Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Çalışmanın amacı; üç farklı yaşlandırma yönteminin, iki farklı kalınlıkta hazırlanan üç farklı tam seramik sistemindeki renk değişimi üzerine etkilerini incelemektir. 0.5 ve 1.0 mm'lik kalınlıklarda hazırlanan Zirkonya Katana UTML (ZK), Prettau Anterior (PA) ve IPS-emax pres (EP) tam seramik materyallerine in vitro hızlandırılmış yaşlandırma (AAA) (Atlas Xenontest Alpha high energy weather device, Chicago, USA) ISO 7491, termal siklus (TC) (SD Mechatronik Thermocycler) ISO TR 11450 ve otoklavda yaşlandırma (AA) (Melag Vacuklav 23B+, Berlin, Almanya) ISO 6474-2 standard protokolleriyle yaklaşık 1 yıllık yaşlandırma uygulanmıştır. Test edilen yaşlandırma yöntemlerinin tam seramik örneklerinin renk [(Commission Internationale d'Eclairage) CIE L*a*b*)] değişimlerine (deltaE) etkileri spektrofotometre (Lovibond RT Series Reflectance Tintometer UK) ile ölçülmüş, varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda kullanılan her üç yaşlandırma yöntemi de tam seramik örneklerinde önemli renk değişimine neden olmuştur. Yaşlandırma yöntemleri (AAA, TC ve AA) seramik sistemlerinin deltaE değerlerini farklı düzeylerde (0.86-3.60 aralığında) etkilemiştir. En büyük deltaE değeri 0.5 mm kalınlıkta hazırlanan TC testi uygulanan EP seramik sisteminde (3.60) belirlenmiştir. 0.5 mm lik EP grubunu harici tutup bir genelleme yapacak olursak yaşlandırma yöntemleri arasında en fazla renk değişimi gösteren yöntem hızlandırılmış yaşlandırma, sonra termal siklus en sonda otoklavda yaşlandırma uygulaması olmuştur. Seramik kalınlıklarının deltaE değerlerine etkileri her üç yaşlandırma yönteminde de önemli bulunmuştur. Yaşlandırma uygulamaları ile oluşan deltaE değerlerinin çok yönlü varyans analizi sonuçlarına göre yaşlandırma yöntemleri, seramik kalınlıkları ve seramik sistemleri birlikte değerlendirildiğinde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. PA seramik sistemine AAA testi uygulananları dışında, tüm seramik örneklerinde, seramik kalınlığı arttıkça mutlak değer olarak deltaE değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Test edilen seramik materyallerin genelinde deltaE değerleri klinik olarak algılanabilir düzeyin altında kalmıştır (deltaE <3.5). Sonuç olarak, tam seramik örneklerinde in vitro yaşlandırma uygulamalarıyla renk değişimleri karşılaştırılırken uygulanacak yaşlandırma protokolü, seramik tipi ve seramik kalınlığı birlikte değerlendirilmelidir.
The aim of the study is to investigate the effects of three different aging methods on color change in three different full ceramic systems prepared in two different thicknesses. Zirconia Katana UTML (ZK), Prettau Anterior (PA) and IPS-emax press (EP) prepared in 0.5 and 1.0 mm thickness were tested by in vitro accelerated aging (AAA) (Atlas Xenontest Alpha high energy weather device, Chicago) ISO 7491, thermocycling, (TC) (SD Mechatronic Thermocycler) ISO TR 11450 and autoclave aging (AA) (Melag Vacuklav 23B +, Berlin, Germany) ISO 6474-2 standard protocols. The effects on the color (CIE L* a* b*)] changes (∆E) were determined by spectrophotometer (Lovibond RT Series Reflectance Tintometer UK) of all-ceramic samples of the tested aging methods and evaluated by analysis of variance (ANOVA). All three aging methods used in our study also resulted in significant color difference in full ceramic samples. Aging methods (AAA, TC and AA) affected the deltaE values of ceramic systems at different levels (in the range 0.86-3.60). The largest deltaE value was prepared in 0.5 mm thickness and was determined in EP ceramic system (3.60) with TC test. If a generalization is made excluding the 0.5 mm EP group, among the methods of aging, the most color change method was accelerated aging, then the thermal cycling was finally autoclave aging. The effects of ceramic thickness on deltaE values were found to be significant in all three aging methods. According to the results of multivariate analysis of variance of deltaE values formed by aging applications, aging methods, ceramic thickness and ceramic systems were found statistically significant. In addition to the AAA test applied to PA ceramic system, it was determined that deltaE values decreased in absolute value as the ceramic thickness increased in all ceramic samples. In general, the deltaE values of the ceramic materials tested were below the clinically detectable level (deltaE <3.5). As a result, aging protocol, ceramic type and ceramic thickness should be evaluated together when comparing color changes with in vitro aging applications in full ceramic samples.

Doktora Tezi

Renk Değişimi, Tam Seramikler, Yaşlandırma, Aging, All-ceramics, Color Differences

Temizci, T. (2019). Farklı yaşlandırma tekniklerinin farklı kalınlıktaki tam seramik materyallerin renk değişimi üzerine etkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Konya.