Akne vulgarisin anksiyete ve depresyon üzerine etkisi

2003

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Çalışmada amaç, akne vulgarism anksiyete ve depresyon üzerine olan etkisini araştırmaktı. Yaşlan 14-30 arasında değişen (ortalama 20.81), adolesan ve genç erişkin dönemi, en az ilkokul mezunu, özgeçmişinde psikiyatrik tedavi öyküsü olmayan ve son onbeş gündür psikotrop ilaç kullanmayan, akne tedavisi almamış 63 kadın, 37 erkek olmak üzere 100 akne vulgarisli hasta ve 19 kadın, 9 erkek toplam 28 aknesi olmayan kontrol grubu çalışmaya alındı. Akneli hastaların akne şiddetleri, Global Akne Sınıfla ma Sistemine (GAGS) ne göre sınıflandı. Hastalara ve kontrol grubuna Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) testi yapıldı. Hastalar 6 ay boyunca her ay kontrole gelmek üzere tedaviye alındı. 6 ay sonunda hastalara ve kontrol grubuna tekrar HAD testi uygulanarak tedavi öncesi ve sonrası hastalardaki anksiyete ve depresyon durumu kontrol grubuna göre karşılaştırıldı. Akneli hastalarda anksiyete ve depresyon tedavi sonrası kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaldı. Hastaların anksiyete ve depresyonları ile akne şiddetleri arasında korelasyon yoktu. Akneli kadın hastalarda anksiyete, erkek hastalara göre daha şiddetli idi. Depresyon, tedavi öncesi erkek ve kadın hastalarda aynı oranlarda görülür ken, tedavi sonrası kadm hastalarda anlamlı olarak azaldı. Erkek hastalarda ise bir değişiklik görülmedi. Sonuç olarak, akne vulgarism adolesan ve genç erişkin dönemindeki erkek ve kadınların anksiyeteleri üzerine olumsuz etkisi görülmüştür (sırasıyla P=0.001 ve P=0.0005). Akne vulgarism, kadınların depresyonlarına olumsuz etkisi görülürken (P=0.002), erkeklerin depresyonları üzerine bir etkisi tespit edilememiştir (P=0.055). Akne vulgaris, kadm hastaların anksiyetelerini erkek hastalara göre daha çok şiddetlendirmektedir. Akneli hastaların tedavisi düzenli olarak yapılmalı ve hastanın akne karşısındaki psikososyal durumu dikkatle takip edilmelidir.
Main goal of our study is to evaluate the influence of acne vulgaris on anxiety and depression. 100 patients (63 women, 37 men) between 14 - 30 years old (average 20.81 years) and at least graduated from primary school were enrolled in this study. None of the patients had taken psychiatric therapy and psychotropic medicine for 15 days and none of the patients had ever received anti-acne therapy. Also, a control group consisted of 28 patients (19 women, 9 men) without acne vulgaris. Severity of acne was classified according to Global Acne Grading System (GAGS). Hospital Anxiety and Depression Test (HAD) was applied to patients and control group. Patients were admitted to a six month therapy and invited for one month follow-ups. At the end of sixth month, HAD was applied to the patients and control group. Anxiety and depression status was compared between patients and control group. Anxiety and depression were significantly decreased in patients when compared to control group, at the end of therapy period. There was no correlation between the severity of acne and anxiety and as well as depression. At the beginning of therapy depression was seen at similar rates between men and women, however, it was decreased significantly in women subjects after the end of therapy. No changes were observed in male subjects. In conclusion, negative effects of acne vulgaris on the anxiety of adolescent and young adult boys and girls were observed (p=0.001 and p=0.0005 respectively). Negative effect of acne vulgaris on female depression was observed (p=0.002), however it did not significantly effect the male depression (p=0.055). Acne vulgaris exaggerate anxiety in female patients deeply when compared to male subjects. Patients with acne must be treated in a serious manner and psychosocial status of the patient must be followed carefully.

Akne vulgarism, Acne vulgaris, Anksiyete, Anxiety, Depresyon, Depression

Dursun, R. (2003). Akne vulgarisin anksiyete ve depresyon üzerine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon