Lojistik 4.0 uygulamalarını etkileyen fırsatların ve zorlukların sürdürülebilirlik bağlamında belirlenmesi: Ankara Lojistik Üssü'nde bir araştırma

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Sanayi devriminde yaşanan büyük sıçramalar lojistik sektörünü de derinden etkilemiştir. Lojistik 4.0 işletmelere yeni iş modelleri, rekabetçi yapı, verimlilik, esneklik gibi fırsatlar sunmaktadır. Lojistik 4.0 ile birlikte gelen yeni iş modelleri ve teknolojik ilerlemeler sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkilemektedir. Lojistik 4.0 teknolojileri ile sürdürülebilirlik arasında döngüsel bir ilişki bulunmaktadır ve lojistik için itici bir güç konumunda yer almaktadır. Tüm bunların yanı sıra pazara giren rakiplerin artması, bilgi yetersizliği, maliyetlerin yüksek oluşu gibi faktörler firmaların Lojistik 4.0'ı uygulamasını geciktirmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada, şirket boyutları, firma faaliyet alanları, teknoloji kullanım düzeyleri gibi faktörleri dikkate alarak Lojistik 4.0 uygulamaları ile ilgili fırsatları ve zorlukları sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma Türkiye'nin ilk özel lojistik merkezi olan Ankara Lojistik Üssünde ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren 209 işletme üzerinde yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre firma büyüklüğü, faaliyet alanı, çalışan sayısı ve teknoloji kullanımının Lojistik 4.0'a bakış açısını etkilediği belirlenmiştir. Lojistik 4.0 ile ilgili fırsatların ve zorlukların gelecekte Lojistik 4.0 uygulama üzerinde itici güçler olduğu sonucuna varılmıştır.
The great leaps in the industrial revolution have also deeply affected the logistics industry. Logistics 4.0 offers businesses opportunities such as new business models, competitive structure, efficiency and flexibility. New business models and technological advances that come with Logistics 4.0 significantly affect sustainability. There is a cyclical relationship between logistics 4.0 technologies and sustainability and is a driving force for logistics. In addition to all these, factors such as the increase in competitors entering the market, lack of information, and high costs delay the implementation of Logistics 4.0 by companies. In this context, in this study, it is aimed to evaluate the opportunities and challenges related to Logistics 4.0 applications in the context of sustainability, taking into account factors such as company dimensions, company activity areas, technology usage levels. The study was conducted on 209 companies operating at national and international level at Ankara Logistics Base, Turkey's first private logistics center. According to the results obtained from the research, it was concluded that the size of the firm, the field of activity, the number of employees and the use of technology affect the perspective on Logistics 4.0. It is concluded that the opportunities and challenges related to Logistics 4.0 are the driving forces on the implementation of Logistics 4.0 in the future.

Açıklama

Yüksek Lisans Tezi

Anahtar Kelimeler

Lojistik, Endüstri 4.0, Lojistik 4.0, Sürdürülebilirlik, Ankara Lojistik Üssü, Logistics, Industry 4.0, Logistics 4.0, Sustainability, Ankara Logistics Base

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kanduza, B. S. (2023). Lojistik 4.0 uygulamalarını etkileyen fırsatların ve zorlukların sürdürülebilirlik bağlamında belirlenmesi: Ankara Lojistik Üssü'nde bir araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.