Konya il merkezinde yaşayan evli nüfusta cinsel sorunların araştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Konya l Merkezinde yaşayan evli nüfusta cinsel disfonksiyonların yaygınlığı vesosyodemografik ve cinsel yaşamla ilgili değişkenlerle ilişkisinin araştırılması planlandı.Yöntem: Araştırma Konya li Merkezindeki tüm yerleşim birimlerinde yaşayan 18-60 yaşgrubundaki erkek ve kadınlar üzerinde yapıldı. Tanı aracı olarak Golombok-Rust CinselDoyum Ölçeği kullanıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan 475 erkeğin yaş ortalaması 38.5±9.5, 470 kadının yaş ortalaması34.2±9.8 di. Erkek deneklerde ED nokta yaygınlığı %14.5, PE nokta yaygınlığı %29.3, kadındeneklerde Vaginismus nokta yaygınlığı %15.3, anorgazmi nokta yaygınlığı %5.3 olaraksaptandı.Kadın Deneklerde deneklerin yaşları ve evlilik süresi ile cinsel ilişki sıklığı, cinseldoyum, cinsel kaçınmalar, bedensel temas, vaginismus, anorgazmi arasında ilişki bulundu.Çocuk sayısı ile cinsel doyum, cinsel kaçınma, bedensel temas ve vaginismus arasında ilişkibulundu. Erkek deneklerde ise cinsel ilişki sıklığı, cinsel doyum, PE ve ED arasında ilişkibulunurken, çocuk sayısı ile cinsel ilişki sıklığı, cinsel iletişim, PE ve ED arasında ilişkibulundu.Cinsel bilgi kaynakları açısından bakıldığında, kadın deneklerin cinsel bilgi kaynaklarıile GRCDÖ alt ölçekleri arası ilişki bulunamadı.Erkek deneklerde cinsel bilgi kaynakları,cinsel doyum ve cinsel kaçınma düzeylerini etkiliyordu.Kadın deneklerde eğitim seviyelerinin cinsel kaçınma, bedensel temas, vaginismusve anorgazmi üzerinde anlamlı etkisi vardı. Erkek deneklerde eğitim seviyelerinin cinselilişki sıklığı ve PE üzerinde anlamlı etkisi vardı.Tartışma: Ülkemizde hem erkek hem de kadın cinsel sorunlarını araştıran saha çalışmasıbulunmamaktadır. Cinsel sorunlar üzerine Araştırmamız Konya l Merkezinde yapıldığı içinülkemiz için genellenemez. Cinsel sorunların yaygınlığı ve ilişkili etmenlerin saptanmasıiçin yeni araştırmalar gereksinim vardır.
This study was planned to investigate prevalence of sexual dysfunction inmarried couples living in the center of Konya province and its association withsociodemografic and sexual lifeMATER AL AND METHOD: This study was conducted on men and women at the agebetween 18-60,living all in center of Konya. As a diagnostic The Golombok-Rust Inventoryof Sexual Satisfaction was used.RESULTS: Mean age level was 38.5+-9.5 in 475 men, and 34.2 +- 9.8 in 470 women. EDcurrent prevalence was 14.5%, and PE current prevalence was 29.3 %in male subjects;whereas in female subjects, vaginismus current prevalence was found to be 15.3 %, andanorgasmia current prevalence was determined as 5.3 %.In female subjects , a correlation was determined between their ages and marriageduration, and intercourse frequency, sexual satisfaction, sexual avoidance, bodily contact,vaginismus and anorgasmia. There was an interaction between the number of children, andsexual satisfaction, sexual avoidance, bodily contact and vaginismus. However, while therewas an interaction between intercourse frequency, sexual satisfaction, and PE and ED in malesubjects, a correlation was found to be between the number of children and intercoursefrequency, sexual communication, PE and ED.Given in terms of sexual information sources, there was no correlation between sexualinformation sources of female subjects and GRISS subscales. In male subjects, sexualinformation sources influenced sexual satisfaction and sexual avoidance levels.In female subjects, education level had a significant effect on sexual avoidance, bodilycontact, vaginismus, and anorgasmia. In male subjects, education level had a significant effecton intercourse frequency and PE.Discussion: Cosmos of the study is confined to the center of Konya, that?s why our resultsCannot be generalized to the whole country. Further researches are nede to determine theprevalence of sexual problems and other related effects.

Evli nüfus, Married population, Cinsel disfonksiyon, Sexual dysfunction

Yılmaz, E. (2007). Konya il merkezinde yaşayan evli nüfusta cinsel sorunların araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon