1640-1650 yıllarında Üsküdar'da kurulan vakıflar

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Vakıflar, Topluluk halinde yaşayan kişilerin birbirleri ile yardımlaşma ve dayanışmalarını sağlamlaştırmak adına, barış ve refah içerisinde birlikte yaşayarak, manevi değer ve düşüncelerinin daha net bir şekilde oluşturulup geliştirilmesine yardımcı olan müesseselerdir. Vakıflar, belli bir toplumu meydana getiren fertlerin maddi manevi ihtiyaçlarının giderilmesinde etkin rol oynayan kurumlar olmuştur. Müslüman toplumların da sosyal ve kültürel hayatlarında büyük bir rol oynayan hayır kurumlarının başında vakıflar gelmektedir. Osmanlı Devleti bünyesinde de vakıf kurumları önemli bir yer edinmiştir. Vakıf kurumları, Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve kültürel tarihinin anlaşılması açısından çok önemli bir kaynak görevi görmektedir. Bu çalışmamızda da vakıf kurumlarının ehemmiyetinden bahsedilmeye başlanılarak, Üsküdar'a ait olan 1640-1650 yıllarını kapsayan 101 adet vakfiyenin transkripsiyonu ve değerlendirmesi ele alınmıştır. XVII. yüzyılın ilk çeyreğini kapsayan bu belgelerle 1640-1650 yılları içerisindeki Üsküdar vakıfları hakkında belgeler incelenmeye çalışılmıştır.
Foundations are institutions that help people living in a community to create and develop their spiritual values and thoughts more clearly by living together in peace and prosperity in order to strengthen their cooperation and solidarity with each other. Foundations have been institutions that have played an active role in meeting the material and spiritual needs of the individuals who make up a certain society. Foundations are the leading charitable institutions that play a major role in the social and cultural life of Muslim communities. Foundation institutions have also taken an important place within the Ottoman Empire. Foundation institutions serve as a very important resource in terms of understanding the social, economic and cultural history of the Ottoman Empire. In this study, the importance of foundation institutions was started to be mentioned and the transcription and evaluation of 101 foundations belonging to Üsküdar covering the years 1640-1650 were discussed. XVII. with these documents covering the first quarter of the century, documents about the Üsküdar foundations in the years 1640-1650 have been tried to be examined.

Osmanlı Devleti, Üsküdar, Vakıf, Vakfiye, Ottoman Empire, Üsküdar, Foundation, Foundat

Karabacak, F. (2023). 1640-1650 yıllarında Üsküdar'da kurulan vakıflar. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Konya.