Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Beden dismorfik bozukluğun psikiyatri dışı klniklere başvuru oranı sık olup bu kliniklerde tanınması önem arz etmektedir. çalışmamızın amacı plastik ve rekonstruktif cerrahiye başvuran hastalardaki yaygınlığını, klinik özelliklerini ve komorbitesini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi polikliniğine başvuran 18-65 yaş aralığındaki hastalara sosyademografik veri formu, Vücut Algısı Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, TEMPS-A Mizaç Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği verilerek bu ölçekleri doldurmayı kabul eden kişilerden,(, sil) vücut algısı ölçeğinde 135 puan üstü alan tüm katılımcılar psikiyatrik görüşmeye alınmıştır. Bu çalışma SCID/CV(Structured Clinical Interview for DSM-IV/Clinical Version) ile yapılan psikiyatrik görüşme sırasında DSM-IV tanı ölçütlerine göre BDB tanısı konan hastalar, VAÖ ölçeği yüksek çıkıp tanı almayan kişiler ve kontrol grubun karşılaştırılması şeklinde yapılmıştır. Bulgular: Plastik ve rekonstruktif cerrahi polikliniğine başvuran kişiler içinde BDB yaygınlığı %4,7 olarak bulunmuştır. Başvuru sebebine göre hastaları ayırdığımızda kozmetik cerrahi için başvuranlarda bu oran %8,6 olarak saptanmış olup, BDB tanısı alan tüm hastalar kozmetik cerrahi için başvurmuşlardır. BDB tanısı alan ile diğer gruplar arasında sosyademografik verilerde istatiksel anlamlı farklılık saptanmazken, BDB tanısı alan hastaların SGKÖ puanları, Beck depresyon puanları, depresif ve anksiyöz mizaç puanları istatiksel olarak anlamlı olacak şekide yüksek bulunmuştur. Sonuç: Plastik ve rekonstruktif cerrahiye başvuran hastalarda BDB ek tanısının azımsanmayacak oranda yüksek olduğu görülmüştür ve bu hastaların tanınması, gereksiz cerrahi girişimlerin önüne geçeceği için önem arz etmektedir.
The application rate of body dysmorphic disorder to non-psychiatric clinics is frequent and it is important to be recognized in these clinics. The aim of our study is to determine its prevalence, clinical features and comorbidity in patients admitted to plastic and reconstructive surgery. Method: In this study, a socio-demographic data form, Body Perception Scale, Social Appearance Anxiety Scale, TEMPS-A Temperament Scale, Beck Depression Scale will be given to the patients between the ages of 18-65 who applied to the Plastic and Reconstructive Surgery outpatient clinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital. All participants, who scored 135 points in body perception scale, were included in the psychiatric interview. This study was conducted as a comparison of patients diagnosed with BDD according to DSM-IV diagnostic criteria during the psychiatric interview with SCID / CV (Structured Clinical Interview for DSM-IV / Clinical Version), people with high VAS scale and those who were not diagnosed and control group. Results: The rate of patients diagnosed with BDD among those who applied to the plastic and reconstructive surgery outpatient clinic was found to be 4.7%. When we differentiate the patients according to the reason of application, this rate was found to be 8.6% in those who applied for cosmetic surgery, and all patients diagnosed with BDD applied for cosmetic surgery. While there was no statistically significant difference in the socio-demographic data between BDB diagnosed and other groups, the SAAS scores, Beck depression scores, depressive and anxious temperament scores of patients diagnosed with BDD were found to be statistically significant. Conclusion: It is important in patients who applied to plastic and reconstructive surgery that BDD comorbidity is substantially high, and that these patients' recognition will prevent unnecessary surgical procedures.

Beden dismorfik bozukluk, plastik ve rekonstruktif cerrahi, klinik özellikler, mizaç, Body dysmorphic disorder, plastic and reconstructive surgery, clinical features, temperament

Şimşek, F. (2020). Plastik cerrahi polikliniğine başvuran hastalarda beden dismorfik bozuklukluğunun yaygınlığı, klinik özellikleri ve diğer psikiyatrik hastalıklarla birlikteliği. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon