Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada psikiyatri polikliniğine başvuran hastalar arasında DSM-IV ölçütlerine göre panik bozukluğu tanısı almış olan hastaların ek eksen I tanılarının sıklığının araştırılması, eksen I ek tanı varlığı ile hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran ve DSM-IV tanı ölçütlerine göre birincil tanı panik bozukluk olan hastalar alındı. Araştırmanın birinci aşamasında 5 aylık bir dönemde psikiyatri polikliniğine ard arda başvuran 1000 hasta ile CIDI 2. Fin panik bozukluk modülü kullanılarak yapılandırılmış görüşme yapıldı. Panik bozukluk tanısı alan 45 hasta daha ileri değerlendirme için klinisyene yönlendirildi. Bu aşamada hastalara CIDI anksiyete, duygudurum (major depresyon ve distimi), madde kullanım (alkol kötüye kullanımı/bağımlılığı) ve (nikotin yoksunluğu/bağımlılığı) bozukluktan modülü uygulanarak ek tanılar araştırıldı ve panik bozukluk tanısı doğrulandı. Araştırmamız 1000 hastanın 45'inin (% 4,5) DSM-IV ölçütlerine göre panik bozukluğu tanısı aldığım gösterdi. Panik bozukluk olgularının % 71 'inde herhangi bir eksen I ek tanı alma oranı bulundu. Herhangi bir duygudurum (depresyon, distimi) ile birliktelik oranı % 31,1; herhangi bir anksiyete bozukluğu ile birliktelik oranı % 51,1 iken nikotin kullanım bozukluğu ile birliktelik oranı % 24,4; alkol kullanım bozukluğu da % 4,4 bulundu. Sırasıyla en sık bulunan anksiyete bozuklukları; spesifik fobi % 26,7, YAB % 24,4, sosyal fobi % 13,3; OCD % 8,9; PTSB % 8,9 iken ek tanı olan duygu durum bozukluktan, major depresyon % 35,6; distimi % 8,9 ve madde kullanım bozuklukları; nikotin bağımlılığı % 24,4; nikotin yoksunluğu % 11,1; alkol bağımlılığı % 2.2 ve alkol kötüye kullanımı % 2.2 bulundu. 68Panik bozukluk hastalan DSM-IV kriterlerine göre eksen bir ek tanı alan ve almayan iki gruba ayrıldı. Olgular sosyodemografık ve klinik özelliklerine ait çeşitli değişkenler açısından karşılaştırıldı. Eksen I ek tanı alan ve almayan panik bozukluk hastalarında cinsiyet yaş medeni durum sosyoekonomik düzey, hastalık öncesi yaşam olaylarının varlığı hastalığın başlangıç yaşı P.A.F. şiddet ölçeği puanlan, ailevi hastalık öyküsü açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Bununla birlikte ek eksen I bozukluğu ile agorafobi varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon belirlendi. Elde edilen bulgular daha önceki çalışmaların sonuçları göz önüne alınarak tartışıldı.
AN INVESTIGATION ON COMORBIDITY OF AXIS I AND FACTORS AFFECTING COMORBIDITY DISORDERS IN PATIENTS WITH PANIC DISORDER In this study, we aimed to determine the prevalence of comorbidity rate of axis I disorders among patients diagnosed as panic disorder and find out the relationship between the presence of axis I disorders comorbidity and sociodemographic and clinical variables of the patients. Patients who were diagnosed as panic disorder according to DSM-IV in psychiatric outpatient clinics of Meram Medical School of Selçuk University were included in the study. In the first phase of the study, we interviewed using the structured CIDI 2.1 panic disorder module interview in consequtively 1000 psychiatric outpatients applied to our psychiatry outpatient clinics. Forty five patients having panic disorder diagnosis in the first phase were directed to the researcher for the further intervention. In this phase, patients were interviewed by using CIDI anxiety, mood disorders (major depression, dysthimia) and substance use (alcohol abuse/dependence, nicotine withdrawal/dependence) module. In this way additional diagnosis other than panic disorder were examined and panic disorder diagnosis was confirmed. In our study, 45 out of 1000 patients (4.5 %) meet the panic disorder diagnosis and in 71 % of the cases were found comorbidity with a other axis I disorder. The rate of comorbidity with any of the anxiety disorders were found to be 51.1%, mood disorders 31.1 % whereas the rate of comorbidity with any nicotine use releated to disorders 24.4 % and, alcohol use disorder 4.4 % the most common anxiety disorder rates with respect are: 26.7 % for specific phobia, 24.4 % for GAD, 13.3 % for social phobia, 8.9 % for OCD, 8.9 % for PTSD, whereas the comorbidity of panic disorder with mood disorder; 35.6 % for major depressive disorder 70and 8.9 % for dysthimia and the comorbidity of panic disorder with substance releated disorder; 24.4 % for nicotine dependence and 11.1 % for nicotine withdrawal and 2.2 % for alcohol dependence and 2.2 % for alcohol abuse. According to DSM-IV panic disorder patients were divided into two groups without comorbid axis I disorders, and with comorbid axis I disorders. The groups were compared by using the variables releated to the demographic and clinical features. There were no significant differences between panic disorder patients with and without comorbid axis I disorders with regards to sex, marital status, socioeconomic level, presence of premorbid stress factors, age, age at onset, P.A.F Severity Scale and stressful life events scale total score. However, there was a positive correlation between the number of comorbid axis I disorders and presence of agoraphobia. These findings are discussed in the view of results from earlier reports.

Psikiyatri, Psychiatry, Panik bozukluk, Panic disorder

Ünal, İ. (2004). Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalar arasında; panik bozuklukta eksen 1 ek tanı oranları ve ek tanıyı etkileyen faktörlerin araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon