1992

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

in vitro şartlarda izole sıçan uterusuyla yapılan bu çalışmada kasıcı ajan olarak kullanılan asetilkolin, oksitosin ve KCl'e bağlı ka sılmaların ritodrin ve nitrendipin gibi uterus gevşetici ilaçlarla inhibisyonunda hormonal durumdaki değişimlerin etkinliği araştırılmıştır. Subkutan gonadal steroid uygulamasıyla yapılan tedavinin şekline göre iki farklı hormonal durum oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki hayvanlara çalışmadan 24 saat evvel bir 1 mg/kg dozunda estradiol benzoat verilmiş buna karşın deneme grubuna ayrılan sıçanlara ovariektomi yapıldıktan sonra 9.-12. günler arası estrojen benzoat ve 13.-16. günler arası, da estrojenle birlikte projesteron uygulanmıştır. Kontrol ve deneme grubundaki sıçanlardan alınan Cornu uteri 'ler temperatürü 37 °C'de sabit tutulan ve % 95 02-% C02 karışımı ile sürekli gazlandırılan de Jalon solüsyonu içerisine alınarak agonist ve antagnist ilaçlara verilen cevaplar izotonik olarak kaydedilmiştir. Asetilkolin'e ait pD2 değerlerinin karşılaştırılmasında gerek kontrol gerekse deneme grupları arasında anlamlı bir fark bulunamamış tır. Asetilkolin'le elde edilen kasılmaların üç farklı konsantrasyonda fi -7 fi (10, 10", 10 M) ritodrin ve nitrendipin 'le inhibisyonunda, ritodrin deneme grubunda daha etkin bulunmuştur. Submaksimal konsantrasyonda -5 (3x10 M) uygulanan asetilkolin'e bağlı kasılma cevaplarında ritodrinle elde edilen % maksimum gevşeme cevapları farksız olduğu halde deneme grubunda ritodrin için hesaplanan IC^q ve tl/2 değerleri daha düşük bulunmuştur. Benzer durum nitrendipin-asetilkolin etkileşmesi içinde geçerlidir.- 30 Deneme gurubunda kontrol grubuna göre, ritodrin ve nitrendipin'in oksitosin'le elde edilen kasılma cevaplarını daha güçlü bir şekilde antagonize ettiği saptanmıştır. Benzer şekilde potasyum klorür'le elde edilen kasılma cevaplarının inhibisyonunda nitrendipin deneme grubunda daha etkin bulunmuştur. Sonuçlar, asetilkolin'in afinitesinin hormonal duruma göre değişmediğini, ritodrin'in asetilkolın ve oksitosin'le elde edilen kasılmaları deneme grubunda daha belirgin olarak antagonize ettiğini, nitrendipin-asetilkolin etkileşmesinin hormonal duruma göre farklılık gösterme diğini, buna karşın nitrendipin'in oksitosin ve potasyum klorür'le oluş turulan kasılmaları deneme grubunda daha belirgin bir şekilde inhibe ettiğini ortaya koymaktadır.

Antihipertansif ajanlar, Gonadlar, Overektomi, Ritodrine, Steroidler

Olcay, H. E. (1992). Gonadal steroid tedavisi yapılan ovariektomili sıçanlarda nitrendipin ve ritodrinin tokolitik etkilerinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon