Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Akılcı antibiyotik kullanımında sağlık alanı çalışanlarının ve ilaç firmalarının çeşitli sorumlulukları olduğu gibi, bireylerin de sorumluluğu büyüktür. Nitekim hasta açısından akılcı antibiyotik kullanımı ilkelerine uymak bireysel bir sorumluluk gibi görünmekle birlikte, aslında sonuçları açısından toplumun genelini ilgilendiren bir konudur. Bu araştırma, bireylerin akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Poliklinikleri’ne başvuran araştırmaya katılmaya istekli 461 katılımcı çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 26.0 programında uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin %52,5'i erkek olup, çoğunluğu 18-40 yaş grubundadır. Katılımcıların %58,1'i lise ve üzeri mezunudur, %64,6'sı geniş aile tipinde olup, %57'sinin de geliri giderine eşittir. Bireylerin %66,4’ünün daha önce akılcı antibiyotik kullanımına ilişkin bilgi almadığı saptanmıştır. Katılımcıların akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili bilgi ve tutum puan ortalamaları sırasıyla 13,11±2,36 ve 44,82±3,19 olarak belirlenmiştir. Öğrenim durumu ve gelir durumu değişkenleri ile bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların öğrenim durumu ve aile tipi değişkenlerinin tutum puan ortalamalarını anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Akılcı antibiyotik kullanımı konusunda daha önce bilgi alan bireylerin bilgi ve tutum puanlarında artma saptanmamıştır. Akılcı antibiyotik kullanımı bilgi puanları ile tutum puanları arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada, katılımcıların küçük bir kısmının akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili daha önce bilgi aldığı ancak bu bireylerin bilgi ve tutum puanlarında artma olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili politikaların toplumu da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması, bu programların özellikle düşük eğitim ve gelir düzeyindeki bireyler için ulaşılabilir nitelikte olması önerilebilir.
Just as health professionals and pharmaceutical companies have various responsibilities in rational antibiotic use, individuals also have great responsibilities. As a matter of fact, although it seems like an individual responsibility for the patient to comply with the principles of rational antibiotic use, it is actually an issue that concerns the general society in terms of its consequences. This research was carried out to evaluate the knowledge and attitudes of individuals about rational antibiotic use. The sample of the study consisted of 461 participants who were willing to participate in the study who applied to Konya Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Polyclinics. The data obtained as a result of the research were evaluated by using appropriate statistical analyzes in SPSS 26.0 program. Of the participants, 52.5% were male, most of them are in the 18-40 age group, 58.1% were high school graduates or more, 64.6% of them had a large family and the income of 57% was equal to their expenses. It was determined that 66.4% of the individuals had not previously received information about rational antibiotic use. The mean knowledge and attitude scores of the participants about rational antibiotic use were determined as 13.11±2.36 and 44.82±3.19, respectively. The difference between the education level and income status and the mean knowledge scores were found statistically significant (p<0,05). Participants' education level and family type variables were significantly effective on the mean scores of attitude (p<0,05). There was no increase in the knowledge and attitude scores of the individuals who had previously received information about the rational use of antibiotics. We found a weak positive correlation (r=0,154) between knowledge and attitude scores of rational antibiotic use. As a result, in this research, it was found that a small number of the participants had previously received information about rational antibiotic use, but there was no increase in the knowledge and attitude scores of these individuals. In line with these results, it can be suggested that policies on rational antibiotic use be disseminated to include the society and that these programs should be accessible especially for individuals with low education and income levels.

Akılcı antibiyotik kullanımı, Bilgi, Tutum, Attitude, Knowledge, Rational antibiotic use

Ada, A. (2022). Bir üniversite hastanesine başvuran hastaların akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Konya.