Hastane tercihinde sosyal medyanın etkisine yönelik bir araştırma

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak günümüzde internet teknolojisinde de önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmelere bağlı olarak yeni iletişim şekilleri kullanılmaya başlamış, iletişime yönelik mesajlar cep telefonlarımıza taşınmıştır. İnsanlar artık ihtiyaç duydukları bilgiyi kolaylıkla internet üzerinden elde etmeye başlamış, sosyal ağlar sayesinde anlık bilgi paylaşımında bulunmaya, aynı zamanda zaman ve mekan sorunu yaşamadan anlık bilgi elde etmeye başlamıştır. Günümüzde iletişim araçları değiştiği gibi, insanların tüketim alışkanlıkları da değişmiştir. İnternet ve sosyal medya kullanımı bireylerin kişisel özelliklerine göre farklılık göstermekte, sosyal medyadan beklentileri farklılaşmaktadır. Sosyal medyanın kullanıldığı en önemli alanlardan bir tanesi de ürün ve hizmet pazarlamasıdır. İnternet ve sosyal medyanın yoğun olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de sağlık alanıdır. İnsanlar sağlık arayışında sosyal medya araçlarına başvurmakta, bunun yanında sağlık hizmeti sunucuları sosyal medya üzerinden sağlık konusunda bilgilendirmelerde bulunmakta, hedef kitlesini etkilemeye çalışmakta, müşteri bağlılığı yaratmaya çalışmaktadır. Bu araştırmanın amacı bireylerin sosyal medya kullanım sıklığının belirlenmesi, hastanelerin sosyal medya hesaplarından bilgi edinme, sosyal medya hesaplarına güvenirlilik ve satın alma niyetinin belirlenmesi olup, hastanelerin sosyal medya içeriklerine güvenirlilik algısı ile hastane hizmeti satın alma niyeti toplum üzerindeki algısının araştırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli ve nicel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmanın kavramsal bölümü literatürden yararlanarak hazırlanmış, Konya ilinde yaşayan toplam 384 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların demografik verilerine göre gruplar arasında fark olup olmadığının araştırılması için One Way Anova ve Independent Samples t-testi yapılmıştır. Çalışmada ayrıca katılımcıların sosyal medya ağlarını kullanma sıklığı, hastanelerin sosyal medya hesaplarından bilgi edinme düzeyi ve sosyal medya hesaplarına güvenirlilik algısının ortalama değerlerinin satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilerek yorumlanmıştır.
Due to technological developments, there have been important developments in internet technology. Depending on these developments, new forms of communication began to be used and communication messages were transferred to our mobile phones. People have started to get the information they need easily on the internet, and to share instant information through social networks and at the same time to obtain instant information without experiencing the problem of time and space. Today, as the means of communication have changed, people's consumption habits have also changed. The use of internet and social media differs according to the personal characteristics of individuals and their expectations from social media are different. One of the most important areas where social media is used is product and service marketing. One of the areas where the internet and social media are used extensively is the health field. People use social media tools in the search for health, as well as health service providers provide information on health through social media, try to influence their target audience and try to create customer loyalty. The aim of this study is to determine the frequency of social media usage of the individuals, to obtain information from the social media accounts of hospitals, to determine the reliability of social media accounts and the intention to purchase, and to perceive the perception of trust in the social media content of the hospitals and the perception of the hospital service purchase intention on the society is considered important. Relational screening model and quantitative research model were used in the study. The conceptual part of the study was prepared by using the literature and a total of 384 people were interviewed in Konya. According to the results obtained, one-way Anova and Independent Samples t-test were performed to determine whether there was a difference between the groups according to the demographic data of the participants. In this study, the frequency of participants' use of social media networks, the level of getting information from the social media accounts of hospitals and the average values of the perception of reliability in social media accounts were investigated and the results were evaluated and evaluated.

Sağlık, Hastane, İletişim, Sosyal Medya, Satın alma niyeti, Health, Hospital, Communication, Social Media, Intention to buy

Uçar, T. (2019). Hastane tercihinde sosyal medyanın etkisine yönelik bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya.