Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kendi işini kurmak isteyen ya da hali hazırda kurmuş olan tüm girişimcilerin, faaliyet gösterdikleri alan her ne olursa olsun inovatif bakış açısı ile işlerini kurmaya, geliştirmeye ve sürdürülebilirliğini sağlamaya ihtiyaçları vardır. Bu sayede tüketicilerin işletmeleri tercih etmesinde olumlu etkisi olan hız, işlev, kalite ve tüketiciye sunulan değerin daha etkin bir şekilde belirlenmesi ve pazarda rekabetçi bir konumlandırma yapabilmesi sağlanabilmektedir. İşletmelerin karlılıklarını arttırmada öneme sahip olan inovasyonlar, işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmesinde, kalite ve verim artışında ve sürdürülebilirlik üzerinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Konya ve İzmir’de yer alan ve çalışmaya katılan yiyecek içecek işletmelerini kuran girişimcilerin iş kurma ve geliştirme süreçlerinin inovatif bakış açısı ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmaya konu olan işletmelerin hangi yenilik türlerine yatkın olduğu ve hizmet yıllarının bu yenilik bakış açısına etkisi belirlenmiştir. Çalışmaya 115 işletme katılmış olup; veriler yüz yüze anket yöntemi ile derlenmiştir. Genç işletmeler hizmet sektöründeki yoğun rekabet ortamında öne çıkabilmek için deneyimli işletmelere göre inovatif ürün oluşturma ve işletme faaliyetlerini geliştirme için inovasyona gereken önemi vermektedir. Hizmet işletmelerinin belirli bir kesime, belirli araçlarla ve belirli kalıplarla hizmet verilmesi yerine inovatif yaklaşım sergilemesi önemlidir. Özellikle dijitalleşmenin yoğun olduğu ve bilişim teknolojileri uygulamalarının yiyecek içecek işletmeciliğinde hız avantajı sağladığı günümüzde, işletmeler mevcut süreçlerini teknolojik süreçlerle kurgulamalıdır. Yoğun rekabetin yaşandığı hizmet sektöründe; mal ve hizmetlerin çok iyi geliştirilmiş olması yanı sıra pazarlama karması unsurları işletmelerinde farklılık yaratacak inovasyon unsuru olarak kullanmalıdır.
All entrepreneurs who want to start their own business or have already set up, need to establish, develop and maintain their business with an innovative perspective, regardless of the field they operate. Thus, speed, function, quality and value offered to consumers, which have a positive effect on consumers' preference of businesses, the value can be determined more effectively and a competitive positioning can be provided in the market. Innovation, which is important in increasing the profitability of the enterprises, also plays an active role in achieving competitive advantage, increasing quality and efficiency and sustainability. The purpose of this study is determining whether there is a relationship with an innovative perspective business establishment and development processes entrepreneurs who set up food and beverage businesses and participated in the study in Konya and Izmir. The type of innovation that the companies subject to the research are prone to and the effect of their years of service on this innovation perspective have been determined. 115 businesses participated in the study; data were compiled by face to face survey method. In order to stand out in the intense competitive environment in the service sector, young businesses give the necessary importance to innovation in order to create innovative products and improve business activities compared to experienced businesses. Especially in today's world where digitalization is intense and information technology applications provide speed advantage in food and beverage management, businesses should build their current processes with technological processes. In the service sector where intense competition is experienced; in addition to the well-developed goods and services, the marketing mix elements should be used as an innovation element that will make a difference in their businesses.

Doktora Tezi

Girişimci, Yiyecek İçecek İşletmeleri, İnovasyon, Entrepreneur, Food and Beverage Companies, Innovation

Korkmaz, H. U. (2020). Girişimcilerin İş Kurma ve Geliştirme Süreçlerine İnovatif Bakış Açısının Etkisi: Yiyecek –İçecek İşletmelerinde Bir Uygulama. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği AnaBilim Dalı, Konya.