Küçük Resim Yok

1997

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji polikliniğine başvuran ve papavehn testi sonucu negatif olup vasküler patoloji düşünülen 53 vakaya ile birlikte kontrol grubu olarak alınan ve papavehn testi pozitif olan 7 vakaya Penil renkli doppler ultrasonogram yapıldı. Renkli doppler sonografi sonucu arteriel patoloji bulunan 23 vaka ayrıldı. Venöz patoloji belirlenen 30 vaka ile birlikte kontrol grubuna farmakokavemozometri ve farmakokavemozografi yapıldı. Kontrol grubunda Renkli doppler sonografi, farmakokavemozometri ve farmakokavemozografi sonuçları tamamen normal iken Renkli doppler sonografide venöz patoloji belirlenen 30 vakadan 27 sinde farmakokavemozometri ve farmakokavemozografi ile teşhis doğrulandı. Ancak 3 vakada venöz patoloji olmadığı belirlendi. Bu sonuçlardan hareketle, Penil renkli doppler sonografinin farmakokavemozometri ve farmakokavemozografiye göre venöz patoloji lerdeki tanısal değeri istataistiki olarak karşılaştırıldı. Sensitivitesi %100, spesifitesi %70 ve doğruluk oranı %91.89 olarak bulundu. Bu bulgular ışığında, Penil renkli doppler ultrasonografinin arteriel patolojilerin yanında venöz patolojileri de büyük doğruluk oranında gösterdiği, bu nedenle papavehn testinden sonra vasküler patoloji düşünülen olgularda ilk yapılacak işlem olduğu ancak venöz kaçak tesbit edilen vakalarda teşhisi doğrulamak amacıyla farmakokavemozometri ve farmakokavernozografinin gerekli olduğu kanaatine varıldı.
Color doppler îmaging of penis performed in 53 patients who were constdered as to be had vascular pathologyof negative papaverîne test and in 7 patients whose papaverine was positive, studied as control group in Urology Departrnent of Selçuk Unîversity Faculfy of Medicine. Among them, 23 were excludedtheir Cotor doppler imaging ofrevealed arterial pathoîogy. in 30havîng venous pathology and in control group, Pharmacocavemosometry and Pharmacocavernosography were performed, These test results were ali normal in control group but 27 of 30 Coior doppler imaging of penis revealed venous pathology before, were diagnosed as having venous pathology by plıarmacocavernosometry and pharmaoocavemosography, Only 3 of themno venous pathology although they had that problem by Color doppler imaging of penis, Using the results, diagnostic value of Colorimaging of penis in venous pathotogtes was statistically compared to that of Pharmacocavemosometry and pharrnacocavemosography. it was found that Color dopplerofhad 100% sensttivity, 70% specîficity and 91,89% accuracy rate, in the light ofresults, it concluded that Colorimaging of penis showed venous pathotogies in high accuracy rate as as so that,it might be first inof suspected \rascular pathotogies but if a venousis thought to be preseni, then, pharmacocavernosometry and pharmacocavemosography are necessary to confirm the diagnosis.

Erektil disfonksiyon, Erectile dysfunction, Penis ereksiyonu, Penile erection

Özeroğlu, M. (1997). Venöz empotansların teşhisinde penil renkli dopler ultrasonografi ile farmakokavernozografinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon