılamakta zorlanması sonucu ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Kişiler yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olsalar dahi, bir yüzeyi üç boyutlu algılaması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle 3 boyutlu yüzey oluşturmak için çok sayıda yöntem geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Bu tez çalışması farklı disiplinler arasında sürekli araştırılan 3 boyutlu yüzey oluşturma tekniklerinin detaylandırılmasının yanı sıra oluşturulan yüzey modellerinin gerçeğe uygunluğunun araştırılması ve model detaylarının doğruluğunun incelenmesini konu almaktadır. 3B yüzey modeli oluşturma teknikleri aktif ve pasif sistemler olarak ikiye ayrılır. Bu çalışmada pasif sistemler içerisinde yer alan tek görüntüden şekil ve hareketten nesne oluşturma yöntemleri ile ilgili uygulamalar yapılmış, Matlab yazılımı kullanılarak üretilen modellerin karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Tüm bunların ışığında tek görüntüden nesne oluşturma yöntemi yansıma özellikleri kullandığından değişkendir, SFM için kullanılan iki görüntü sayısı yetersizdir ve bu doğrultuda çalışmalara devam edilmelidir.
The discipline of photogrammetry is at the forefront of technological developments directed towards a new field called 3D surface creating procedures and that field emerged as a result of people having difficulty understanding two-dimensional objects in computer vision systems. Even for the persons who have enough experience, it’s almost impossible to perceive a surface as three-dimensional. That’s why to create 3-dimensional surfaces a lot of methods have been developed and used. This thesis work is about detailing the continuously researched interdisciplinary 3-dimensional surface creation techniques and besides that checking and researching the accuracy of the created surfaces and model details. 3-dimensional model creation techniques are divided into active and passive systems. In this work, applications have been made that relating to the techniques to create a shape from single images and objects from motion, and by using Matlab software those created models compared. In the light of all the facts mentioned above the creating shape from single images technique is show differences because of its reflexivity and using two images for SFM is inadequate so working in this direction should be continued.

3B, Gölgeden şekil, SFM, Tek resimden şekil, Shape from shading, Shape from single images

Darıcı, Y. (2021). Görüntülerden 3 boyutlu yüzey oluşturulması yöntemlerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.