Dop Değerlerinin Konum Doğruluğuna Etkisi Üzerine Bir Çalışma

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Küresel Konum Belirleme Sistemi (GPS) günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. GPS'ten bu kadar çok yararlanılması, elde edilen verilerin doğruluğunun da önemini artırmaktadır. GPS ile elde edilen doğruluğun yeterli olup olmadığını bilmek için GPS'in verdiği konum doğruluğunu etkileyen faktörler ve hata kaynaklarının da bilinmesi gerekmektedir. Bu hata kaynakları çeşitli faktörlere bağlıdır. Uydu geometrisi de GPS'ten elde edilen konum doğruluğunu etkileyen faktörlerden biridir. Uydu geometrisi, konum doğruluğunu doğrudan etkilediği için dikkat edilmesi gereken faktörlerdendir. Uydu geometrisinin bilinmesi ve bilinen değerlere göre ölçüm yapılması, zamandan tasarruf, sonuçların doğruluğunun daha güvenilir olması ve ölçü tekrarının önüne geçilmesi açısından önemlidir. Uydu geometrisinin bilinmesi halinde yapılan ölçülerin daha verimli olduğu, fazla zaman gerektiren ölçümlerin istenen doğrulukta daha kısa zamanda yapıldığı gözlemlenmiştir. Bu tez çalışmasında GPS'i etkileyen hata faktörleri ve GPS'teki doğruluk ölçütleri hakkında bilgi verilmiş ve uydu geometrisinin GPS konum doğruluğu üzerine etkisi uygulamalı olarak açıklanmıştır. Çalışmada kullanılmak üzere 12 adet CORS-TR istasyonu seçilmiştir. İstasyonlara ait Rinex verilerinden, statik ve kinematik olmak üzere farklı değerlendirme prensiplerine göre kartezyen koordinatlar elde edildikten sonra DOP grafikleri oluşturulmuştur. İstasyonlara ait RMS değerleri hesaplanmıştır. Bu verilerle uydu yükseklik açısı arttıkça konum doğruluğunun düştüğü gözlemlenmiştir.
Global Positioning System (GPS) is used in many areas today. The fact that GPS is used so much increases the importance of the accuracy of the data obtained. In order to know whether the accuracy obtained with GPS is sufficient, the factors and error sources that affect the location accuracy of GPS should be known. These error sources depend on several factors. Satellite geometry is also one of the factors affecting position accuracy obtained from GPS. Satellite geometry is one of the factors to be considered as it directly affects position accuracy. Knowing the satellite geometry and measuring according to known values is important in terms of saving time, ensuring the accuracy of the results, and preventing repetition of measurement. It has been observed that the measurements made are more efficient if the satellite geometry is known, and the measurements that require more time are made in a shorter time with the desired accuracy. In this thesis, information is given about the error factors affecting GPS and accuracy measures in GPS, and the effect of satellite geometry on GPS location accuracy is explained practically. 12 CORS stations were selected to be used in the study. After obtaining the cartesian coordinates from the Rinex data of the stations according to different evaluation principles, static and kinematic, DOP graphs were created. RMS values of the stations were calculated. With these data it has been observed that the position accuracy decreases as the satellite elevation angle increases.

DOP, Duyarlık, GPS, Konum Doğruluğu, RMS, Uydu Geometrisi, Position Accuracy, Precision, Satellite Geometry.

Boran, S. Y. (2021). Dop değerlerinin konum doğruluğuna etkisi üzerine bir çalışma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya