Alzheimer Hastalarının MR Görüntülerinde Limbik Sistem Subkortikal Yapıların Morfometrik Analizi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Alzheimer hastası (AH) dünyada 35 milyondan fazla insanı etkilemektedir ve insidansının 2050'ye kadar üç katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2050 yılında Türkiye, dünyada en fazla AH olacağı dört ülkeden birisidir. Çalışmamamızda Alzheimer hastalığında limbik sistem subkortikal yapıların volumlerinin herhangi bir morfometrik değişikliğe uğrayıp uğramadığını araştırmayı amaçladık. 24 AH (10 erken evre 14 orta evre), 16 Kontrol grubu (KG) toplam 40 kişinin T1 3D MR görüntülerinden Telencephalon (Telen), Diencephalon (Dienc), Mesencephalon (Mesenc), Metencephalon (Metenc), Myelencephalon (Myelen), Beyin Omirilik Sıvısı (CSF), Thalamus (Thal), Hypothalamus (HypoTh), Corpus amygdaloideum (Amyg), Corpus mamillare (Mama) verisi web tabanlı MRICloud programının içindeki Type2 L5 statistcs tablosundan elde edildi. Verilerin analizlerinde SPSS 27.0 programı kullanılmıştır. AD grubunda DiencL, DiencR, AmygL, AmgR, ThalL, ThalR, HypoThL, MamL, MamR, TotAmyg, TotThalm, TotHypoth, TotMam, TotDien değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. AD grubunda BOS değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. TelenL/AmygL TelenL/MamaL, TelenR/AmygR, TelenR/MamaR, DiencL/AmygL DiencL/MamaL, DiencR/AmygR, DiencR/MamaR, Mesenc/TotAmyg, Mesenc/TotMat, Metenc/TotMat, Metenc/TotMat, Metenc/Met/Met AD grubunda /TotAmyg, Myelen/TotThalm, CSF/TotAmyg, CSF/TotThalm, CSF /TotHypo, CSF/TotMama değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Limbik sistemin subkortikal yapılarından olan thalamus, hypothalamus, corpus amygdalaodieum ve corpus mamillare volümlerinin AH hastalarında belirgin morfolojik değişikler gösterdiği, ölçüm yapılan bir değer hariç tüm Telencephalon oranların AH’da KG göre daha yüksek çıktığı görüldü.Beyin Omirilik Sıvısı volüm oranlarının telencephalon, diencephalon, mesencephalon, metencephalon, myelencephalon volüm oranlarına göre evrelerin tespitinde daha önemli olabileceği kanattine varıldı.
Alzheimer's disease (AD) affects more than 35 million people around the worldwide and its incidence is predicted to triple by 2050. In our study, we aimed to investigate whether the volumes of the limbic system subcortical structures undergo any morphometric changes in Alzheimer's disease. The study included 10 early stage ,14 early stage,a total of 24 Alzheimer's patients and 16 control group. .Telencephalon (Telen), Brain Spinal Fluid (CSF), Thalamus (Thal), Hypothalamus (HypoTh), Corpus amygdaloideum (Amyg), Corpus mamillare (Mama) data was obtained from the Type2 L5 statistics table in the web based MRICloud program. The SPSS 27.0 program was used in the analysis of the data. DiencL, DiencR, AmygL, AmgR, ThalL, ThalR, HypoThL, MamL, MamR, TotAmyg, TotThalm, TotHypoth, TotMam, TotDien values in AD group were significantly lower than control group. CSF value in AD group was significantly higher than the control group. TelenL/AmygL TelenL/MamaL, TelenR/AmygR, TelenR/MamaR, DiencL/AmygL DiencL/MamaL, DiencR/AmygR, DiencR/MamaR, Mesenc/TotAmyg, Mesenc/TotMat, Metenc/TotMat, Metenc/Metenc/Metenc TotMama, Myelen/TotAmyg, Myelen/TotThalm, CSF/TotAmyg, CSF/TotThalm, CSF /TotHypo, CSF/TotMama values İn AD group were significantly higher than the control group. Although the total volumes of the anatomical structures of the thalamus, hypothalamus, corpus amygdaloideum, and corpus mamillare were found to be lower in AH than control group and there was statistically significant difference. It was concluded that the cerebrospinal fluid volume ratios may be more important in determining the stages than the volume ratios of the telencephalon, diencephalon, mesencephalon, metencephalon, myelencephalon.

Alzheimer's disease, Major cognitive disorder limbic system, Magnetic resonance, Alzheimer hastalığı, Major kognitif bozukluk limbik sistem, Manyetik rezonans görünteleme, Subkortikal yapılar

Düz, M. E. (2022). Alzheimer hastalarının MR görüntülerinde limbik sistem subkortikal yapıların morfometrik analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Anatomi Anabilim Dalı, Konya.