Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Nedeni bilinmeyen ateş, üç haftadan uzun süren, 38.3 °C üzerinde seyreden ve hastanede yapılan bir haftalık incelemeler ile sebebi açıklanamayan ateş olarak Petersdorf ve Beeson tarafından tanımlanmıştır. NBA'ya infeksiyon hastalıkları, kollajen doku hastalıkları ve maligniteler başta olmak üzere değişik hastalıklar yol açmaktadır. NBA'ya yol açan hastalıklar ülkenin gelişmişlik derecesine ve coğrafi bölgelere göre değişiklikler gösterebilmektedirler. Ayrıca, mikrobiyolojik ve radyolojik görüntüleme yöntemlerindeki ilerlemeler de NBA'ya yol açan hastalıklarda değişikliklere yol açmıştır. Bu çalışmaya 1995-2005 yıllan arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde yatırılarak izlenen 93 klasik NBA olgusu alındı. Bu olgular hasta dosyalan ve epikrizlerden geriye dönük olarak incelendi Olgular; yaş ve cinsiyete göre dağılımlan, meslekleri, kliniğe başvuru yakınmaları, muayene ve laboratuvar bulgulan, tanı yöntemleri yönünden değerlendirildi. Çalışmaya alman 93 NBA olgusunun 54'ü (%58.1) erkek, 39'u (%41.9) kadın olup ortalama yaş 43.32+18.56 (yaş aralığı, 16-78) idi. Olguların 29'unda (%31.2) infeksiyon hastalıkları, 22'sinde (%23.6) kollajen doku hastalıkları, 16'smde (%17.2) maligniteler 9'unda (%9.7) diğer hastalıklar etiyolojide saptanmış olup, 17 (%18.3) olguya tanı konulamadı. Çalışmamızdal 995-2000 ve 2001-20005 yılları arasındaki NBA olgulannda infeksiyon hastalıklanmn oranının rölatif olarak azaldığı ve özellikle kollajen doku hastalıklannın oranının arttığı saptandı. Sonuç olarak; ülkemizde en sık rastlanılan NBA nedeni infeksiyonlar olup intraabdominal apseler, tüberküloz ve infektif endokardit hatırlanmalıdır. Bir NBA olgusu karşısında en kısa sürede ve en az maliyet ile doğru tanıya ulaşmak için, olgunun multidisipliner olarak izlenmesi gereklidir.
Fever of unknown origin (FUO) was defined by Petersdorf and Beeson as a temperature above 38.3 °C lasting threee weeks or longer and no diagnozis uncertain after one week of study in hospital. FUO aetiology includes primarily infectious, collagen- vascular and neoplastic diseases. The distribution of the disorders casing FUO may differ according to the geographic area and the socioeconomical status of the country. Morever the developments in radiographic and microbiologic methods have changed the spectrum of diseases causing FUO. In this study 93 patients that applied and hospitalized in the Department of Clinic Bacteriology and Infectious Diseases Department of Selçuk University, Meram Medical Faculty, were examined from the files of the patients during ten year-period between 1 995- 2005. The patients were evaluated according to their age and sex, jobs, complaints, physical and laboratory findings, diagnostic methods. Fifty four (%58.1) of the cases were male and 39 (%41.9) of them were female. The avarage age of the patients were 43.32+18.56 ( range 16 - 78 ) year. In this study gruop, the number and percent of infectious, collagen vascular diseases, malignancies, miscellaneous diseases and undiagnostic diseases were 29 (%31.2), 22 (%23.6), 16 (%17.2), 9(%9.7), 17 (%18.3) respectively. This study revealed that infectious origins of FUO decresed between the years 2000-2005 when compared to 1995-2000 years period. As a result, in our country, infections are the most leading causes of FUO. Intraabdominal absces, tuberculosis, endocarditis shold be kept in mind in differantial diagnosis. In order to diagnose the underlying cause of FUO, with the lowest time and monetary costs, multidisciplinary aproach is crucial.

Klinik bakteriyoloji, Clinical bacteriology, infeksiyon, infection, Ateş, Fire

Satılmış, Ö. (2005). Klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları kliniğinde 1995-2005 yılları arasında yatırılarak izlenen nedeni bilinmeyen ateş olgularının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon