Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bruselloz enfekte hayvanlardan insanlara sıklıkla çiğ sütten yapılmış taze peynir gibi ürünlerin yenilmesiyle bulaşabilen bir zoonozdur. Ülkemizde endemik olan bu hastalık farklı klinik tablolarla karşımıza çıkabilmekte ve birçok hastalıkla klinik benzerliği yönünden ayırıcı tanıya girmektedir. Tanısı genellikle, klinik belirti ve bulguların varlığında standart tüp aglütinasyon testinin pozitif (STA > 1/160) olmasıyla konulmaktadır. Ancak son yıllarda kullanıma giren tam otomatize BACTEC hemokültür sistemleriyle etken kısa sürede ve yüksek oranda üretilebilmektedir. Tedavisiz olgularda mortalite düşüktür, endokardit ve menenjit ana ölüm nedenidir. Çalışmaya Ağustos 1991 -Eylül 2004 yıllan arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları KliniğTnde yatırılarak izlenen 133 bruselloz olgusu alınmıştır. Bu olgular hasta dosyaları ve epikrizlerden geriye dönük olarak incelenmiştir. Olgular; yaş ve cinsiyete göre dağılımları, meslekleri, bulaş yollan, kliniğe başvuru yakınmaları, muayene ve laboratuar bulgulan, tam yöntemleri ve tedavi seçenekleri yönünden değerlendirilmiştir. Çalışmaya alman 133 bruselloz olgusunun 82'si (%61.7) kadın, 51'i (%38.3) erkek olup ortalama yaş 42.53+17.16 (yaş aralığı, 13-75) idi. Olgularda en sık bulaş kaynağı çiğ süt ürünleri ve özellikle taze peynir tüketimiydi. Ateş en sık görülen klinik semptom olup, 46 (%34.6) olguda hepatomegali, 39 (%29.3) olguda splenomegali ve 15 (%11.3) olguda LAP tespit edilmiştir. Bruselloz tanısı, klinik semptom ve bulgularla birlikte pozitif seroloji ( standart tüp aglütinasyonu (STA, >1/160) ) ve / veya kan kültüründe üreme olması ile konulmuştur. Hastalara farklı tedavi kombinasyonlan uygulanmış olup, tedaviye yanıt en erken 2 gün, en geç 15 gün içinde alınmıştır. Sonuç olarak; bölgemizde yüksek ateş şikayeti ile başvuran, öyküsünde çiğ süt ürünleri tüketen ve hayvancılıkla uğraşan, muayenesinde hepatosplenomegali tespit edilen olgularda bruselloz akla gelmelidir. Tanısında semptomlar, muayene bulgulan ve STA testi 48birlikte değerlendirilmelidir. Hastalığın önlenmesinde; hayvanların aşılanması, insanların çiğ sütten yapılan ürünleri tüketiminin denetlenmesi sağlanmalıdır.
Brucellosis is a zoonotic disease. The people became infected from fresh cheese which is usually made by raw milk. Brucellosis is an endemic disease in our country and has a rich clinical picture. Its clinic features resemble a lot of diseases and differential diagnosis of the diseases must be made. Clinical signs and symptoms are helpful and standart tube agglutination (STA) test pozitivity is > 1/160 for diagnosis. But in recent years the agent can be produced in a short time by automized BACTEC haemoculture systems. Mortality rate is low in the cases that are not treated and the main reasons of death are endocarditis and menengitidis. In this study 133 patients that applied and hospitalized in the Department of Clinic Bacteriology and Infectious Diseases Department of Selçuk University, Meram Medical Faculty, were examined from the files of the patients during thirteen year-period between 1991-2004. The patients were evaluated according to their age and sex, jobs, ways of infection, complaints, physical and laboratory findings, diagnostic methods and choises for treatment. Eigthy two ( 61.7 % ) of the cases were female and 51 (38.3 %) of them were male. The avarage age of the patients were 42.53+17.16 (range 13-75) year. The main source of the infection was the consumption of raw milk products especially fresh cheese. Fever was the most frequent clinical symptom and hepatomegaly is detected, in 46 (34.6 %) of the cases. In 39 ( 29.3 % ) of the cases splenomegaly, and in 15 ( 1 1.3 % ) of them lymphadenopathy was present The response to the therapy was taken minimum two, maximum 15 days in all of the patients. As a result brucellosis is a common disease seen in our country. In all cases with fever, consumption of raw milk on the history, splenomegaly and hepatomegaly in physical examination brucellosis must be thought. The patients were diagnosed as to clinical signs, 50laboratuary findings and STA tests. The prevention of human brucellosis depends on the control and elimination of the disease iri domestic animals.

klinik bakteriyoloji, clinical bacteriology, infeksiyon hastalıkları, infectious diseases, bruselloz, brucellosis

Kaya, S. (2005). Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları kliniği'nde 1991-2004 yılları arasında yatırılarak izlenen bruselloz olgularının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon