Klinik manevi danışmanlık eğitimi: Almanya KSA modeli ve Türkiye'de uygulanması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmada manevi danışmanlığın terapötik-psikolojik kuramına dayalı olan ve Almanya'da uygulanan Klinik Manevi Danışmanlık Eğitim modeli (KSA) tanıtılmış, Türkiye örnekleminde uygulaması yapılarak sonuçları tartışılmıştır. KSA, manevi danışmanın, terapötik iletişim becerilerini kazanması ve kendi farkındalığını geliştirip bütüncül psikoterapi teknikleri ile güçlü ve zayıf yanlarını tanıması adına uygulanan mesleğinde profesyonelleşme eğitimidir. Aynı zamanda kademeli bir eğitim olup, belirtilen akreditelerin tamamlanması ile meslekte yükselme, süpervizör olma ve eğitim lideri olma imkânı tanımaktadır. Araştırmacı tarafından Klinik Manevi Danışmanlık eğitiminin Türkiye'de uygulanabilirliğini gözlemlemek için Almanya'da KSA eğitimleri tamamlanarak, DGfP Kurumu tarafından onaylı sertifika alınmıştır. Türkiye eğitimi ise DİB'de farklı görevlerde çalışan 7 manevi danışman ile birlikte 4 hafta tam gün "Uygulamalı Manevi Danışmanlık Eğitimi" grup oturumları şeklinde gerçekleşmiş ve iki hafta eğitime bağlı olarak çalıştıkları kurumlarda staj yaplmışlardır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan olgubilim (fenomenolojik) çalışma modelinde gerçekleştirilmiş olup verilerin elde edilmesi için yapılandırılmış sorular sorulmuş, araştırma kapsamında veriler, katılımcılardan formlar aracılığıyla ve yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan yazılı dokümanlar ilk olarak bilgisayara aktarılmış ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Daha sonra bulguların tanımları ve yorumlanması gerçekleştirilmiştir. İçerik analizlerinin sonuçlarına göre, Klinik Manevi Danışmanlık eğitiminin manevi danışmanlar üzerinde uygulanması olumlu sonuç vermiştir.
The Clinical Spiritual Counseling Education model (KSA) based on the therapeutic psychological theory of spiritual counseling which is implemented in Germany was introduced in this study; the model was implemented on a Turkish sample, and outcomes were discussed. KSA is a professionalization training in the profession of the spiritual counselor to gain therapeutic communication skills, develop self-awareness, and recognize holistic psychotherapy techniques, and strengths and weaknesses of these. The training is a gradual education, and it allows to be promoted in the profession, to become a supervisor and a training leader. The candidate has completed KSA trainings in Germany and a certificate approved by the DGfP Institution was obtained in order to observe the applicability of Clinical Spiritual Counseling training in Turkey by the candidate. On the other hand, the training organized in Turkey has taken place in the form of "Applied Spiritual Counseling Training" group sessions for 4 weeks, with 7 Spiritual Counselors working in different positions in the DIB and an internship for 2 (two) weeks period in their employed organizations was carried out. The study was carried out in the phenomenological study model which is one of the qualitative research methods, and the data were collected from the participants through personal interviews and forms within the scope of the research by asking structured questions to obtain the data. Written documents collected within the scope of the research were transferred to the computer and then analyzed by content analysis method. Definition and interpretation of the findings were performed. According to the results of the content analysis, the implementation of Clinical Spiritual Counseling training on spiritual counselors provided positive outcomes.

Doktora Tezi

KSA Modeli, Klinik Manevi Danışmanlık Eğitimi, Terapötik İletişim Becerisi, Eğitim Lideri, KSA Model, Clinical Spiritual Counseling Training, Therapeutic Communication Skill, Education Leader

Bahadır, A. (2022). Klinik manevi danışmanlık eğitimi: Almanya KSA modeli ve Türkiye'de uygulanması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.