Orantısal akıl yürütme üzerine sistematik derleme çalışması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada orantısal akıl yürütme konusu üzerinde ülkemizde ve diğer ülkelerde yapılan araştırmalar sistematik olarak incelenmiştir. Bu araştırmada Web of Science veri tabanı üzerinden oran ve orantı, orantısal akıl yürütme, çarpımsal ve toplamsal akıl yürütme kavramları taratılmıştır. Tarama sonucunda bu çalışmaya uygun görülen 63 makale araştırma kriterleri ve sorularına göre içerik analizi ile analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak doküman analizi kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, araştırma soruları temel alınarak oluşturulmuştur. Bu araştırmanın bulgularını makalelerin; yayın yılına göre, yöntemine göre, ülkelerine göre, örneklem grupları ve örneklem büyüklüklerine göre, temalarına göre, konularına ve sonuçlarına göre dağılımları oluşturmaktadır. Sonuçlar grafik, tablo, frekans ve yüzde olarak betimsel bir şekilde açıklanmıştır. Çalışma sonucunda orantısal akıl yürütme çalışmalarında 2016 yılından itibaren büyük bir artışın olduğu, en fazla nitel yöntemin tercih edildiği, en fazla çalışmanın ABD'de yapıldığı, örneklem grubunun genel olarak ortaokul seviyesindeki öğrencilerden oluştuğu, çalışmanın temalarının genel olarak öğrenci ve öğretmen merkezli olduğu, araştırma konusu olarak öğrenci ve öğretmenlerin yer aldığı çalışmaların ön planda olduğu ve çalışmalarda birden fazla veri toplama aracının daha çok kullanıldığı görülmüştür.
In this study, research papers about "proportional reasoning" in Turkey and other countries are analyzed systematicaly. "Rate and ration, proportional reasoning, and multiplicative reasoning and additive reasoning" keywords are searched on the database of Web of Science. As a result of this search, 63 articles, which are found to be appropriate for his research, are analyzed by content analysis method with the reasearch criteria and questions in mind. Document analysis is used as a data collection technique. The findings of this research are constructed based on the research questions. Findings of this research are composed of the studied articles' distribution according to the publication year, method, country, sample groups and sample sizes, themes, subjects and results. The outcomes are explained in a diagraphic manner with graphs, tables, frequencies, and percentages. After the work on the obtained data, the results show that the research on the proportional reasoning had been increasing substantially since 2016, qualitative method was preferred the most, the most research papers were written in the USA, the research sample group generally consisted of students in middle school, the themes of the study were generally student and teacher centered, the studies involving teachers and students as research subjects are prioritized, and more than one data collection technique was generally used in studies.

Orantısal Akıl Yürütme, Oran, Orantı, Toplamsal Akıl Yürütme, Çarpımsal Akıl Yürütme, Proportional Reasoning, Rate, Ration, Multiplicative Reasoning, Additive Reasoning

Uçar, R. (2022). Orantısal akıl yürütme üzerine sistematik derleme çalışması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.