Küçük Resim Yok

1996

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Kanserli hastaların bakteriyel ve fungal floralarında önemli değişiklikler olmaktadır. İnfeksiyonların yaklaşık %80'i endojen mikrobiyal floradan kaynaklanır. İnfeksiyona neden olan predispozan faktörlerden birisi de antineoplastik tedavidir. Çalışmada 103 kanserli hastanın boğaz kültürlerinde %17.48 GPB, %2.91 GNB, %44.66 kandida; idrar kültürlerinde %1.94 GPB, %7.76 GNB, %3.88 kandida; gaita kültürlerinde ise %11.64 GNB, %13.59 kandida üretildi. Bu sonuçlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu. Antineoplastik tedavi alan 54 hastanın boğaz kültürlerinde kemoterapi öncesi %20.37 flora dışı GPB, %3.70 flora dışı GNB, %31.48 kandida; kemoterapi sonrasında %29.22 flora dışı GPB, %3.90 flora dışı GNB, %41.56 kandida üretildi. İdrar kültürlerinde kemoterapi öncesi %1.85 GPB, %5.56 GNB, %1.85 kandida; kemoterapi sonrası %5.19 GNB, %5.19 kandida üretildi. Gaita kültürlerinde kemoterapi öncesi %11.11 GNB, %18.52 kandida; kemoterapi sonrasında %11.04 GNB, % 14.94 kandida üretildi. Kanser kemoterapisi öncesi ve sonrasında yapılan boğaz, idrar ve gaita kültürleri karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Sonuç olarak kanser hastalarında görülen bakteriyal flora değişikliği ve kandida izolasyonu infeksiyonlara eğilimi artıracağından periyodik olarak boğaz, idrar ve gaita kültürlerinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Enfeksiyon, Infection, Kanser hastaları, Cancer patients, İlaç tedavisi, Drug therapy

Korur, R. (1996). Kanser hastalarında antineoplastik kemoterapi öncesi ve sonrası boğaz, idrar, gaita kültürleri sonuçlarının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon